Omakotiliitto vaatii kunnilta osallistavaa ja avointa päätöksenteon valmistelua
Uuden valtuustokauden alkaessa kuntien tulee luoda uusia yhteistyötapoja asukkaiden kanssa ja arvioida päätösten vaikutuksia asumiseen.

Kuntalaisten arkeen ja talouteen vaikuttavat suoraan verotukseen, kaavoitukseen, energiapuistojen luvittamiseen, kunnallisten yhtiöiden yksityistämiseen ja muihin kunnallisiin maksuihin liittyvät päätökset. Kuntien rooli asumiseen liittyvässä päätöksenteossa on kasvanut suuremmaksi soteuudistusten myötä.
Suomen Omakotiliitto on saanut huolestunutta palautetta, kuinka monia suuria päätöksiä valmistellaan pienessä piirissä. Omakotiliitto vetoaakin juuri valittuihin kuntapäättäjiin, että päätöksenteko olisi mahdollisimman avointa ja osallistavaa. Kun päätöksiä valmistellaan avoimesti, saadaan kuntalaisten ääni paremmin kuuluviin.
Liitto kannustaa kuntia hyödyntämään yli 220 omakotiyhdistyksen kokemusta ja osaamista parempien päätösten aikaansaamiseksi. Omakotiyhdistyksillä on pitkä kokemus ruohonjuuritason osallistumisesta ja tiedonvälityksestä. Ne voivat välittää tehokkaasti asukkaiden mielipiteitä ja toiveita kunnille. Valtakunnallisesti verkostoituneet yhdistykset pystyvät tuomaan valmisteluun myös vaihtoehtoisia näkemyksiä ja muissa kunnissa hyväksi havaittuja toimintatapoja. Edistyksellisimmissä kunnissa päätöksiä tehdään yli lakisääteisen kuulemisen rajan.
Asukkaita voi osallistaa ottamalla kuntalaiset mukaan työryhmiin, järjestämällä keskustelutilaisuuksia ja arvioimalla ennakkoon asumisen päätösten vaikutuksia. Paikalliset omakotiyhdistykset on helppo sitoa osaksi kunnallisen päätöksenteon valmistelua. Yhdistykset voivat auttaa tuomaan esiin hiljaisia signaaleja asumisen arjesta – olipa kyse kouluverkoston kehittämisestä, katujen kunnossapidosta tai jätehuollon muutoksista.
Omakotiliiton liittovaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran uuden liittokokouskauden merkeissä 26.4. Helsingissä. Kevätkokouksessa valittiin liittovaltuuston puheenjohtajaksi Ritva-Liisa Haikonen, Kouvolan Omakotiyhdistys sekä varapuheenjohtajiksi Jarmo Kurikka, Kurikan Omakotiyhdistys ja Pasi Vottonen, Lohjan Seudun Omakotiyhdistys.
”Kunnallinen päätöksenteko ulottuu valtuustosalista jokaisen asukkaan kotiovelle. Säännöllinen ja avoin vuoropuhelu kunnan ja kuntalaisten välillä on keskeistä kunnan asukasmyönteisen mielikuvan luomisessa”, toteaa uusi liittovaltuuston puheenjohtaja Ritva-Liisa Haikonen. ”Kunnan ja kansalaisjärjestöjen kumppanuus tuottaa kerralla oikeita päätöksiä, eikä päätösten toimeenpano kompastele pitkissä oikaisu- ja valituskierteissä.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto edustaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita, toimii kohderyhmän edunvalvojana ja tarjoaa monipuolisia jäsenpalveluita. Olemme valtakunnallinen, poliittisesti riippumaton ja yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jossa on yli 230 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu jo 70 000 jäsentä (kotitaloutta). Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää 2,4–2,9 miljoonaa ihmistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
”Kaupunkeja rakennetaan rakennusteollisuuden tarpeisiin ja liikennejärjestelmien tukemiseksi”, kritisoi Vuoden Omakotivaikuttaja26.3.2025 16:23:06 EET | Tiedote
Vuoden Omakotivaikuttajan tunnustuksen saanut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara olisi valmis mylläämään uusiksi koko tämänhetkisen kaupunkirakentamisen.
Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.
KORJATTU TIEDOTE // korjattu sähköyhtiöiden nimet // Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 14:05:15 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Tehomaksut uhkaavat nostaa kotitalouksien sähkölaskuja3.12.2024 09:08:50 EET | Tiedote
Omakotiliittoa huolettaa, nähdäänkö lakiuudistuksissa kokonaiskuvaa. Kotitalouksia vaaditaan tällä hetkellä vahvasti siirtymään fossiilisista polttoaineista sähkönkäyttöön, joka lisää sähkön kulutusta. Nyt käsillä oleva uudistus uhkaa nostaa uusilla lisämaksuilla lähes 2,7 miljoonan pientalossa asuvan asumiskustannuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme