Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.

Missä: Smolnan edustalla
Milloin: Tiistaina 22.4. klo 8-8.30
Järjestäjä: Mielenterveyspooli
Mielenterveyden puutarhurit tuovat kasvuriiheen Mielenterveyspoolin viestin mielenterveydestä ja hyvinvoinnista työllisyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden edellytyksenä. Ilman hyvinvoivia ihmisiä ei ole työvoimaa, innovaatioita eikä myöskään kasvua.
“Mielenterveyspooli haluaa nostaa hallituksen puoliväliriihen yhteydessä esiin mielenterveyttä vahvistavia ratkaisuja, kuten panostuksia mielenterveyspalveluihin sekä elävään kansalaisyhteiskuntaan”, tempauksen pääpuutarhuri ja Mielenterveyspoolin pääsihteeri Aija Salo sanoo.
“Investoinnit mielenterveyteen vähentävät heikentyneen mielenterveyden kustannuksia. Mielenterveyden turvaverkkojen vahvistaminen lisää samalla kokonaisturvallisuutta”, Salo toteaa.
Hyvinvointia viljellään kastelemalla yhteiskunnan kasvualustaa tuloksellisen mielenterveyspolitiikan lannoitusaineilla: sujuvalla hoitoon pääsyllä, mielenterveyden edistämisellä ja ongelmien ennaltaehkäisyllä sekä yhdenvertaisilla palveluilla. Lisäksi elävän kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytykset on turvattava.
Mielenterveyspoolin tavoitteet kasvuriiheen
1. Turvataan mielenterveysjärjestöjen toiminta
Kansalaisyhteiskunnan panos hyvinvointiin on osa tuottavuutta. Mielenterveyspooli edellyttää, että:
- lahjoitusten verovähennysoikeus laajennetaan myös sote-järjestöihin,
- sote-järjestöjen valtionavustusten leikkausten tasoa kohtuullistetaan ja leikkausten vaikutukset arvioidaan,
- avustusjärjestelmän kehittämisessä turvataan järjestöjen autonomia, laaja kansalaisyhteiskuntarooli ja tuki heikoimmassa asemassa oleville ihmisille.
Hallituksen kaavailema lahjoitusten verovähennysoikeus koskisi vain osaa järjestöistä, mikä jättäisi heikoimmassa asemassa olevat niiden ulkopuolelle. Verovähennysoikeuden laajentaminen kaikkiin sosiaali- ja terveysjärjestöihin ei maksaisi valtiolle mitään, mutta turvaisi järjestöjen tukea esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujille ja kriisissä oleville.
2. Kaikenikäisille turvataan nopea ja sujuva mielenterveyshoitoon pääsy
Heikentynyt mielenterveys maksaa Suomelle vähintään 11 miljardia euroa vuosittain. Tämä kuormittaa niin julkista taloutta kuin työnantajia.
Mielenterveyspooli ehdottaa, että:
- terapiatakuu laajennetaan koko väestölle.
Hallitus on toteuttanut lasten ja nuorten terapiatakuun, joka astuu voimaan 1.5.2025. Luonteva seuraava askel on käynnistää valmistelu terapiatakuun säätämiseksi kaikenikäisille.
Sujuva ja oikea-aikainen hoitoon pääsy ennaltaehkäisee vaikeampia ongelmia. Terapiatakuu tarkoittaa nopeaa tarpeenmukaiseen ja vaikuttavaa mielenterveyshoitoon pääsyä perustasolla. Se tulee yhteiskunnalle halvemmaksi kuin erikoissairaanhoito, pitkät sairauspoissaolot ja mielenterveysperustaiset työkyvyttömyyseläkkeet.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspooli
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiEllen TuomaalaViestinnän asiantuntija, Mielenterveyspooli
Puh:+358505902052ellen.tuomaala@mielenterveyspooli.fiKuvat
Linkit
Mielenterveyspooli toimii mielenterveyden puolesta
Mielenterveyspooli on 37 keskeisen mielenterveysalan toimijan verkosto, joka vaikuttaa yhteiskunnassa paremman mielenterveyden puolesta. Mielenterveyspooli käynnisti vuonna 2019 Terapiatakuu-kansalaisaloitteen nopean tarpeenmukaiseen mielenterveyshoitoon pääsyn puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Vahva kansalaisyhteiskunta turvaa mielenterveyttä, osallisuutta ja luottamusta7.3.2025 15:27:12 EET | Tiedote
Neuvottelukunta toteaa, että kansalaisjärjestöjen riippumattomuus ja toimintaedellytykset on turvattava avustusleikkausten jälkeenkin, ja että järjestöille osoitettujen lahjoitusten verovähennysoikeus tulisi ulottaa myös sosiaali- ja terveysalan järjestöihin.
Mielenterveyspoolin uusi puheenjohtaja Sari Aalto-Matturi: “Järjestöjen yhteistyö ja rooli demokratian muutosvoimana on entistä keskeisempi”5.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Aalto-Matturin mukaan julkiset palvelut eivät nykyisellään pysty vastaamaan mielenterveyden tuen ja avun tarpeeseen. Samaan aikaan järjestöjen ennaltaehkäisevä mielenterveystyö ja matalan kynnyksen tuki ovat uhattuina. Varapuheenjohtaja Minna Savolainen peräänkuuluttaa toivon ja tulevaisuudenuskon vahvistamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme