Matti Latva-ahosta tutkimusvararehtori ja Petteri Alahuhdasta yhteistyösuhteiden vararehtori Oulun yliopistoon
Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan.

Oulun yliopiston hallitus on valinnut kokouksessaan 29.4.2025 tutkimusvararehtoriksi tekniikan tohtori Matti Latva-ahon ja yhteistyösuhteiden vararehtoriksi filosofian tohtori Petteri Alahuhdan. Tutkimusvararehtori johtaa Oulun yliopiston tutkimustoimintaa ja yhteistyösuhteiden vararehtori sidosryhmä- ja yhteistyösuhteita sekä innovaatiotoimintaa. Vararehtorien kausi on viisi vuotta 1.7.2025–30.6.2030.
Professori Matti Latva-aho on tunnettu erityisesti Oulun yliopiston menestyksekkään 6G-tutkimuksen johtamisesta, josta hän saa kiitosta myös valintaa valmistelleelta ryhmältä.
”Hänellä on näytöt monitieteisten ja erityisesti kansainvälisesti korkeatasoisten suurten tutkimuskokonaisuuksien menestyksekkäästä johtamisesta sekä tutkimuksen strategisesta kehittämisestä," valintaryhmä toteaa.
Petteri Alahuhta siirtyy yhteistyösuhteiden vararehtoriksi VTT:n tutkimusalueen johtajan tehtävästä.
”Hänellä on erinomaiset näytöt kansainvälisten sidosryhmä- ja yhteistyösuhteiden sekä innovaatiotoiminnan johtamisessa ja strategisessa kehittämisessä vaadittavaa analyyttistä, uudistavaa sekä innostavaa johtamisotetta”, valintaryhmä perustelee valintaa.
Tutkimusvararehtorin tehtäviä ovat tutkimuksen korkean kansainvälisen tason ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden seuranta, arviointi ja edistäminen, kansainvälisesti huipputasoisen osaamisen kehittäminen ja uusien tutkimusavausten ja yhteistyön edellytysten luominen.
Yhteistyösuhteiden vararehtorin tehtäviin kuuluu kansainvälisesti korkeatasoisen innovaatiotoiminnan johtaminen sekä yhteistyön ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen, innovaatiotoiminnan ja yhteistyösuhteiden vaikuttavuuden seuranta, arviointi ja edistäminen sekä kansainvälisesti huipputasoisen osaamisen kehittäminen.
Oulun yliopiston alumneja
Matti Latva-aho johtaa Oulun yliopistossa kansallista 6G-lippulaivaohjelmaa. Hän on langattoman viestinnän professori Oulun yliopistossa ja vieraileva professori Tokion yliopistossa. Aikaisemmin hän on muun muassa johtanut langattomien verkkojen CWC-tutkimusyksikköä ja tietoliikennetekniikan osastoa. Latva-aho on valmistunut Oulun yliopistosta tekniikan tohtoriksi vuonna 1998, tekniikan lisensiaatiksi vuonna 1996 ja diplomi-insinööriksi vuonna 1992. Lisäksi hän on suorittanut johtamisen eMBA-tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 2005.
Petteri Alahuhta toimii tällä hetkellä Cognitive Production Industry -tutkimusalueen johtajana Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssa, missä hän on työskennellyt useissa päällikkö- ja tutkimustehtävissä vuodesta 1994 alkaen. Alahuhta on filosofian tohtori tietojenkäsittelytieteistä vuodelta 2011 ja tietotekniikan diplomi-insinööri vuodelta 1996. Lisäksi hän on suorittanut johtamisen eMBA-tutkinnon Oulun yliopistossa vuonna 2002 ja johtamisen opintoja VTT:n johdon koulutusohjelmassa IMD:ssa Sveitsissä vuosina 2011–2012.
Tällä hetkellä tutkimusvararehtorina toimiva Taina Pihlajaniemi eläköityy kesäkuun lopussa. Edellinen yhteistyösuhteiden vararehtori Arto Maaninen aloitti yliopiston rehtorina vuoden alussa. Koulutuksesta vastaavana vararehtorina toimii Mirja Illikainen kaudella 1.3.2024–28.2.2029.
Lisätietoja:
henkilöstöjohtaja, Oulun yliopisto
Jarmo Okkonen
jarmo.okkonen@oulu.fi,
+358504835170
viestintäjohtaja, Oulun yliopiaro
Marja Jokinen
marja.jokinen@oulu.fi,
+358294484083
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme