Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Lagändringar träder i kraft i augusti: enhetliga regler för användningen av mobiltelefoner i skolorna

Dela

Ändringarna i lagen om grundläggande utbildning som innebär en begränsning av elevernas användning av mobiltelefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Lagändringarna förenhetligar skolornas regler för användningen av mobila enheter under lektionerna inom den grundläggande utbildningen. Utbildningsstyrelsen rekommenderar att även användningen av mobila enheter under skoldagen i övrigt begränsas.

Riksdagen har den 29 april 2025 godkänt lagändringar som gäller användningen av mobiltelefoner och andra mobila enheter under lektionerna inom den grundläggande utbildningen. Lagen ska ännu stadfästas av presidenten. Den reviderade lagen om grundläggande utbildning träder i kraft den 1 augusti 2025.

Från och med nästa läsår får eleverna i den grundläggande utbildningen inte använda mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer, hörlurar eller smartklockor under lektionerna i annat syfte än för lärande med lärarens tillstånd. En mobil enhet kan med lärarens eller rektorns tillstånd även användas som hjälpmedel för lärande eller av hälsoskäl, till exempel för att följa upp blodsockernivån vid diabetes.

I skolans ordningsregler har det varit möjligt att förbjuda användning av mobiltelefoner och andra mobila enheter under lektionerna redan före revideringen av lagen: lagen förenhetligar dock reglerna i alla skolor.

Bestämmelser om användning och förvaring av mobila enheter ska ingå i ordningsreglerna

Till skillnad från tidigare måste ordningsreglerna i fortsättningen även innehålla bestämmelser om var elevernas mobila enheter ska förvaras under lektionerna samt om användningen och förvaringen av enheterna under den övriga skoldagen, till exempel under raster, när eleverna rör sig mellan klassrum och under måltider.

Enheterna kan till exempel förvaras i en så kallad telefonparkering, i elevens ryggsäck eller i elevens skåp som är försett med lås.

Digitala apparater och tjänster är även i fortsättning en del av en lärmiljö som är förenlig med läroplansgrunderna i alla läroämnen. Enligt grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen ansvarar läraren för en pedagogiskt målinriktad och ändamålsenlig användning av digitala apparater. Läraren bestämmer alltså när och hur digitala apparater används under lektionerna. På lektionerna används skolans utrustning, vilket innebär att utgångspunkten är att till exempel elevens egen mobiltelefon inte behövs för att lösa uppgifter.

Utbildningsstyrelsen rekommenderar en mer omfattande begränsning av användningen av mobiltelefoner

Vi rekommenderar att skolorna i sina ordningsregler begränsar elevernas användning av mobiltelefoner och andra mobila enheter inte enbart under lektionstid, utan även under resten av skoldagen.

Vår rekommendation är att användningen av mobila enheter begränsas eller förbjuds helt till exempel under raster och då eleverna förflyttar sig från ett ställe till ett annat. När det gäller måltider rekommenderar vi att användningen av mobila enheter förbjuds helt. Utbildningsanordnarna fattar beslut om detta när de utarbetar sina ordningsregler. Rekommendationen gäller även förskoleundervisningen och småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen.

Dessutom rekommenderar vi att barnens mobiltelefoner förvaras till exempel i ryggsäcken även under morgon- och eftermiddagsverksamhet, klubbar och verksamhet med anknytning till Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. I detta fall får mobiltelefonen användas endast med personalens tillstånd. Anordnarna av verksamheten fattar beslut om detta i sina egna regler.  

– Syftet med lagändringarna är att ordningsregler som begränsar störande användning av mobiltelefoner ska ge arbetsro under lektionerna och främja elevernas lärande och fokus. Att utvidga begränsningen av användningen av mobila enheter till att omfatta hela skoldagen och även den efterföljande verksamheten frigör tid för andra aktiviteter. Detta kan till exempel stärka elevernas entusiasm för fysisk aktivitet. Det frigör även tid för att öva bland annat gott bordsskick och emotionella och sociala färdigheter ansikte mot ansikte, säger Laura Francke, jurist och enhetschef vid Utbildningsstyrelsen.

Ordningsreglerna ska uppdateras före lagen träder i kraft

Skolorna inom den grundläggande utbildningen måste uppdatera sina ordningsregler så att de överensstämmer med ändringarna innan lagen träder i kraft. Ordningsreglerna ska uppdateras tillsammans med eleverna och deras vårdnadshavare. De lokala läroplanerna behöver dock inte uppdateras.

Vi har på vår webbplats publicerat uppdaterade anvisningar för skolornas ordningsregler och användningen av mobila enheter i skolorna. Anvisningarna är för närvarande tillgängliga på finska men publiceras snart även på svenska. I stödmaterialet för skolorna ingår även vanliga frågor och svar och en affisch till stöd för informationen till vårdnadshavarna. Vi presenterar även innehållet i lagändringen och dess inverkan på ordningsreglerna under ett webbinarium för skolorna den 6 maj 2025.

Även gymnasierna och yrkesläroanstalterna kan begränsa användningen av mobiltelefoner i sina ordningsregler

I lagstiftningen om gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen ingår inga bestämmelser om användningen eller förvaringen av mobiltelefoner och andra mobila enheter.

Läroanstalterna kan dock i sina ordningsregler bestämma att störande användning av telefoner eller andra mobila enheter är förbjuden under lektionstid och att de studerandes egna mobila enheter ska förvaras till exempel i ryggsäcken så att de inte stör undervisningen. Användningen av mobila enheter under raster och utanför undervisningen i övrigt kan begränsas, men inte helt förbjudas.

Nyckelord

Kontakter

enhetschef, jurist Laura Francke, laura.francke@oph.fi, tfn 029 533 1303

Länkar

Utbildningsstyrelsen är ett ämbetsverk som verkar inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och ansvarar för att utveckla utbildningen, småbarnspedagogiken och det kontinuerliga lärandet samt för att främja internationalisering. Utbildningsstyrelsens medietjänst betjänar från måndag till torsdag kl. 9–16 och fredag kl. 9–15. 

tfn 0295 331 703 media@oph.fi

Utbildningstyrelsens webplats: Service för media 

Dataskyddsbeskrivning 

Följ Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Utbildningsstyrelsen har uppdaterat sin anvisning för religiösa evenemang och gemensamma fester samt åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken29.4.2025 10:06:04 EEST | Pressmeddelande

En preciserad anvisning har utarbetats för småbarnspedagogiken om vad man ska beakta när man ordnar fester och religiösa evenemang samt vid åskådningsfostran. Utbildningsstyrelsen har tidigare publicerat motsvarande anvisningar för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för utbildningen på andra stadiet. De enhetliga anvisningarna främjar utbildningsmässig jämlikhet.

Opetushallitus päivitti varhaiskasvatuksen ohjetta uskonnollisista tilaisuuksista, yhteisistä juhlista ja katsomuskasvatuksesta29.4.2025 10:05:21 EEST | Tiedote

Nyt myös varhaiskasvatukselle on laadittu täsmennetty ohje siitä, mitä tulee huomioida, kun järjestetään juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia sekä katsomuskasvatusta. Opetushallitus on julkaissut aiemmin vastaavat ohjeet esi- ja perusopetukseen sekä toiselle asteelle. Yhtenäiset ohjeet vahvistavat koulutuksellista yhdenvertaisuutta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye