Oulun yliopisto

6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta

Jaa

Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.

Testitilassa Tambestin tuotekehityspäällikkö Raiko Mäkeläinen ja 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta
Testitilassa Tambestin tuotekehityspäällikkö Raiko Mäkeläinen ja 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta

Kaksoiskäyttötuotteissa innovaatio voi syntyä perinteisen tuotteen ja tulevaisuuden tarpeita huomioivien ominaisuuksien rajapinnasta ja yhdistelmästä. 6G-testikeskus mahdollistaa jo nyt 2030-luvun simuloinnin langattoman tietoliikenteen osalta. Ensimmäisen asiakkaan kanssa tutkittiin ja koeteltiin erilaisia luodinkestäviä laseja, joissa on mukana signaalin häiriönsietosuojaus. Kun tiedetään korkeiden taajuusien signaalien eteneminen rakenteiden läpi, ne pystytään myös estämään.  

-Lasien vaimennusmittauksia tehtiin radiokaiuttomassa EMC-kammiossamme taajuusalueilla 500 MHz - 50 GHz. Tutkittavana oli 12 erilaista luodinkestävää ja EMI-suojattu lasinäytettä, testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta tiivistää.

-Tutkimme ja kehitämme mahdollisimman ohuita ja kevyitä luodinsuojalaseja, signaalisuojalaseja ja räjähdyksen paineaaltoa vastaan soveltuvia laseja sekä niiden eri yhdistelmiä. Lisäksi voimme täydentää tuotteita PDLC-älykalvolla, murtosuojaluokitettuna, taivuttaa niitä muotoon tai lisätä lämmityslasiin niin maa-ajoneuvoissa kuin veneissäkin, jatkaa Tambestin toimitusjohtaja Joni Kaski.

Testitulokset olivat onnistuneita, ja ne auttavat kehittämään tuotetta edelleen. Myös testaajat oppivat ja saavat käyttöönsä sovellettavia tuloksia. Testaus korreloi hyvin Oulun yliopistossa tehtävän RF-signaalitutkimuksen kanssa.

-Tuotteemme ovat kaksoiskäyttötuotteita ja suunniteltu pelikenttä meillä on nyt Pohjoismaat, Baltia sekä laajasti kaikki Nato-maat. Valmius laajaan tuotantoon on olemassa, koska lasinjalostustehtaana valmistamme jo nyt yli 1000 yksikköä erilaisia laminoituja laseja viikossa. Eri tuotteemme soveltuvat sotilasajoneuvoihin ja rakennuksiin, sotilasveneisiin, kriittisten siviilirakennusten ja yhteiskunnallisen infran suojaukseen. Lisäksi käyttöä on erikoisajoneuvoissa kriisialueilla.  Lasejahan ja läpinäkyviä pintoja on kaikkialla, Kaski esittelee.

Tambest on yksityisomisteinen lasinjalostustehdas Forssassa, jonka lasinjalostuksen juuret ulottuvat 40 vuoden taakse. Yrityksen vakiintuneen tuotannon sisällä on ketterä tuotekehitysosasto. Se kehittää ratkaisuja ja tuotteita, jotka nostavat lasin jalostusarvoa ja luovat täysin uusia käyttömahdollisuuksia. Tehdasalue on suuri. Siellä on yli hehtaarin verran tuotantotilaa.

- Olemme suomalaisen luodinkestävän ja puhalluksenkestävän lasiratkaisun edelläkävijä. Meillä on kattava konekanta ja rautainen ammattitaito. Olemme erityisen hyviä laminoinnissa ja taivutuksessa maailmanlaajuisestikin. Laminoinnissa kykenemme valmistamaan jumbokokoisia tuotteita ja meillä löytyy tuotannosta kattavasti kaikki lasinjalostuksen koneet, mitä erilaisten tuotteiden valmistus edellyttää. Tämä on hyvä lähtökohta miettiä uutta liiketoimintaa kaksoiskäyttöpuolelle ja ottaa signaalisuojaus keskeiseen rooliin. Laseillemme löytyy mahdollinen integrointi tulevaisuuden turvallisiin infrastruktuureihin sotilasajoneuvoista komentokeskuksiin, toimitusjohtaja Kaski kertoo ylpeänä.

6G-testikeskuksen tutkimuksen painopisteenä ovat kaksikäyttöiset teknologiat, joita hyödynnetään sekä siviili- että puolustussektoreilla. Keskus on osa Naton tutkimusohjelman DIANA-verkostoa. Kuten nyt Tambestin tapauksessa, keskus tarjoaa yrityksille osaa palveluista myös suoraan, mikä mahdollistaa matalamman kynnyksen testauksen ja tuotekehityksen ennen mahdollista Naton tutkimusohjelmaan hakeutumista.

-Testikeskuksemme tehtävänä on nopeuttaa kaksikäyttöisiä innovaatioita, erityisesti sellaisia, jotka vahvistavat Suomen kansallista puolustuskykyä ja yritystoimintaa. Testaustoiminnan kautta yritykset saavat tuotteille kaksoiskäyttöarvoa. Meidän tiloissa tehtävä tutkimus vastaa langattoman tietoliikenteen osalta aitoja 2030-luvun tilanteita. RF-suojauksen tuoman turvallisuuden merkitys kasvaa nykyaikaisissa viestintäympäristöissä. Kutsummekin tulevaisuuteen katsovia yrityksiä tekemään yhteistyötä kanssamme kaksoiskäyttötuotteiden testausta ja validointia varten, korostaa 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio.

Oulun yliopiston ja VTT:n yhteistyössä ylläpitämä 6G-testikeskus tarjoaa optimoidun ympäristön seuraavan sukupolven langattomien teknologioiden kehittämiseen ja testaamiseen, evaluointiin, todentamiseen ja validointiin. Keskuksen  testiverkkoinfrastruktuuri kattaa laajasti 5G- ja 6G-teknologiat sekä O-RAN-, AI-RAN-, 3GPP-, CONVERGE- ominaisuudet tutkimukseen. Tämä tarjoaa yrityksille, tutkijoille ja puolustusorganisaatioille kehittyneitä resursseja ja asiantuntemusta. Yhteistyöhön perustuva ekosysteemi vauhdittaa innovaatioita koko langattoman viestinnän alalla.

6G-testikeskus panostaa vahvasti kyberturvallisuuteen ja verkon häiriönsietokykyyn, jotta uudet ratkaisut täyttävät sekä siviili- että puolustussektorin vaatimukset ja samalla vievät langattoman teknologian kehitystä eteenpäin.

Tutkimus- ja testausympäristöjen tarjonta ulottuu laboratorioiden ulkopuolelle erilaisiin kohteisiin, esimerkiksi OuluZoneen, Callion kaivosverkostoon, Sodankylän geofysiikan observatorioon ja Ilmatieteen laitoksen arktiseen avaruuskeskukseen. Nämä käytännön ympäristöt, joita hyödynnämme yhteistyössä kumppaneiden kanssa,avaavat mahdollisuuksia tekniikoiden perusteelliseen arviointiin vaativissa olosuhteissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Testitilassa Tambestin tuotekehityspäällikkö Raiko Mäkeläinen ja 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta
Testitilassa Tambestin tuotekehityspäällikkö Raiko Mäkeläinen ja 6G-testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye