Suomen ympäristökeskus

Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista

Jaa

Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.

Kukkiva kaupunkiniitty aurinkoisena kesäpäivänä. Niityn takana näkyy vaaleita kerrostaloja.
Ekologista kompensaatiota varten tehtävän laskennan avulla voi arvioida eri toteutusvaihtoehtojen aiheuttamaa luontohaittaa. Haitan välttäminen ja minimoiminen ovat tärkeitä askelia ekologisen kompensaation kokonaisuudessa. Riku Lumiaro

Ekologinen kompensaatio eli luontohaitan hyvittäminen on monissa maissa hyödynnetty, mutta Suomessa uusi menettelytapa. Vapaaehtoisen ekologisen kompensaation linjaukset sisältyvät vuonna 2023 voimaan astuneeseen luonnonsuojelulakiin. Ekologisessa kompensaatiossa ihmistoiminnan, esimerkiksi rakentamisen aiheuttama luontohaitta hyvitetään tuottamalla vastaavia luontohyötyjä toisaalla.  

Suomen ympäristökeskus käynnisti uuden luonnonsuojelulain valmistelun yhteydessä hankkeen, jossa kokeiluilla tuettiin ekologisen kompensaation viemistä käytäntöön.  

Mukaan lähteneet kunnat ja yritykset selvittivät ja mahdollisuuksien mukaan kokeilivat miten ekologinen kompensaatio soveltuisi niiden toimintaympäristöön. Saadut kokemukset osoittavat, että luontohaitan hyvittäminen voi tarjota sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoille konkreettisia keinoja luontotavoitteiden saavuttamiseksi. Samaan aikaan havaittiin, että edelleen tarvitaan lisätietoa ja tukea.

Ekologisen kompensaation pilotoinnin aikaan kehitettiin myös yhteistyössä BOOST-hankkeen kanssa menetelmiä luontohaitan ja luontohyvityksen laskentaan. Esimerkiksi rakentamisen eri toteutusvaihtoehtojen luontovaikutuksia voidaan laskea luonnonarvohehtaarien avulla. Laskenta tekee rakentamisen luontohaitat näkyviksi, ja luontohaittojen hyvitysten toteuttaminen ja hankkiminen tuo haitoille hinnan. Yhdessä ne voivat ohjata välttämään luontokohteiden rakentamista ja etsimään mahdollisuuksia täydennysrakentamiseen. 

Valtavirtaistuminen vaatii aloitteita

Ekologinen kompensaatio kiinnostaa, mutta koska kyse on edelleen melko uudesta asiasta Suomessa, tarvitaan lisää tietoa eri toimijoille. Erityisesti tarvitaan luontohyvitysten tuottamisen ja ostamisen toimintamalleja.

Useat kunnat ovat lähteneet edelläkävijöinä selvittämään ekologisen kompensaation mahdollisuuksia. Varsinkin kasvavissa kunnissa ekologinen kompensaatio nähdään mahdollisuutena yhdistää rakentamisen ja luonnon tilan parantamisen tavoitteita kaupunkisuunnittelussa.

Jotta ekologinen kompensaatio pääsisi kunnolla vauhtiin, tarvittaisiin sekä luontohyvitysten tuottamista sekä niiden kysyntää. Kaikki keskeiset edellytykset luonnonarvomarkkinoiden syntymiselle ovat olemassa: yhteiset, yleiset pelisäännöt luonnonsuojelulaissa ja kompensaatioasetuksessa, luonnon ekologisen tilan arvioinnin ja laskennan ohjeet sekä mahdollisuus saada viranomaisvarmistus luontohyötyjen tuottamiselle ja varsinaiselle kompensaatiolle.

Yrityskentällä kompensaatio voi luoda uutta liiketoimintaa ja työmahdollisuuksia esimerkiksi luontokartoittajille, suunnittelutyötä tekeville konsulteille ja luontoarvoja tuottaville toimijoille. 

“Toimijat ovat odottavalla kannalla. Nyt tarvitaan rohkeita avauksia, joilla saadaan kysyntää ja tarjontaa luonnonarvomarkkinoille. Valtio, kunnat ja edelläkävijäyritykset voisivat ottaa ekologisen kompensaation käyttöön ja vauhdittaa kysyntää luontohyvityksille. Valtio voisi hyvittää julkisten rakennushankkeiden aiheuttamia luontoheikennyksiä. Luontohyötyjä voi tuottaa markkinoille jo ennen kuin on tietoa, minkä luontoheikennyksen hyvittämiseen ne tullaan käyttämään”, sanoo ekologisen kompensaation kehittämistyössä jo kymmenen vuotta tiiviisti mukana ollut Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Minna Pekkonen

Uudet kuntapäättäjät suunnannäyttäjiä 

Kunnat ovat merkittävä toimija maankäytön suunnittelussa ja ohjaamisessa. Maankäytöstä aiheutuvien luontohaittojen kompensointi nousee esiin esimerkiksi kuntien kaavoituksen ja alueiden käytön suunnittelun yhteydessä.  

”Kun ohjeita ja esimerkiksi laskennan työkaluja nyt on tarjolla, monet kuntavaaleissa valitut valtuutetut tulevat päättämään ekologisen kompensaation käyttöönotosta”, pohtii Pekkonen.

Koska kyseessä on vielä uusi menettely, tarvitsevat ekologisen kompensaation käytäntöön viejät ja edistäjät tukea ja strategista sitoutumista. 

“Onnistunut ekologinen kompensaatio vaatii sitoutumista ylintä johtoa myöten, olipa kyse yrityksestä tai kunnasta. Kuntatasolla erityisesti maankäytössä ja kaavoituksessa työskentelevä henkilöstö tarvitsee selvän mandaatin sisällyttää ekologinen kompensaatio toimintaan ja budjetointiin”, painottaa Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija, Suomen Luontopaneelin jäsen Minna Pappila.

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Minna Pekkonen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi.  p. 046  921 1969 

johtava tutkija Minna Pappila, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 050 356 6469

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
www.syke.fi/fi

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen

Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye