Metsästäjillä ei luottoa valtioon eikä viranomaisiin suurpetoasioissa
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamasta jäsenkyselystä käy ilmi, että metsästäjien luottamus valtion ja viranomaisten suurpetotoimintaan on heikkoa. Suomen riistakeskuksen ja sen aluetoimistojen toimintaan luottaa vastanneista 38 prosenttia, maa- ja metsätalousministeriöön 21 prosenttia ja Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkimukseen 10 prosenttia vastaajista.

Metsästäjäliiton tekemän kyselyn mukaan metsästäjien luottamus suurpetoasioissa valtioon ja viranomaisiin on huomattavan heikolla tasolla. Kyselyyn vastasi pääsiäisen aikaan 4400 metsästäjää.
Maa- ja metsätalousministeriön toimintaan suurpetoasiassa ei luota 45 % metsästäjistä. Siihen luottaa 21 prosenttia vastanneista. 34 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.
Suomen riistakeskuksen toimintaan ei suurpetoasiassa luota 32 prosenttia. 38 prosenttia luottaa. Vajaa kolmannes ei osaa sanoa kantaansa.
Erityisen heikkoa metsästäjien luottamus on Luonnonvarakeskukseen. Sen suurpetotutkimukseen ei luota vastanneista metsästäjästä 73 prosenttia, kun siihen luottavia oli vain kymmenesosa vastaajista. Lopuilla 17 prosentilla ei ollut mielipidettä asiaan.
Metsästäjät tuottavat SRVA-toiminnan, riistalaskennan ja suurpetohavainnoinnin yhteydessä hyödyllistä tietoa viranomaisten tietokantoihin.
Myös suurpetojen kannanhoitosuunnitelmien toimivuutta epäillään. Karhun kannanhoitosuunnitelmien toimivuuteen sanoo luottavansa 32 prosenttia, ilveksen osalta 26 prosenttia ja suden osalta 16 prosenttia kyselyyn osallistuneista.
Sama järjestys nousee esiin myös luottamuksessa riistantutkimuksen tekemiin virallisiin arvioihin suurpetojen määristä. Karhun kanta-arvioon luottaa 29 prosenttia, ilveksen 20 prosenttia ja suden osalta 10 prosenttia vastaajista.
”Suurpetoasia on vaikea, koska politiikka, yleinen mielipide ja tutkimus menevät solmuun. Riistantutkijoille näyttää olevan vaikeaa selittää tiedon epävarmuutta, mikä kuitenkin on olennainen tekijä, kun tieto on päätöksen tukena”, kirjoittaa yksi vastaajista.
”Susimäärä pysynyt Luken arviossa samana vuosikaudet, vaikka havaintojen määrä monikertaistunut joka puolella Suomea poronhoitoalue mukaan lukien. Koko laskentajärjestelmä pitäisi saada avoimemmaksi ja myös metsästäjien havainnot pitäisi huomioida.”
Tärkeä SRVA-työ uhkaa vähentyä
Noin viidesosa vastaajista sanoo olevansa mukana vapaaehtoisessa suurriistavirka-aputoiminnassa (SRVA), jolla tuetaan viranomaisia esimerkiksi hirvieläinkolareissa ja suurriistan karkottamisessa asuinalueiden läheisyydestä.
SRVA-toiminnassa mukana olevista 23 prosenttia arvioi, ettei pysty jatkamaan toimintaa, jos suden kannanhoidollinen metsästys ei käynnisty. Yhtenä syynä on huoli metsästyskoirista, jotka esimerkiksi liikenneonnettomuudessa haavoittunutta eläintä jäljittäessään saattavat kohdata susia. Lähes 80 prosenttia SRVA-toiminnassa mukana olevista sanoo, ettei voi käyttää koiraa vapaassa haussa.
”Kuulun SRVA-ryhmään ja jäljestyskoiran käyttö on tullut hankalaksi, koska sudet ovat usein ennen minua ja koiraa löytäneet loukkaantuneen eläimen. Ongelma on se, että jos osutaan samaan aikaan susien kanssa, niin mitä tapahtuu. Ei uskalla jälkikoiraa pitää enää vapaana jäljestyksessä”, kommentoi metsästäjä kyselyssä.
SRVA-toiminnan lisäksi metsästäjät tekevät riistalaskentaa ja suurpetohavainnointia. Esimerkiksi suurpetohavaintojen ilmoittaminen paikallisille petoyhdyshenkilöille on vaarassa vähentyä. Vastaajista 38 prosenttia ilmoittaa kertoneensa suurpetohavainnoista ennen, mutta uskoo lopettavansa toiminnan, jos suurpetojen metsästys edelleen estyy.
Metsästäjäliiton jäsenkysely toteutettiin 18.-22.4.2025 sähköpostilinkin kautta jaettuna online-kyselynä, ja siihen saatiin 4 415 vastausta. Selvityksen ensimmäiset tulokset julkistettiin maanantaina 28.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaakko SilpolaToiminnanjohtajaMetsästäjäliitto
Puh:050 406 4836jaakko.silpola@metsastajaliitto.fiSuomen Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Metsästäjäliitto ry
Metsästäjäliiton kysely: 87 prosenttia metsästäjistä arvioi nykyisen susitilanteen haittaavan omaa metsästysharrastustaan28.4.2025 14:29:43 EEST | Uutinen
Metsästäjäliiton pääsiäisenä toteuttamaan suurpetoja koskevaan jäsenkyselyyn vastasi noin 4400 jäsentä. Lähes kaikki vastaajat katsovat, että suden kannanhoidollinen metsästys on saatava käyntiin. Mikäli tilanne ei parane, puolet metsästyskoiran omistajista joutuu rajoittamaan koiran käyttöä ja lähes neljäsosa on luopumassa koiran pidosta. Myös karhujen ja ilveksen kannanhoidollinen metsästys tulisi aloittaa.
Päntäneen Metsästysseura Metsästäjäliiton vuoden metsästysseuraksi26.4.2025 13:50:41 EEST | Uutinen
Vuoden metsästysseura -tunnustuksella halutaan nostaa esiin hyviä metsästysseurojen käytäntöjä ja toimintatapoja. Vuoden 2025 metsästysseuraksi valittiin tänään Metsästäjäliiton kevätliittokokouksen yhteydessä Päntäneen Metsästysseura ry Kauhajoelta, Etelä-Pohjanmaalta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:29:16 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Onko lihansyönti väärin ja metsästys syntiä?18.4.2025 14:27:42 EEST | Artikkeli
Vaikuttaako lihansyönti ja siitä luopuminen ihmisen hyvyyteen? Onko metsästys jotenkin moraalisesti väärin? Jahtimedia kysyi asiaa pääsiäisenä 2025 Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luomalta ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkoselta.
Suden suojelutason alentaminen ei yksin riitä kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen2.4.2025 15:44:08 EEST | Uutinen
Suden ja muiden suurpetojen kannanhoito edellyttää kansallisella tasolla tehtävää lajinmäärittämistä suotuisalle suojelutasolle. Tämä on välttämätöntä, jotta suurpetojen, myös suden, kestävä ja hallittu kannanhoito voidaan toteuttaa tulevaisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme