Työnantajat ovat varautuneet palkka-avoimuuteen yllättävän hyvin – nämä ovat suurimmat ongelmat
EU-direktiivi haastaa työnantajia edistämään palkka-avoimuutta. Duunitorin tuore tutkimus kertoo, miten suuret organisaatiot ovat valmistautuneet palkka-avoimuuteen ja mikä siinä on hankalinta.

Jo 73 prosenttia suurista organisaatioista on aloittanut palkka-avoimuuteen varautumisen. Asia selviää Duunitorin ja Taloustutkimuksen juuri julkaistusta Suuret työnantajat -tutkimuksesta.
”On hienoa, että suurin osa työnantajista on tutkimuksemme perusteella ryhtynyt tuumasta toimeen. Vielä viime vuonna monessa organisaatiossa vasta aloiteltiin keskusteluja palkka-avoimuudesta ja sen merkityksestä”, sanoo Duunitorin työnantajakuvakonsultti Antti Hyrkäs.
34 prosenttia suurten työnantajien edustajista kertoo, että valmistelut ovat pitkällä. 39 prosenttia organisaatioista on aloittanut toimenpiteet. Hyrkkään mukaan palkka-avoimuuteen varautumisessa on kuitenkin selvä ero yksityisen ja julkisen sektorin välillä.
”Julkisen puolen vastaajista suurin osa kokee organisaationsa olevan varautumisessa jo pitkällä, kun taas yksityisellä puolella toimenpiteitä on vasta aloitettu. Tämä ei ole yllätys, sillä julkisella puolella palkkojen avoimuus ja vertailtavuus ovat monelta osin jo arkipäivää.”
Palkka-avoimuustyöryhmän oli tarkoitus jättää esitys EU:n palkka-avoimuusdirektiivin kansallisesta täytäntöönpanosta 31. maaliskuuta. Akavan tasa-arvo- ja työympäristöpäällikkö Lotta Savinko kertoo Duunitorille työryhmän saaneen lisäaikaa 25. huhtikuuta asti.
”Viivästyminen on todennäköisesti merkki siitä, että tehtävä ei ole helppo. Esityksen pitää huomioida monia asioita, jotta siihen ei jää porsaanreikiä ja jotta työnantajilla on varaa määritellä tehtäviä riittävän moninaisesti, mutta avoimuutta tukien”, Hyrkäs sanoo.
Palkka-avoimuusdirektiivin edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset on saatettava voimaan Suomessa viimeistään 7. kesäkuuta 2026.
Lataa Suuret työnantajat -tutkimus täältä »
Näin työnantajat ovat varautuneet palkka-avoimuuteen
Duunitorin tutkimuksen mukaan suurissa organisaatioissa on alettu edistää palkka-avoimuutta muun muassa käymällä läpi palkkarakenteita sekä kehittämällä palkkojen seurantaa ja avoimuutta. Palkkarakenteilla tarkoitetaan esimerkiksi eri tehtävien palkkatasoja, eri ryhmien palkkaeroja, palkan lisiä ja palkkakehityksen malleja.
”Organisaatioissa on tehty paljon kartoituksia, palkka-analyysejä ja suunnitelmia aiheen tiimoilta. Pisimmällä olevat työnantajat päivittävät tehtävien vaativuusluokituksia ja tarkentavat niihin liittyviä palkkahaarukoita. Tällöin puhutaan oikeastaan työtehtävien kokonaisarkkitehtuurista ja sen uudistamisesta”, Hyrkäs kertoo.
Hyrkkään mukaan palkka-avoimuus nähdään hyvänä, mutta työläänä asiana.
”Etenkin moni yksityinen organisaatio joutuu sukeltamaan syvälle palkkarakenteisiinsa nähdäkseen, missä on korjattavaa ja mitä pitää yhdenmukaistaa. Tämä on tärkeää, sillä on riski lähteä viestimään avoimesti palkasta, jos ei pysty kertomaan selkeästi tehtävän palkkaa ja perustelemaan sitä.”
Kolme vaikeinta asiaa palkka-avoimuudessa
Nämä asiat haastavat vastaajien mukaan suuria työnantajia eniten palkka-avoimuuteen varautumisessa:
-
Palkan määräytymistä on vaikea yhdenmukaistaa
-
Vertailukelpoiset työtehtäväkuvaukset puuttuvat
-
Ei ymmärretä, mitä palkka-avoimuus tarkoittaa
Antti Hyrkkään mukaan suurimmat haasteet eivät tule yllätyksenä.
”Palkkojen yhdenmukaistamisen tiellä on monia hidasteita. Yhdenmukaisuus ja vertailukelpoisuus vaativat, että palkan vaativuustaso ja erilaiset tekijät on määritelty selkeästi. Yksityisellä sektorilla systeemi on ollut joustava, jotta parhaiden osaajien palkkavaatimuksissa on voitu venyä markkinoiden mukana.”
”Ymmärryksen puute palkka-avoimuudesta kaikkoaa todennäköisesti sitten, kun työryhmä saa esityksensä valmiiksi direktiivin soveltamisesta Suomessa”, hän jatkaa.
Tutkimukseen vastanneet suurten organisaatioiden päättäjät kertoivat haasteista muun muassa näin:
”Direktiivin tulkinnassa on vielä paljon haasteita ja avoimia kysymyksiä – esimerkiksi se, miten konsernissa määritellään samanlaiset työtehtävät.”
”Aikaisemmin on palkattu henkilöitä, joiden erittäin korkea palkkataso ei tällä hetkellä vastaa muiden samalla toimenkuvalla työskentelevien palkkatasoa.”
”Yksityisellä puolella voisi ottaa julkisen puolen henkilöstöjohtajia mentoreiksi tässä siirtymässä. Julkisella puolella on kuitenkin monien vuosikymmenien kokemus palkka-avoimuudesta.”
Kansallinen rekrytointitutkimus 2025: Suuret työnantajat on Duunitorin ja Taloustutkimuksen haastattelututkimus, joka toteutettiin 20.1.–28.2.2025. Vastaajia oli yhteensä 149. Kolmannes vastaajista edusti johtoa ja loput henkilöstö- ja muuta hallintoa. Vastaajia oli sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Yksityisen sektorin haastatellut edustivat yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa. Julkisen sektorin vastaajat edustivat hyvinvointialueita, suurimpia kuntia sekä julkisen sektorin organisaatioita, jotka työllistävät vähintään 500 työntekijää.
Kaipaatko lisätietoa?
Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maiju KarhunenViestintäpäällikköDuunitori Oy
Puh:+358 50 585 7001maiju.karhunen@duunitori.fiAntti HyrkäsStrategia- ja työnantajakuvakonsulttiDuunitori Oy
Puh:+358 50 469 6071antti.hyrkas@duunitori.fiKuvat

Duunitori on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2024 Duunitorilla vierailtiin yli 55 miljoonaa kertaa. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin sosiaalisen median kanavia seuraa Suomessa lähes miljoona ihmistä. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun. Vuonna 2023 Duunitori rantautui Norjaan ja osti paikallisen Jobbsafari-työnhakupalvelun. Vuonna 2024 Duunitori jatkoi kasvuaan Ruotsissa ostamalla Keeparo-työnantajabränditoimiston, Allalöner-palkkatietopalvelun ja Jobbsafari-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Näillä työnantajilla on paras maine – suurten organisaatioiden päättäjät kertovat9.4.2025 10:09:52 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, mitkä suomalaiset työnantajat ovat tehneet vaikutuksen suurten organisaatioiden päättäjiin. Asiantuntija avaa, miksi tietyt työnantajabrändit menestyvät ja mihin työnantajien pitäisi panostaa.
Työpaikkojen määrä romahti – näillä aloilla ja alueilla on eniten töitä3.4.2025 05:03:00 EEST | Tiedote
Alkuvuonna julkaistiin huomattavasti vähemmän työpaikkailmoituksia kuin viime vuonna. Lue myös, miltä työmarkkinatilanne näyttää eri aloilla ja alueilla.
Yllätyskäänne: rakennusalan työpaikkojen määrä kasvoi – näitä tekijöitä haetaan eniten26.3.2025 11:43:30 EET | Tiedote
Talouden epävakaus on heijastunut jo pitkään rakennusalan työllisyystilanteeseen. Duunitorin tuore data kertoo, että alalla on vihdoin nähtävissä piristymistä. Lue myös, millaisia tehtäviä on nyt eniten auki ja mitä rakennusalan ammattilaiset peräänkuuluttavat.
Ensi kesälle harmillisen vähän kesätöitä – hakijoilta tiukat terveiset työnantajille13.3.2025 05:02:00 EET | Tiedote
Talouden epävarmuus näkyy kesätöiden määrässä myös ensi kesänä. Lue myös, mitkä ovat yleisimmät tavat saada kesätyö ja mitä hakijat toivovat työnantajilta.
Näillä aloilla on eniten kesätöitä – ravintola-ala ykkösenä3.3.2025 13:53:27 EET | Tiedote
Vaikea taloustilanne näkyy edelleen myös kesätöiden määrässä. Duunitorin data kertoo, millä aloilla on eniten kesätyöpaikkoja ja mitkä työnantajat kiinnostavat hakijoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme