Kehitysyhteistyön lisäleikkaukset ovat pois kaikkein köyhimmiltä, leikkaavat yritysten kansainvälistymismahdollisuuksia ja heikentävät YK:ta
Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala: “Päätös on tällaisina aikoina ongelmallinen ja ajaa kehittyvien maiden köyhiä yhä syvempään kriisiin.”

Hallituksen puoliväliriihessä tehdyn päätöksen seurauksena kehitysyhteistyöstä leikataan vuosittain 50 miljoonaa euroa. On kuitenkin myönteistä, että hallitus tunnistaa kansalaisjärjestöjen työn arvon eikä kohdista leikkauksia siihen. Lisäksi hallitus lisää Ukrainan humanitaarista tukea 10 miljoonaa euroa vuosittain kehyskaudella. Myös humanitaariseen katastrofiapuun kohdennetaan 10 miljoonan euron lisäys vuodesta 2026 alkaen.
Hallitus on jo aiemmin tehnyt päätöksillään yli miljardin euron loven Suomen mahdollisuuksiin rakentaa reilumpaa maailmaa ja ajaa omia intressejään kansainvälisillä areenoilla. Päätös uusista leikkauksista on vastoin tuoreen OECD:n kehitysapukomitean tekemän arvioinnin suosituksia Suomelle.
Vaikka tuore leikkaus voi vaikuttaa pieneltä, se tekee merkittävän lisäloven kohdistuessaan varsinaiseen kehitysyhteistyöhön. Se voi tarkoittaa mm. uusien maaohjelmien lakkauttamista tai vähenevää tukea keskeisille YK:n ohjelmille.
”Jokainen leikattu euro on pois tuesta maailman köyhimmille. Tällaisena aikana, jolloin 700 miljoonaa ihmistä elää äärimmäisessä köyhyydessä, konfliktien määrä on korkeampi kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan ja ilmastokriisi painaa päälle päätös on kokonaisuudessaan ongelmallinen. On toivottavaa, että Suomi osaltaan tukee globaalia kansalaisyhteiskuntaa, joka on nyt erityisen ahtaalle puristettu”, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.
Vaikuttavalla kehitysyhteistyöllämme ajetaan myös suomalaisten etuja. Sen instrumentein rakennetaan rauhaa ja vakautta Euroopan kriisiytyneillä lähialueilla. Yhdysvaltojen massiivisten leikkausten seurauksena YK:n toimintakyky on uhattuna, ja Suomi heikentää sitä päätöksillään entisestään. YK:lla on keskeinen rooli yhteisten kansainvälisten sääntöjen ylläpitämisessä ja nämä säännöt ovat pienten Suomen kaltaisten valtioiden tuki ja turva.
Kehitysyhteistyövaroin tuetaan myös suomalaisten yritysten kansainvälistymistä ja pääsyä uusille markkinoille. Siinä missä Suomen perinteisissä kauppakumppaneissa talouden kasvu on kituliasta, Afrikassa ja Aasiassa monien maiden taloudet kasvavat kohisten. Kauppapoliittisten sotien repiessä rikki totuttuja liittolaissuhteita Suomen tulisi etsiä aktiivisesti uusia kumppanuuksia myös globaalista etelästä.
”Leikkausten seurauksena menetämme niitä mahdollisuuksia, joita puhdas siirtymä ja yhteiskuntien digitalisaatio tarjoavat. Myös tämän vuoksi hallituksen tekemät leikkaukset tuntuvat lyhytnäköisiltä”, toteaa Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niko HumalistoJohtava vaikuttamistyön asiantuntija
Puh:+358 40 7574 036niko.humalisto@suomenlahetysseura.fiPauliina Parhialatoiminnanjohtaja
Puh:040 8201 996pauliina.parhiala@suomenlahetysseura.fiKuvat

Lähetysseura on evankelis-luterilaisen kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Teemme lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
Kehitysyhteistyöleikkaukset ajaisivat kaikkein köyhimpiä syvempään kriisiin22.4.2025 21:05:57 EEST | Tiedote
Suomen ja Euroopan kannattaa lähentyä kehittyviä maita – ei katkoa siteitään leikkaamalla kehitysyhteistyöstä, muistuttavat piispat Kaisamari Hintikka ja Mari Parkkinen Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran johtajien kanssa.
”Järistys syöksee hauraat yhteisöt vielä syvempään kriisiin”1.4.2025 15:01:07 EEST | Tiedote
Lähetysseura myöntää 140 000 euroa humanitaariseen apuun Myanmarissa. Lähetysseuran johtava projektipäällikkö Johannes Vierula näkee valtavan tarpeen avulle Myanmarin maanjäristysalueella, jossa tilanne on ollut äärimmäisen vakava jo ennen maanjäristystä.
Selvitys: Uskonnolliset toimijat voivat edistää tasa-arvoa vaikuttamalla sosiaalisiin normeihin13.3.2025 16:21:36 EET | Tiedote
Tänään 13.3. julkaistu selvitys 30 Years On from The Beijing Platform for Action: Faith-Based Actors as Catalyst Towards Positive Norm Change tuo esiin uskonnollisten toimijoiden roolin sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten asemaan vaikuttavien sosiaalisten normien muuttamisessa. Selvitys lanseerattiin YK:n naisten asemaa käsittelevän komitean istunnon yhteydessä, ja Lähetysseura oli yksi selvityksen julkaisijoista ja tuottajista.
Lähetysseuralle uusi maatoimisto Kambodžaan7.3.2025 10:29:43 EET | Tiedote
Suomen Lähetysseuran uuden maatoimiston tehtävänä on tukea kokonaisvaltaisesti Kambodžassa tehtävää työtä.
Suomi nostaa naisten oikeuksia vaikeassa tilanteessa New Yorkissa6.3.2025 14:23:55 EET | Tiedote
YK:n naisten asemaa käsittelevä komitea kokoontuu maaliskuussa New Yorkissa 69. istuntoon tilanteessa, jossa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia haastetaan monissa maissa yhä enemmän. Lähetysseura on mukana järjestämässä kahta Suomen tukemaa sivutapahtumaa, joissa keskustellaan mm. uskonnollisten toimijoiden roolista yhteiskunnan muuttamisessa sekä naisten asemasta rauhantyössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme