Suomen Lähetysseura

Kehitysyhteistyöleikkaukset ajaisivat kaikkein köyhimpiä syvempään kriisiin

Jaa

Suomen ja Euroopan kannattaa lähentyä kehittyviä maita – ei katkoa siteitään leikkaamalla kehitysyhteistyöstä, muistuttavat piispat Kaisamari Hintikka ja Mari Parkkinen Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran johtajien kanssa.

Kaksi lasta nojaa pöytään ja katsoo kameraan.
Sisarukset Iban ja Yair asuvat Sierra Nevadassa Kolumbiassa ja kuuluvat kogien alkuperäiskansaan. He saavat käydä koulua omalla äidinkielellään. Opetustyötä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin. Anna Lundén Lähetysseura

Hallituksen puoliväliriihessä etsitään paitsi säästö- ja veronkorotuskohteita, myös kasvutoimia. Pitkän aikavälin kasvutoimi on läsnäolo nykyisillä ja tulevaisuuden kasvumarkkinoilla.

”Yksinomaan Afrikan mantereella on 31 maata, joissa BKT:n kasvu on ollut uusimman käytössä olevan tiedon mukaan yli 4 prosenttia. Tällaisiin lukemiin ei juuri päästä Euroopassa tai muissa teollisuusmaissa”, muistuttaa toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala Suomen Lähetysseurasta.

Suomen kehitysyhteistyö on osoitetusti tehokasta ja tuloksellista. Kehitysyhteistyö perustuu luottamukseen ja yhteistyösuhteisiin, joita on rakennettu pitkään myös kansalaisyhteiskunnan, kuten kirkkojen, toimin.

”Suomen ja Euroopan kannattaa tässä tilanteessa lähentyä entisestään kehittyviä maita - ei etääntyä niistä katkomalla siteitään. Turvallisuutta ei rakenneta ilman yhteisiä ihmisoikeuksia ja rauhaa. Kehitysyhteistyövaroin ylläpidetään rauhan ja vakauden kannalta keskeisiä instituutioita yhteisten riskien torjumiseksi ja ihmisarvoisen elämän edellytysten luomiseksi”, sanoo Mikkelin piispa Mari Parkkinen.

Hallitus on kautensa loppuun mennessä leikannut kehitysyhteistyöstä jo 1,2 miljardia euroa. Samaan aikaan Yhdysvallat on nostanut kehittyville maille kohtalokkaita tullimuureja ja romahduttanut kansainvälisen apunsa.

”Leikkaukset näkyvät kohdemaissamme jo nyt, esimerkiksi monien pakolaislasten ja nuorten mahdollisuudet koulutukseen heikentyvät.  Vaikeutunut rahoitustilanne johtaa siihen, että Suomen on vaikea pitää kiinni sitoumuksistaan ja kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia. On tärkeää, ettei Suomen luotettavuus kehitysyhteistyön kumppanina nyt horju. Myös kansainvälisessä kaupassa tätä hyvää mainetta tarvitaan”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Kehitysyhteistyö on myös kahdenvälisten ulkosuhteiden hoitamista. Kun globaali kauppasota uhkaa, maailman kauppavirrat etsivät uusia uomia. Tässä vaiheessa Suomen ei ole viisasta kääntyä sisäänpäin ja karsia yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa.

Samaan aikaan kun kansainvälinen apu köyhille maille laskee nopeasti, sääntöpohjaista järjestelmää sekä kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan sitoumuksia horjutetaan.

“Leikkaukset kansainväliseen apuun ajavat äärimmilleen kiristettyä järjestelmää ja kaikkein köyhimpiä ihmisiä syvempään kriisiin. Vaikka Suomessa taloustilanne tuntuisi vaikealta, ongelmat ovat kehittyvissä maissa aivan toista luokkaa. Meillä on varaa auttaa”, sanoo Espoon piispa Kaisamari Hintikka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tomi JärvinentoiminnanjohtajaKirkon Ulkomaanapu

Puh:040 641 8209

Kuvat

Kaksi lasta nojaa pöytään ja katsoo kameraan.
Sisarukset Iban ja Yair asuvat Sierra Nevadassa Kolumbiassa ja kuuluvat kogien alkuperäiskansaan. He saavat käydä koulua omalla äidinkielellään. Opetustyötä tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroin.
Anna Lundén Lähetysseura
Lataa

Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura

Selvitys: Uskonnolliset toimijat voivat edistää tasa-arvoa vaikuttamalla sosiaalisiin normeihin13.3.2025 16:21:36 EET | Tiedote

Tänään 13.3. julkaistu selvitys 30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalyst Towards Positive Norm Change tuo esiin uskonnollisten toimijoiden roolin sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten asemaan vaikuttavien sosiaalisten normien muuttamisessa. Selvitys lanseerattiin YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean istunnon yhteydessä, ja Lähetysseura oli yksi selvityksen julkaisijoista ja tuottajista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye