“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.” Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä. Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 2025
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry nostaa Lapsettomien Simpukka-viikolla 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantaina 10.5.2025 esille tahattoman lapsettomuuden kokeneiden vertaistuen merkityksen.
Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää sekä teemaviikolla että ympäri vuoden tahattoman lapsettomuuden kokeneille laaja-alaista vertaistukitoimintaa. Toiminnan tavoitteena on edistää tahattomasti lapsettomien hyvinvointia ja sitä, että tahattomasti lapsettomat saavat tietoa, joka auttaa heitä lapsettomuuden kokemuksesta selviytymisessä.
“Kokemus tahattomasta lapsettomuudesta on monelle täynnä kipeitä tunteita ja haasteita. Välillä epätoivon tunne voi olla ylivoimainen, ja kysymykset itsestä, kehosta, ihmissuhteista ja tulevaisuuden suunnitelmista nousevat pintaan. Kriisissä kaivataan vertaistukea omaan tilanteeseen. Keskustelu samankaltaisissa tilanteissa olevien kanssa vähentää yksinäisyyden tunnetta ja vahvistaa arjessa jaksamista”, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Anniina Valkonen.
Valtakunnallinen Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää vertaistapaamisia sekä kasvokkain että verkossa. Järjestöllä on muun muassa 11 Facebook-ryhmää, joissa voi lukea ja jakaa vertaistukea matalalla kynnyksellä.
Järjestön vertaisryhmistä ja -chateista saamissa palautteissa korostuvat nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus.
“Moni tahattomasti lapseton kokee voimakkaita ulkopuolisuuden, surun ja ahdistuksen tunteita. Valitettavan usea kertoo hyvinkin mustista ajatuksista itseään ja tulevaisuuttaan kohtaan. Suurimmassa osassa saamistamme palautteista kerrotaan, että vertaistapaaminen on keventänyt oloa, tuonut turvallisuuden tunnetta ja näyttänyt, että kokemuksesta selviää. Yhdessä jaettu kokemus voi olla se voima, joka auttaa jaksamaan ja löytämään valon tunnelin päässä”, sanoo Valkonen.
Lapsettomien Simpukka-viikko ja Lapsettomien lauantai
Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 on Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n organisoima tahattoman lapsettomuuden teemaviikko, jota vietetään vuosittain toukokuussa samalla viikolla, jolla on äitienpäivä. Viikko huipentuu Lapsettomien lauantaihin 10.5.2025. Lapsettomien lauantaita on vietetty vuodesta 1994 alkaen ja Lapsettomien Simpukka-viikkoa vuodesta 2008 alkaen.
Vuoden 2025 teemana on Oma kokemus, yhdessä jaettu – vertaistuen vuosi 2025. Lapsettomien Simpukka-viikon ohjelmassa on vertaisten iltoja, Lapsettomien lauantain verkkotapahtuma ja somekampanja.
Teemaviikko tuo tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Viikon aikana järjestettävän somekampanjan viestinä on, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole yksin. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan tietoa ja tukea läheisiltä, vertaisilta ja ammattilaisilta.
Vertaisten illat Lapsettomien Simpukka-viikolla
Lapsettomien yhdistys Simpukka järjestää Lapsettomien Simpukka-viikon aikana teemallisia vertaisten iltoja Zoomissa. Iltoja vetävät Simpukan koulutetut vertaistoimijat.
Tapaaminen järjestetään ensimmäistä lasta toivoville, lapsitoiveesta luopumista pohtiville ja jo lopulliseen lapsettomuuteen päätyneille, lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsen saaneille, miehille, lapsenlapsettomuutta kokeville lopullisesti lapsettomille, lapsen saaneille lapsettomille ja tahatonta lapsettomuutta kokeneille odottajille.
Tapahtumiin on vapaa pääsy eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Osallistumislinkit ja lisätiedot löytyvät täältä.
Lapsettomien lauantain verkkotapahtuma
Oma kokemus, yhdessä jaettu -verkkotapahtuma järjestetään Zoomissa lauantaina 10.5.2025 kello 12–14. Tapahtumaan on vapaa pääsy eikä sinne tarvitse ilmoittautua. Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät täältä.
Runoilija Outi-Illuusia Parviainen kertoo runokokoelmastaan Olen niitty, odotan. Haastatteluaineistosta innoittunut runoteos näyttää, miltä tahaton lapsettomuus tuntuu.
Tapahtuman paneelikeskustelussa kokemuksenomaavat ja ammattilaiset keskustelevat psykososiaalisen tuen merkityksestä lapsettomuuspolulla. Keskustelemassa ovat psykologi-psykoterapeutti Mirka Paavilainen, naistentautien erikoislääkäri Katriina Niemelä, toistuvia keskenmenoja kokenut Hennariikka Niinistö sekä lapsettomuushoidoissa puolisonsa kanssa oleva Jesse Reponen.
Tapahtumassa julkistetaan Simpukan Helmi -tunnustus henkilölle tai taholle, joka on edistänyt lapsettomien hyvinvointia tai asemaa yhteiskunnassamme.
Lapsettomien Simpukka-viikon aikana järjestetään myös vertaisryhmien tapaamisia ja chatteja. Seurakunnat järjestävät Tyhjän sylin tilaisuuksia.
Jokaisen lapsitoive on yhtä arvokas
Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa kokijansa kehoon, mieleen, talouteen, työelämään, ihmissuhteisiin ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Joka viides hedelmällisessä iässä olevista kohtaa tahattoman lapsettomuuden Suomessa. Lukuna määrän on arvioitu olevan 300 000, eli tahaton lapsettomuus on yleistä.
Tahattoman lapsettomuuden taustalla voi olla terveydellinen tai elämäntilanteeseen liittyvä syy, kuten puolisoa ei ole tai puolisoiden toiveet eivät kohtaa. Joskus lapsettomuuden syytä ei saada selvitettyä. Tahattoman lapsettomuuden kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea.
Vuonna 1988 perustetun Lapsettomien yhdistys Simpukan tavoitteena on, että jokaisen lapsitoive olisi yhteiskunnassa tunnistettu ja arvokas. Nais-miesparien lisäksi lasta toivovat sateenkaariparit, vanhemmuuskumppanit ja itselliset aikuiset.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ehdottaa lapsiperheellistymisen tukemiseksi seuraavia asioita:
-
hedelmällisyystietoa toisen asteen koulutukseen sekä perhesuunnitteluun terveyskeskuksiin
-
hedelmöityshoitojen riittäviä resursseja
-
lapsettomuushoitoihin kiinteästi liittyvää psykososiaalista tukea
-
keskenmenojen hyvää hoitoa
-
sekä ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sääntelyä Suomessa.
Palautteita vertaistapaamisista
Lainaukset ovat Simpukan vuonna 2025 saamia palautteita vertaistapaamisista.
“Olo, että olen elossa.”
“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.”
“Hyvä, lämmin ja helpottunut, onnellinen, että tuli lähdettyä vaikka väsytti.”
“Tulin nähdyksi, en ole yksin hullujen ajatusten kanssa.”
“Helpotti, kun sai puhua vapaasti myös vaikeista tunteista, joiden kanssa on tuntenut olevansa yksin.”
“Siellä ollaan ihmisten ympäröimänä, jotka ymmärtävät sinua. Kukaan ei sano, että ´jokaisella on oma ristinsä kannettavanaan´ tai vähättele. Ahdistus vähenee ainakin hetkellisesti.”
“Koin ilmapiirin avoimeksi ja minut otettiin hyvin vastaan. Omalla kohdallani lapsettomuuden hyväksyminen on kesken, mutta sain vertaistuen kautta kokemuksen, että surutyöstä pääsee yli. Kaikenlaisia tunteita oli sallittua näyttää. Vertaistapaamisesta jäi erittäin hyvä mieli ja aion jatkossakin osallistua niihin mukaan.”
“On huojentunut ja rauhallinen olo, tärkeää kuulla muiden samaa pohtineiden ja asiassa jo pidemmällä olevien kokemuksia ja ajatuksia. On vähemmän yksinäinen tai epävarma olo.”
“Oli tosi kiva kuulla toisten kokemuksia ja ajatuksia ja sitä, kuinka jotkut ovat pidemmällä ajatustyössään. Se luo toivoa, että voin ehkä itsekin selvitä, jos en lasta saa.”
“Oli ensimmäinen kerta itselleni vertaistukiryhmässä. En ole osannut käsitellä asiaa juuri mitenkään aiemmin, joten tuntui hyvältä uskaltaa tulla mukaan. Toivon vain elämältä kaikkea hyvää ryhmän jäsenille. On tosi ristiriitaista, koska tuntuu hyvältä päästä puhumaan asiasta, mutta samassa löysin muita oikeita ihmisiä samojen asioiden ääreltä. Varsinkin heitä, jotka vasta matkansa aloittavat. Tämä sai itselläni tunteet pintaan ja oma kokemus palasi mieleen. Olen kiitollinen, mutta surullinen.”
Simpukka välittää medialle haastatteluun tahatonta lapsettomuutta kokevia sekä tahattoman lapsettomuuden ja lahjasoluteemojen asiantuntijoita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna ParviainenViestinnän asiantuntijaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Viestintä ja tiedotus, Simpukka-lehden koordinointi, mediayhteistyö.
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneet ovat jäämässä täysin yksin - lahjasoluviikko 21.–27.4.20258.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneilla on oikeus saada tukea omaan taustaan liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. Järjestöjen rahoitusleikkausten vuoksi Simpukka ry:n Helminauha-toiminta loppuu vuoden 2025 lopussa. Lahjasoluviikolla 21.–27.4.2025 tarjotaan tiedon lisäksi vertaistukea, koska vain samaa kokeneet tietävät täysin, mistä lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistymisessä on kyse.
“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”28.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Somessa julkaistu ultraäänikuva paljastuukin aprillipilaksi, jolla julkaisija on halunnut kauhistuttaa ja huijata someseuraajiaan ja ystäviään. Lasta kipeästi toivovia saattaa lapsitoiveella vitsailu satuttaa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on kipeä kriisi, johon liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, surua ja kateutta.
Kesälomat jaetaan ensin lapsiperheellisille - perheystävällisyys ei voi rakentua syrjiville käytännöille27.3.2025 12:28:59 EET | Tiedote
Lapsettomat kohtaavat työelämässä syrjintää kesälomien ja työvuorojen suunnittelussa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry toivoo työnantajien huomioivan monenlaiset elämäntilanteet ja muutkin velvoitteet kuin lapset.
Sijaissynnytyksen hinta jopa 200 000 euroa - sijaissynnytysperheet jätetään Suomessa täysin yksin18.3.2025 06:00:00 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan ulkomailla sijaissynnytyksellä lapsen saaneet kohtaavat Suomen viranomaisilta asiatonta kohtelua. Suomeen tarvitaan ei-kaupalliset sijaissynnytykset salliva lainsäädäntö yhdenvertaisen lapsiperheellistymisen mahdollistamiseksi.
Lapsettomien yhdistys Simpukka: Lapsettomuushoidot kaupan alan TESissä kertovat perhemyönteisyydestä6.3.2025 15:42:22 EET | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista kaupan alan työehtosopimukseen ilahduttavana. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Työnantajan perhemyönteisyys voi vaikuttaa merkittävästi työntekijän hyvinvointiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme