Onko proteiinijauhe vain kehonrakentajille? Katsaus tieteeseen osoittaa toista
Proteiinijauhe yhdistetään monen mielessä yhä edelleen vain kehonrakentajiin, salitreeniin ja suurikokoisiin lihaksiin. Mutta onko tämä enää tätä päivää? Tiede ja ravitsemusasiantuntijat sanovat ei – proteiinilisien käyttö on muuttunut, monipuolistunut ja yleistynyt nopeasti erityisesti terveystietoisten ihmisten keskuudessa.

Tänä päivänä proteiinijauhe ei ole käytössä enää pelkästään lihaksia pumppaavalla kehonrakentajalla, sillä lisäproteiini on löytänyt paikkansa niin arkiliikkujien, kiireisten työssäkäyvien kuin lapsiperheidenkin keittiöistä. Syynä ei ole halu kasvattaa suurta lihasmassaa, vaan ylläpitää tervettä kehonkoostumusta, tukea palautumista ja varmistaa riittävä proteiinin saanti myös hektisessä arjessa.
Laaja katsaus (Morton et al., 2018) osoittaa, että lisäproteiini tukee lihasvoiman ja -massan kehitystä kaikenikäisillä, kunhan se yhdistetään liikuntaan. Ei siis mikään ihme, että miksi proteiinijauheet ovat löytäneet tiensä yhä useamman aamupalapöytään tai välipalaksi työpäivän keskelle.
Terveyden näkökulmasta lisäproteiini on kuitenkin aivan erityisen tärkeää yhdelle yllättävälle ihmisryhmälle - vanhuksille ja erityisesti yli 60-vuotta täyttäneille.
Proteiinilisät tukevat terveyttä yli 60-vuotiailla
Kun puhutaan lisäproteiinista, ajatukset ohjautuvat helposti nuoriin kuntoilijoihin tai aktiiviliikkujiin. Terveyden näkökulmasta yksi tärkeimmistä kohderyhmistä on kuitenkin vähemmän yllättävä, mutta usein unohdettu: yli 60-vuotiaat.
Ikääntymisen myötä, kehon lihasmassa ja -voima vähenevät luonnollisesti, mikä voi johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen, kaatumisriskiin ja alentuneeseen elämänlaatuun. Tätä ilmiötä kutsutaan sarkopeniaksi ja sen ehkäisyssä proteiinilla on keskeinen rooli.
Tutkimukset osoittavat, että vanhemmilla aikuisilla proteiinin tarve on itse asiassa suurempi kuin nuoremmilla. Euroopan ravitsemusviranomaiset suosittelevat iäkkäille jopa 1,2–1,5 grammaa proteiinia painokiloa kohden päivässä – selvästi enemmän kuin väestötason suositus (n. 0,8 g/kg/vrk). Tämä määrä on kuitenkin haastavaa saavuttaa pelkästään perinteisellä ruokavaliolla, etenkin jos ruokahalu on vähentynyt tai ruokavalio on yksipuolinen.
Lisäproteiini, kuten helposti nautittava proteiinijauhe, voi tarjota konkreettisen ratkaisun tähän haasteeseen. Se voi auttaa ikääntyviä säilyttämään lihaskuntoa, jaksamaan arjessa paremmin ja jopa nopeuttamaan toipumista sairauksista tai leikkauksista.
Vuoden 2020 systemaattinen katsaus (Tieland et al.) korostaa, että proteiinilisän käyttö yhdessä kevyenkin liikunnan kanssa voi merkittävästi parantaa toimintakykyä ja hidastaa lihaskatoa yli 60-vuotiailla.
Tutkimustietoa käyttökelpoisuuden ja hyödyn taustalla
-
1,2–2,0 g proteiinia painokiloa kohden päivässä on useissa tutkimuksissa arvioitu optimaaliseksi aktiivisesti liikkuville (Jäger et al., 2017).
-
Proteiinilisän hyödyt ovat suurimmat tilanteissa, joissa ravinnon proteiininsaanti jää vähäiseksi – esimerkiksi kasvissyöjillä tai ikääntyneillä.
-
Palautumista edistävä vaikutus näkyy erityisesti harjoittelun jälkeen nautitussa annoksessa, jonka sisältö on riittävä (15–30 g laadukasta proteiinia, kuten heraa tai kasvipohjaista seosta).
-
Proteiininsaannin jakaminen tasaisesti päivän mittaan (esimerkiksi 20–30 g/ateria) näyttää tukevan paremmin lihasproteiinisynteesiä kuin yhden suuren annoksen nauttiminen kerralla (Areta et al., 2013).
-
Ikääntyneillä tarvitaan usein suurempi yksittäinen proteiiniannos (noin 30–40 g), jotta lihasproteiinisynteesi aktivoituu tehokkaasti – ilmiö tunnetaan nimellä "anabolinen resistenssi".
-
Leusiini, yksi haaraketjuisista aminohapoista (BCAA), on erityisen tärkeä lihaskasvulle. Laadukkaat proteiinilisät sisältävät yleensä runsaasti leusiinia, joka toimii "käynnistysnappina" lihasproteiinisynteesille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuso
juuso@kuntosaliohjelma.comkuntosaliohjelma.comLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Infinity Grow Oy
Joustoluottojen suosio kasvaa ja kuluttajan vastuu korostuu muuttuvassa luottoympäristössä10.4.2025 09:30:25 EEST | Tiedote
Suomen kulutusluottomarkkina on kokenut viime vuosina nopeita muutoksia. Rahoitusalan sääntely on tiukentunut ja samalla uudet digitaaliset lainatuotteet ovat yleistyneet vauhdilla. Yksi näkyvimmistä kehityskuluista on joustoluottojen voimakas nousu osaksi kotitalouksien taloudenhallintaa. Joustavuus tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös uudenlaisia riskejä, jotka kuluttajan on hyvä ymmärtää ennen luottopäätöstä.
Isot vakuudettomat lainat ovat syrjäyttäneet pikavipit – Mitä se tarkoittaa kuluttajalle?3.4.2025 09:51:23 EEST | Tiedote
Pikavipit ovat jääneet historiaan, mutta lainasummat ovat kasvaneet, laina-ajat pidentyneet ja kuluttajien vastuu kasvanut. Ovatko isot vakuudettomat lainat tuoneet tilalle uudenlaisen velkariskin?
Tekoälyosaaminen on vuoden 2025 tärkein taito markkinointialalla28.3.2025 15:27:10 EET | Tiedote
Kilpailu asiakkaista ei ratkea tiimien koossa, vaan osaamisessa: yksi älykäs ja teknologian taitava freelancer voi tänä päivänä tehdä sen, mihin ennen tarvittiin kokonainen markkinointitoimisto.
Yhä useampi suomalainen haaveilee omavaraisemmasta elämäntavasta25.3.2025 14:47:02 EET | Tiedote
Omavaraisuus näkyy puutarhoissa, lämmitysmuodoissa, ruokavalinnoissa ja energiankäytössä. Pienilläkin teoilla voi kasvattaa kotitalouden resilienssiä – ja samalla luoda yhteyttä luontoon, rytmiin ja omaan käsillä tekemiseen.
17,8 miljardia euroa velkaa – suomalaisten kulutusluotot nousussa14.3.2025 16:29:11 EET | Tiedote
Suomalaisten kulutusluottokanta on kasvanut ennätyslukemiin, ja joulukuussa 2024 se oli jo 17,8 miljardia euroa. Onko kulutusluottojen kasvu merkki talouden elpymisestä vai huolestuttava kehityssuunta?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme