ELY-keskukset

Kylmyys hidastaa valkoposkihanhien kevätmuuttoa

Jaa

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet hiljaisia valkoposkihanhien kevätmuutossa. Sunnuntaina 13.4. havaitun muuttoaallon jälkeen seuraava muuttoaalto saapui Suomeen vasta sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Muuttoaaltojen välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.

Valkoposkihanhia Tohmajärven Valkeasuolla 6.5.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Tohmajärven Valkeasuolla 6.5.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Edellisen kahden viikon aikana valkoposkihanhien kevätmuutto on ollut rauhallinen. Uusin muuttoaalto saapui Suomeen sunnuntain ja maanantain välisenä aikana 27.–28.4. Aikaisemman ja uusimman muuttoaallon välissä oli kylmä ja vastatuulinen jakso.

BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan sunnuntaina 27.4. nähtiin Suomenlahden rannalla, Tammisaaresta Porvooseen monessa havaintopaikassa yli tuhannen hanhen muuttoja. Eniten muuttajia havaittiin Raaseporin Tammisaaren Gullössä, jossa oli 4 100 koillisen ja idän välille suuntaavaa valkoposkihanhea. Seuraavana päivänä maanantaina 28.4. muutto jatkui samankaltaisena. Helsingin Lauttasaaressa havaittiin maanantaina suurimmat lukemat, 4 750 koilliseen muuttavaa valkoposkihanhea. Jakson muuttajamäärät eivät ole vielä suuria. Kevään päämuutossa havaitaan yleensä noin satatuhatta valkoposkihanhea parhaimmissa paikoissa. Päämuutto ei ole siis vielä alkanut.

Levähtävät parvet ovat olleet melko isoja. Ennen viimeisintä muuttoaaltoa suurimmat määrät arvioitiin totutusti Itä-Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson isoilla peltoalueilla. Suurin havainto tehtiin torstaina 17.4. Orimattilassa, jossa oli 6 000 lepäävää valkoposkihanhea. Muuttoaallon jälkeen isoin havainto tehtiin samalla paikalla maanantaina 28.4., jolloin havaittiin noin 20 000 lepäävää ja ruokailevaa valkoposkihanhea.

Itäisen Suomen alueella kevätmuutto on ollut huomattavasti hiljaisempi. Etelä-Karjalan suurin havainto tehtiin sunnuntaina 27.4. Lemillä, jossa oli 2 500 ruokailevaa valkoposkihanhea. Pohjois-Savon Joroisissa havaittiin maanantaina 28.4., 1 200 lepäävää hanhea. Pohjois-Karjalan Outokummussa havaittiin sunnuntaina 20.4., 650 lepäävää ja ruokailevaa hanhea.

GPS-lähetinhanhien sijainnit

Suomen, Saksan ja Alankomaiden Barentsinmeren kannan GPS-lähetinhanhet ovat aloittaneet kevätmuuton. 37 hanhesta kaksi on Suomessa, toinen Suomusjärvellä ja toinen Karkkilassa. Virossa on jo 9, Ruotsissa 2, Tanskassa 6, Saksassa 12 ja Alankomaissa 6 GPS-lähetinhanhea. GPS-lähetinhanhet ovat siis varsin laajalla alueella.

Miltä vapun ja sen jälkeisen viikon muuttosää vaikuttaa, Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen?

”Seuraavan viikon aikana säänennustusmallit antavat aika huonon näkymän valkoposkihanhien saapumiselle Suomeen. Vain tämän viikon torstain - perjantain tienoilla vallitsee sopiva lounaanpuoleinen virtaus, missä hanhia siirtyy lähemmäs Suomea. Erityisesti vapun jälkeen vallitsee luoteenpuoleinen viileä tuuli Pohjois-Euroopassa, mikä hidastaa muuttavien hanhien saapumista.”

Varhainen valkoposkihanhimuutto on siis palautumassa lähes normaaliin aikatauluun. Suomen pelloilla on tällä hetkellä edelleen enemmän metsä- ja tundrahanhia verrattuna valkoposkihanhiin. Metsä- ja tundrahanhet muuttavat valkoposkihanhia aikaisemmin Suomeen sekä arktiselle alueelle. Metsä- ja tundrahanhia on havaittu ajankohtaan nähden paljon painottuen Länsi- ja Etelä-Suomeen.

Katso video valkoposkihanhista

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lahivahinkokoordinaattori Joni Kivimäki kertoo videolla valkoposkihanhista ja korvauspäätösmenettelystä.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuotiseen tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhien muuton etenemistä talvehtimisalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin pesimäalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen sekä saksalais- ja alankomaalaistutkimusten GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta on rahoittanut ympäristöministeriö ja projektin hanhien liikkeitä pystyy seuraamaan Suomen lajitietokeskuksen sivulta.

Seuraava muuttotiedote julkaistaan keskiviikkona 7.5.2025.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joni Kivimäki
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Kuvat

Valkoposkihanhia Tohmajärven Valkeasuolla 6.5.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Tohmajärven Valkeasuolla 6.5.2022. Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevyelle liikenteelle uusi väylä Viitostielle Kontiomäen eteläpuolelle (Kainuu)23.4.2025 09:39:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen valtatielle 5 Paltamoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Paltamon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa suunnitellaan erillinen jalankulku- ja pyörätie valtatien 5 varteen välille Kontiomäen huoltoasema - Leppiläntien liittymä. Tie suunnitellaan valtatien 5 länsipuolelle huoltoaseman ja valtatien 22 liittymän välillä ja itäpuolelle valtatien 22 liittymän ja Leppiläntien välillä. Hankkeen tavoitteena on turvata jalankulkijoille ja pyöräilijöille kulkuyhteys kylältä huoltoaseman palveluihin sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu helmikuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Paltamossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laadi

Honkajoen alueella on aloitettu selvitystyö Karvianjoen tilan parantamiseksi (Satakunta, Etelä-Pohjanmaa)14.4.2025 12:34:33 EEST | Tiedote

Karvianjoen päävesistössä Honkajoen alueella selvitetään keinoja, joilla voidaan parantaa Karvianjoen ekologista tilaa. Esiselvitys toteutetaan osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta, jonka yhtenä tavoitteena on edistää turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostamista. Esiselvityksen toteuttaa KVVY Tutkimus Oy, joka on kotimainen ympäristötutkimusten ja laboratoriopalveluiden ammattilainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye