Energia-alan tes-neuvottelut katkaistu – työnantajat tyrmäsivät vähimmäispalkan
Energia-alan työehtosopimusneuvottelut ovat hetki sitten katkenneet. Työntekijäpuoli olisi halunnut sopia alan vähimmäispalkoista, jotta erityisesti niin sanottujen lähetettyjen työntekijöiden työehdot olisi pystytty turvaamaan. Työnantajapuolta ei vääristynyttä kilpailuasetelmaa ruokkivan tilanteen korjaaminen kiinnostanut.
Työehtosopimusneuvotteluiden katkeaminen tarkoittaa, että työrauhavelvoite alalla on päättynyt ja työtaistelut ovat mahdollisia.
Työntekijöitä edustavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto eivät pitäneet tarkoituksenmukaisena jatkaa neuvotteluita, koska työnantajia edustavien Energiateollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat ry:n mielestä alalle ei tarvitse määritellä minkäänlaista vähimmäispalkkatasoa.
– Suomalaisessa työmarkkinakentässä on täysin ennekuulumatonta ja pöyristyttävää, että jotkut työnantajat pyrkivät sopimaan palkkataulukoiden alle, ja työnantajaliitot edesauttavat asiassa. Näin ei ennen ole ollut, vaan palkkausjärjestelmiä on pyritty kehittämään alalla yhdessä työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken. Nyt tilanne on valitettavasti muuttunut työnantajaliittojen taholta. Me emme voi hyväksyä palkkojen halpuutusta, toteaa neuvotteluista vastaava sopimusasiantuntija Kari Lehtinen, JHL.
– Olemme toistuvasti muistuttaneet työnantajia siitä, että meillä ei ole lainsäädännöstä tulevaa minimipalkkaa, koska se määritellään yleissitovissa työehtosopimuksissa. Myös lähetettyjä työntekijöitä koskevan EU-direktiivin soveltaminen Suomessa lähtee siitä, että yleissitova työehtosopimus suojelee työntekijää määrittelemällä vähimmäispalkan, perustelee Sähköliiton neuvottelupäällikkö Jari Ollila.
Vähimmäispalkka-asia tuli ajankohtaiseksi, kun hallitus on lakimuutoksella ulottanut paikallisen sopimisen oikeuden myös järjestäytymättömiin ja työntekijöitä Suomeen lähettäviin ulkomaisiin yrityksiin. Ne voivat nyt täysin laillisesti sopia palkkauksesta paikallisesti alle työehtosopimuksen taulukkopalkkojen, eikä tehtyjä sopimuksia pysty kukaan valvomaan.
Työntekijäpuoli on tes-neuvotteluissa peräänkuuluttanut pelisääntöjä ja rajoja paikalliseen sopimiseen.
– Työnantajapuolta ei vain ole kiinnostanut se, että villi paikallinen sopiminen antaa joillekin yrityksille mahdollisuuden parantaa kilpailukykyään heikentämällä työntekijöiden työehtoja. Luulisi pelkästään osaamiseen perustuvan kilpailun olevan myös Energiateollisuus ry:n ja Palta ry:n jäsenyritysten etu, Jari Ollila jatkaa.
Energia-alan työehtosopimus päättyi 31. maaliskuuta. Osapuolet aloittivat neuvottelut 24. helmikuuta. Alan työehtosopimusta noudatetaan energiantuotantoon ja sähkönjakeluun liittyvissä töissä sekä ICT-alan töissä.
Lisätiedot:
Kari Lehtinen, JHL:n sopimusasiantuntija puh. 050 566 1567, kari.lehtinen@jhl.fi
Jari Ollila, Sähköliiton neuvottelupäällikkö puh. 050 60 302, jari.ollila@sahkoliitto.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sovintoesitys nurin: Valtion lakot alkavat tiistaina14.4.2025 19:16:14 EEST | Tiedote
Valtion virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa annetun valtakunnansovittelijan esityksen ei katsottu olevan riittävä, joten kiista jatkuu. Ensimmäinen kahden päivän lakko alkaa huomenna tiistaina 15.4.
Ensihoitotyötä tekeville pelastajille maksettava sama palkka kuin ensihoitajille11.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Pelastajat tekevät hyvinvointialueilla samoja työtehtäviä kuin ensihoitajat. Silti he tienaavat satoja euroja vähemmän, ja tilanne rikkoo tasa-arvolakia, katsoo pelastus- ja ensihoitoalan Unioni JHL:n puheenjohtaja Petteri Häyrinen.
JHL julkaisi kuntamittariston: Helsinki on Suomen ykköskunta, muut mitalisijat Lappiin4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ammattiliitto JHL on laatinut alueellisen kehityksen kuntamittarin, joka seuraa kuntien kehitystä monella osa-alueella. Kuntamittarin tiedot kerätään Kuntaliiton ja Tilastokeskuksen julkisista tilastoista sekä JHL:n jäsenkyselystä. Ensimmäisen vuoden ykkössijan pokkasi pääkaupunki Helsinki.
Priset för en ovilja att förhandla – strejkvarsel för statssektorn31.3.2025 14:00:02 EEST | Pressmeddelande
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU och Fackförbundet Pro har varslat om strejk på valda arbetsplatser inom statssektorn för tiden 15–16 april 2025.
Sopimushaluttomuuden hinta – lakkovaroitus valtiolle31.3.2025 14:00:02 EEST | Tiedote
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Ammattiliitto Pro ovat jättäneet lakkovaroituksen valikoiduille valtiosektorin työpaikoille ajalle 15.–16. huhtikuuta 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme