Helsingin yliopisto

Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa

Jaa

Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.

Tuore Digitaalisen yhteiskunnan korjausopas  esittelee kuusi tutkimustapausta, joiden avulla tunnistetaan murtumia algoritmisissa järjestelmissä ja kehitetään keinoja niiden korjaamiseen. Esimerkiksi tapaus Apotissa nousee esiin tietojärjestelmän aiheuttama murtuma lääkärin työhön, kun näkymä potilaan tilanteeseen heikentyy. Ratkaisuksi esitetään avointa vuoropuhelua tietojärjestelmien ongelmista. Lääkärien kritiikkiä ei tulisi leimata muutosvastarinnaksi ennen kuin ymmärtää mistä tyytymättömyys kumpuaa, oppaassa todetaan.

Algoritmiset järjestelmät voivat parhaimmillaan yhdistää ihmisten ja koneiden vahvuuksia sekä edistää tehokkuutta, palveluiden laatua ja yhdenvertaisuutta. Kyse ei kuitenkaan ole vain teknologiasta, vaan laajemmasta vuorovaikutuksesta ihmisten, lainsäädännön ja päätöksenteon välillä, mikä tekee näistä järjestelmistä alttiita murtumille.

- Murtumat tulevat näkyviin e-toivottuina kehityskulkuina ja epäonnistumisina aina syrjivistä algoritmeista valheellista informaatiota levittäviin suosittelujärjestelmiin ja lopahtaneisiin tekoälyhankkeisiin. Teknologiahankkeiden liialliset lupaukset ovat myös yhdenlainen murtuma, sanoo hankkeen johtaja Minna Ruckenstein Helsingin yliopistosta.

Murtumilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa haurautta, toimimattomuutta tai jännitteitä, joissa teknologioiden moniulotteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja ihmisten toimintaan tulevat esiin.

Korjaustyöllä kohti parempaa digitaalista yhteiskuntaa

Jos teknologioita kehitetään irrallaan laajemmasta toimintaympäristöstä, niiden avulla ei saavuteta tavoiteltavia yhteiskunnallisia hyötyjä, vaan ne luovat uudenlaisia riskejä ja haavoittuvuuksia.

-Murtumien tunnistamisen ja korjaustyön avulla voimme kuitenkin rakentaa harkitumpia algoritmisia järjestelmiä ja sitä kautta parempaa digitaalista yhteiskuntaa, Ruckenstein toteaa. 

Digitaalisen yhteiskunnan korjausopas kokoaa yhteen REPAIR-hankkeen tutkimustapauksia algoritmisten systeemien murtumista ja korjauksista sekä muodostaa tapauksista korjausoppeja järjestelmien kehittäjille, tilaajille sekä poliittisille päättäjille.

Opasta voi käyttää sen pohtimiseen, miten yhdenvertaisuuden, avoimuuden tai luottamuksen kysymykset kytkeytyvät teknologian kehitykseen.

-Korjausopit korostavat, että vaikka murtuma on ongelma, se voi olla myös tilaisuus oppia ja kehittyä, Ruckenstein jatkaa. 

Oppaan julkistustilaisuus järjestetään 8. toukokuuta kello 15-17 Sofia Helsingin Lyhtysalissa (Sofiankatu 4C):

https://www.repair-research.fi/tapahtumat/85-digitaalisen-yhteiskunnan-korjausoppaan-julkistustilaisuus


Lisätietoja:
Minna Ruckenstein
Puh. 029 4120923
minna.ruckenstein@helsinki.fi

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa REPAIR-hankkeessa tutkitaan, mitä teknologiaan liittyvät murtumat ovat, mitä niistä voi oppia, ja miten algoritmisia järjestelmiä voisi korjata ja uudistaa tavalla, joka ottaa lähtökohdaksi hyvinvointiyhteiskunnan keskeiset arvot. Murtumat toimivat REPAIR-hankkeessa lähtökohtina algoritmisten järjestelmien kehitystyöhön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye