Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti työryhmän valtioneuvoston periaatepäätökselle keväällä 2025. Puheenjohtajaksi valittiin Mielenterveyspoolin varapuheenjohtaja Minna Savolainen.
Periaatepäätös mielenterveyden edistämiseksi pohjautuu kansalliselle mielenterveysstrategialle ja itsemurhien ehkäisyohjelmalle.
“Kansalaisyhteiskuntaa tulee vahvistaa, ei heikentää”
Savolainen muistutti järjestöjen elintärkeästä tehtävästä puheenvuorossaan periaatepäätöksen julkistamisseminaarissa 24. huhtikuuta.
“Järjestöjen tarjoama turvaverkko, osallisuus ja yhteiskuntaan kiinnittyminen turvaavat kansalaisten mielenterveyttä. Elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on Suomen vahvuus, jota tulee vahvistaa entisestään, ei heikentää”, hän sanoi.
Savolainen nosti esiin paitsi järjestöjen ja valtion kansainvälisesti ainutlaatuista kumppanuutta, myös huolta järjestöihin kohdistuvista leikkauksista.
”Kehysriihestä tuli kylmää kyytiä järjestöille, kun kuulimme 10 miljoonan euron lisäleikkauksista aiemmin päätettyjen 130 miljoonan euron lisäksi”.
“Samalla kun leikkaukset uhkaavat järjestöjen tehtävää hyvinvoinnin vahvistajana ja turvaverkkona sekä kansalaisyhteiskuntaa demokratian kulmakivenä, ne heikentävät mielenterveyttä.”
Mielenterveyspolitiikkaa hallituskausien yli
“On mietittävä myös sitä, kenen ääni kuuluu, kenen ei. Viime vuosina vaikeimpia mielenterveyden häiriöitä sairastavat ovat jääneet paitsioon”, Savolainen sanoi.
Savolainen totesi myös, että periaatepäätöksen toteuttaminen tulee turvata pitkäjänteisesti hallituskausien yli sekä pitkäaikaisella rahoituksella. Samalla katsetta tulee suunnata seuraavaan mielenterveysstrategiaan.
Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti seminaarin 24. huhtikuuta valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen julkistamiseksi Tieteiden talolla Helsingissä.
Seminaarin avasi sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Pääpuhujana oli professori Janet Fanslow Aucklandin yliopistosta, Uudesta-Seelannista. Lisäksi kuultiin puheenvuoroja mielenterveyden edistämisestä eri hallinnonaloilla ja työelämässä.
Periaatepäätös linjaa hallituksen mielenterveyspolitiikkaa
Valtioneuvoston periaatepäätös mielenterveyden edistämiseksi määrittelee mielenterveyspolitiikan painopisteet tälle hallituskaudelle ja luo katsauksen mielenterveystilanteeseen Suomessa.
Kansalaisjärjestöjen näkökulmat tulevat periaatepäätöksessä esiin, ja järjestöt osallistuvat sen toteutukseen ja seurantaan. Periaatepäätöksen työryhmä laatii toimeenpanon tueksi konkreettisen toimeenpanosuunnitelman ja vie eteenpäin periaatepäätöksen toimia etenkin kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna SavolainenVarapuheenjohtaja, Mielenterveyspooli
Puh:044 589 6117minna.savolainen@nyyti.fiAija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspooli
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön 37 keskeistä toimijaa. Mielenterveyspooli vaikuttaa väestön mielenterveyttä vahvistavan yhteiskuntapolitiikkan puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Vahva kansalaisyhteiskunta turvaa mielenterveyttä, osallisuutta ja luottamusta7.3.2025 15:27:12 EET | Tiedote
Neuvottelukunta toteaa, että kansalaisjärjestöjen riippumattomuus ja toimintaedellytykset on turvattava avustusleikkausten jälkeenkin, ja että järjestöille osoitettujen lahjoitusten verovähennysoikeus tulisi ulottaa myös sosiaali- ja terveysalan järjestöihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme