Elintarviketeollisuusliitto ry

Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.

Kolme vihreää tainta kasvamassa ruskeassa maaperässä.
Hallituksen päätökset tukevat ruoka-alan kasvuolosuhteita. Mostphotos

Päätös alentaa yhteisöveroa edistää yritysten tuotannollisia investointeja ja vauhdittaa kasvua.

– Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa ja tuovat lisäeuroja koko ruokaketjuun. Hallitus käänsi nyt uuden lehden loppukaudelleen, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo. 

Pettymys kuitenkin on, että ruokien ja juomien veropolitiikka jatkuu ennakoimattomana. Hallitus päätti jälleen korottaa jo ennestään korkeaa virvoitusjuomaveroa – nyt yhteensä yli 100 miljoonalla euroalla, mikä tarkoittaa 50 prosentin korotusta veron tuottoon. Samalla tavalla hallitus tekee toistuvia korotuksia alkoholin verotukseen. 

Seuraavaksi tarvitaan tekoja

Hallitus vahvistaa ruokaketjua uusista innovaatioista aina vientiin saakka. T&k-rahoitusta kohdennetaan erityisesti uusien proteiinilähteiden kehittämiseen. Päätös tehdä elintarvikeviennistä pilottitoimiala Team Finland -uudistuksessa tukee tavoitetta elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta.

– Elintarvikeviennin pysyvät rakenteet on saatava pikaisesti toimintaan, jotta yritykset pääsevät kiinni käytännön tekemiseen, Käkelä sanoo. 

Ruoka-alan kestävyystyölle on tärkeää, että hallitus edistää investointeja biokaasun tuotantoon. Biokaasu vahvistaa kotimaista polttoaine- ja lannoiteomavaraisuutta sekä tuo tuloja ja työtä ruokaketjuun. 

Biokaasun edistämiseen tarvitaan kuitenkin nykyistä konkreettisempia linjauksia, muuten asia jää vain kauniiksi sanoiksi. Myös liikenteen päästökaupan aiheuttamien kustannusten kompensointiin tarvitaan konkretiaa. 

Ihmiset ovat kasvun moottori ruoka-alalla

Osaajien saatavuuden turvaaminen kotimaasta ja ulkomailta tukee yritysten kasvua ja mahdollistaa investointeja kasvuun. ETL on tyytyväinen, että ammatillisen koulutuksen merkitys tunnistettiin eikä siihen tehty lisäleikkauksia.

– Sen sijaan korkeakoulujen perusrahoituksen leikkaukset vaikeuttavat laadukkaan koulutuksen tarjoamista, vaikka aloituspaikkojen lisäämiseen luvataankin lisärahoitusta. Se tarkoittaa, että rahaa opiskelijaa kohden on käytettävissä vähemmän, Käkelä arvioi.

On tärkeää, että hallitus tavoittelee korkeakoulutettujen määrän nostoa, mutta vähintään yhtä tärkeää on nostaa osaamistasoa ja kehittää osaamista ammatillisessa koulutuksessa. 

Tulevaisuudessa elintarvikealalle tarvitaan lisää myös kansainvälisiä osaajia. Elintarvikealan kasvun kannalta olisi tärkeää helpottaa kaikkien ulkomaisten työntekijöiden maahantuloa, ei pelkästään asiantuntijoiden.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kolme vihreää tainta kasvamassa ruskeassa maaperässä.
Hallituksen päätökset tukevat ruoka-alan kasvuolosuhteita.
Mostphotos
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote

Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye