Etla: Pohjoismainen vientivetoinen työmarkkinamalli vaatii Suomessa yhteistä tilannekuvaa ja ”valtion tuuppausta”
Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen palkkamalli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen samoja elementtejä kuin muissakin Pohjoismaissa, todetaan tänään julkaistussa Etla-raportissa. Vientivetoinen malli edellyttää jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, yhteisen tilannekuvan muodostamista eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja sekä ”valtion tuuppausta”. Lisäksi Suomen sovittelujärjestelmää on vahvistettava, jotta osapuolet pystytään tarvittaessa myös pakottamaan järjestelmään. Näihin olisi löydettävä ”Suomen malli”, ratkaisuja ei voi suoraan kopioida muista maista, tutkimus muistuttaa.

Suomen työmarkkinamalli on hakenut muotoaan vuodesta 2007 lähtien, jolloin Elinkeinoelämän keskusliitto EK luopui keskitetystä sopimisesta. Tällaista ”Suomen mallia” ei kuitenkaan ole toistaiseksi onnistuttu luomaan. Keskeisiksi ongelmakohdiksi ovat muodostuneet moninaisten intressien yhteensovitukset sekä yhteinen ymmärrys mallin sisällöstä. Julkisella puolella vientivetoinen työmarkkinamalli on nähty enemmänkin uhkana palkkaerojen kaventamisen kannalta.
Suomessa onkin viime vuosina käyty liittokierroksia, joilla vientisektorin neuvottelutulos on toiminut päänavaajana muillekin sopimusneuvotteluille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt yksityisen ja julkisen sektorin palkanasetannan eroja sekä pohjoismaisia työmarkkinamalleja tuoreessa tutkimuksessa Julkisen sektorin palkanasetanta: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen työmarkkinamalli? (Etla Raportti 163). Tutkimusjohtaja KTT Antti Kauhasen laatimassa raportissa käydään läpi, mitä Suomi voisi oppia muiden Pohjoismaiden työmarkkinamalleista.
Vaikea tilanne sysäsi työmarkkinauudistukset liikkeelle muissa Pohjoismaissa
Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa koordinoitu työmarkkinajärjestelmä syntyi vastauksena 1980-luvun hankaluuksiin, kuten korkeaan inflaatioon, reaalipalkkojen hitaaseen ja paikoittain laskevaan kehitykseen sekä työmarkkinoiden konflikteihin. Näissä maissa työmarkkinat ovatkin nyt pitkälti rakennettu vientisektorin ympärille.
Valtiolla on erityisesti Tanskassa ja Norjassa vahvaa valtaa työmarkkinariitojen ratkaisemisessa, ja ratkaisut ovat tyypillisesti syntyneet teollisuus-/vientinormien muodostamissa rajoissa. Eri Pohjoismaissa vientinormi on toki määritelty eri tavoin, esimerkiksi Ruotsissa se perustuu teollisuustyöntekijöiden työvoimakustannusten nousuun.
Tarvitaan tuuppausta ja vahvaa sovittelijaa
Vaikka työmarkkinaneuvotteluissa on Suomessakin keskusteltu monista pohjoismaisista elementeistä, kuten vientinormin käytännön määrittelystä ja yhteisen tilannekuvan luomisesta, yhteisymmärrys mallin tarpeellisuudesta puuttuu, erityisesti julkisen sektorin osalta. Tämä heikentää mahdollisuuksia luoda toimivaa ja kaikkia sektoreita kattavaa koordinoitua työmarkkinajärjestelmää, toteaa Etlan Antti Kauhanen.
— Jos Suomeen halutaan synnyttää pohjoismainen vientivetoinen malli, joka kattaa koko työmarkkinakentän, tarvitaan siihen todennäköisesti samoja elementtejä kuin muissa Pohjoismaissa, kuten ”valtion tuuppausta” järjestelmän kehittämiseksi, jaettua näkemystä nykymallin ongelmista, sekä yhteisen tilannekuvan muodostusta eli yhteisesti hyväksyttyjä tilastoja, Kauhanen sanoo.
Kauhanen listaa vielä työkalupakkiin erilaisten liukumien huomioimisen eli vientinormin käytännön määrittelyn sekä sovittelujärjestelmän vahvistamisen. Nykyistä vahvempi valtakunnansovittelijan toimisto voisi tarvittaessa myös pakottaa osapuolet pysymään järjestelmässä.
— Jollei näitä tärkeitä kysymyksiä saada ratkottua, ei Suomeen pystytä luomaan vientivetoista työmarkkinamallia, jossa julkinenkin sektori on mukana. Julkisen sektorin palkanasetantaa hallitaan jatkossa budjettirajoitteen kautta, jolloin budjettirajoitteen on oltava uskottava kaikilla hallinnon tasoilla, Kauhanen lisää.
Nyt julkaistu raportti on osa TT-säätiön rahoittamaa hanketta ”Miten julkisen sektorin palkanmuodostusta hallitaan eri Euroopan maissa”.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti KauhanenTutkimusjohtaja, ETLA
Puh:050-569 7627antti.kauhanen@etla.fiTytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiKuvat

Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa tänään Teams-webinaariin ”Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?”28.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin tänään maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Kutsu medialle: Voidaanko Suomeen luoda vientivetoinen palkkamalli, jossa julkinen sektori on mukana?24.4.2025 09:51:48 EEST | Kutsu
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on selvittänyt Ruotsin, Tanskan ja Norjan työmarkkinamalleja erityisesti julkisen sektorin palkanasetannan näkökulmasta. Miksi näissä maissa on onnistuttu luomaan vientivetoinen työmarkkinamalli, joka kattaa koko työmarkkinan ja mitkä instituutiot ylläpitävät koordinaatiota? Mitä Suomi voi oppia muiden Pohjoismaiden malleista? Tervetuloa kuulemaan vastauksia näihin kysymyksiin maanantaina 28. huhtikuuta järjestettävään Teams-webinaariin.
Suuri osa entisistä nokialaisista ryhtyi yrittäjäksi – ”Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus perustettujen yritysten liikevaihdon kasvuun”22.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Huomattavan suuri osa, yli 8 prosenttia, entisistä Nokian työntekijöistä ryhtyi myöhemmin yrittäjäksi tai bisnesenkeliksi. Tänään julkaistun Etla-tutkimuksen mukaan erityisen innokkaasti Nokiasta lähteneet perustivat startup-yrityksiä. Tutkimuksessa havaittiin myös, että Nokia-kokemuksella on ollut positiivinen vaikutus yritysten liikevaihdon kasvuun.
Muistutuskutsu medialle: Tervetuloa seuraamaan tänään tilaisuuden ”Nokiasta 2008–2014 lähteneiden tie yrittäjiksi” livestriimiä22.4.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Etla on selvittänyt ex-nokialaisten perustamien yritysten tilannetta ja menestystä. Tuoreita tutkimustuloksia esitellään tänään tiistaina 22. huhtikuuta järjestettävässä julkistustilaisuudessa. Tervetuloa seuraamaan tilaisuuden livestriimiä kello 9.30.
Muistutuskutsu medialle: Nokiasta 2008–2014 lähteneiden tie yrittäjiksi17.4.2025 11:46:29 EEST | Kutsu
Etla on selvittänyt ex-nokialaisten perustamien yritysten tilannetta ja menestystä. Tuoreita tutkimustuloksia esitellään tiistaina 22. huhtikuuta järjestettävässä julkistustilaisuudessa. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä Helsingissä tai livestriimin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme