Miten välttää myyräkuume? Uutuuskirja vastaa moniin kiehtoviin ja kiperiin Suomen pikkunisäkkäitä koskeviin kysymyksiin

Jaa

Millä toimilla voi välttää myyräkuumetartunnan? Miksi metsäsopuleista vain neljännes on uroksia? Entä tekevätkö tunturisopulit 40 vuoden välein joukkoitsemurhia vai lähtevätkö ne vaeltamaan, koska eivät halua nähdä muita sopuleita? Paavo Hellstedtin ja Juha Laaksosen upeasti kuvitettu Suomen pikkunisäkkäät -kirja (Tammi) kertoo pikkunisäkkäiden merkityksestä ekosysteemissämme ja tarjoaa huimasti tietoa eri lajien erityispiirteistä.

Metsämyyrä lumella.
Metsämyyrä lumella. Kuva: Juha Laaksonen

Metsämyyrät hakeutuvat syksyisin rakennusten sisätiloihin, kuten kesämökeille, varastoihin, halkoliitereihin tai karjasuojiin. Myyräkuumetta – eli Puumala-viruksen aiheuttamaa munuaisperäistä verenvuotokuumetta – levittää nimenomaan metsämyyrä. Muista myyristä, hiiristä tai päästäisistä ei myyräkuumetta voi saada. Virus tarttuu yleisimmin metsämyyrän jättämistä eritteistä.

Mökkien suursiivoukset ajoittuvat usein syksyyn, jolloin niitä valmistellaan talvea varten. Suurin osa myyräkuumetartunnoista tulee nimenomaan syksyisin. Paljon tartuntoja tulee myös halkoliitereistä. Puita pilkkoessa tai lattiaa harjatessa viruksia sisältävä pöly nousee ilmaan, jolloin virus siirtyy helposti hengityselimiin. Siksi suursiivous kannattaisikin tehdä keväällä, jolloin metsämyyrät ovat jo siirtyneet ulos lisääntymispuuhiin.

Näin vältät myyräkuumetartunnan:

  1. Aloita siivous tuulettamalla ulkona kaikki kankaiset materiaalit, niin matot kuin peitotkin. Ne voi myös pestä. Tamppaaminen voi altistaa infektiolle.
  2. Käytä tarpeeksi tehokasta hengityssuojainta tomuttamisessa ja ulkorakennusten siivouksessa.
  3. Aloita varsinainen siivous luuttuamalla lattiat märällä luutulla ja pyyhkimällä pinnat märällä rätillä. Harjaa ja pölynimuria ei kannata ensivaiheessa käyttää, jos on epäilys siitä, että loppukesän ja talven aikana tilassa on asustellut metsämyyriä.

Myyräkuumeen itämisaika on yleensä muutamasta viikosta kuukauteen, mutta suurin osa tartunnan saaneista ei saa mitään oireita tai oireet ovat niin lieviä, ettei tautia huomata. On arvioitu, että 20 % viruksen saaneista suomalaisista saa oireita.

Ensimmäisiä myyräkuumeen oireita ovat kuume ja virtsan määrän vähentyminen, sillä tauti iskee ensisijaisesti munuaisiin ja haittaa niiden normaalia toimintaa. Myös päänsärkyä, selkä- ja mahakipuja sekä iho-oireita voi esiintyä. Vaikeita oireita saa vain viisi prosenttia tartunnan saaneista.

Ihmisen immuunipuolustuksen perinnölliset ominaisuudet ovat keskeinen tekijä siinä, kuinka pahasti ihminen sairastuu. Vakavaa munuaisvauriota saatetaan joutua hoitamaan tilapäisesti dialyysillä eli keinomunuaishoitona ja vaikeissa tapauksissa toipuminen voi kestää jopa kaksi kuukautta. Sairastettu myyräkuume ei uusiudu.

Runsaina myyrävuosina myös myyräkuumetapauksia on selvästi enemmän. Lisäksi Suomessa on alueita, missä tautia esiintyy huomattavasti yleisemmin kuin muilla alueilla. Näitä alueita on muun muassa Kainuussa, Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla.

Vaikka pikkunisäkkäät ovat kooltaan pieniä, niiden merkitys Suomen luonnossa on suuri. Ilman niitä monet petoeläimet olisivat pulassa, ja ne ovat avainasemassa myös luonnon monimuotoisuuden ja tasapainon ylläpitäjinä. Suomen pikkunisäkkäät -kirja vastaa moniin kiperiin ja kiehtoviin pikkunisäkkäitä koskeviin kysymyksiin. Kirjassa kerrotaan myös hauskoista kohtaamisista pikkunisäkkäiden kanssa.

Arvostelukappaleet ja lisätiedot: tiedotus@tammi.fi

Avainsanat

Kuvat

Metsämyyrä lumella.
Metsämyyrä lumella. Kuva: Juha Laaksonen
Lataa
Suomen pikkunisäkkäät -kirjan kansi
Suomen pikkunisäkkäät -kirjan kansi
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Tammen syksyn 2025 kirjakattaus tarjoaa monipuolisen valikoiman suuria tarinoita, jännittäviä mysteerejä ja lasten suosikkeja15.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Tammen syksy on vahvojen kertojien ja tietokirjallisuudessa suurten elämäntarinoiden juhlaa. R. M. Rosenbergin historiallinen romaani Amelie kertoo aateliskartanon elämästä nälkävuosien puristuksissa. Liz Mooren Metsien jumala on loistava mysteeri ja nerokas sukusaaga, jonka Barack Obama nosti suosituslistalleen. Tuula Karjalainen paljastaa Tove Jansson ja maailman lapset -teoksessaan, millainen yhteys Janssonilla oli lukijoihinsa. Hiljattain kansainvälisen H. C. Andersen -palkinnon ehdokkaaksi nimetyn Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarja viettää 30-vuotisjuhlavuottaan.

Uskomattomat 40 miljoonaa kappaletta maailmalla myynyt Ella ja kaverit -kirjasarja täyttää 30 vuotta7.2.2025 13:16:32 EET | Tiedote

Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjasarja juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Koululuokasta ja heidän opettajastaan kertova sarja naurattaa niin lapsia kuin aikuisiakin, ja se on ollut menestys myös ulkomailla. Maailmanlaajuisesti Ella-kirjoja on myyty uskomattomat yli 40 miljoonaa kappaletta. Sarjassa on ilmestynyt vuosien mittaan 40 kirjaa, ja helmikuussa ilmestyvä Ella ja kaverit – Tuukka tietää! on siten sarjan 41. osa. Kirja ilmestyy Ellan nimipäivänä 10.2.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye