Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Vanhemman päihteidenkäyttö voi vaarantaa lapsen kehitystä monin tavoin. Siksi päihdekuntoutus, vanhemmuuden tukeminen ja varhaisen vuorovaikutuksen kehittäminen ovat keskeisiä tekijöitä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pidä kiinni -hoitomallia on kehitetty 1990-luvulta saakka Ensi- ja turvakotien liitossa ja sen tavoitteena on tarjota vanhemmille kokonaisvaltaista kuntoutusta.
Helsingin yliopiston valtakunnallinen seurantatutkimus (2020–2024) osoitti, että hoidon aikana vanhempien masennusoireet vähenivät, fyysinen kunto koheni ja tunnesäätelytaidot paranivat. Pitkäkestoisissa hoitojaksoissa äidin kiintymysmalli muuttui turvallisemmaksi. Lapset puolestaan kehittyivät emotionaalisesti aloitteellisemmiksi ja valtaosa heistä pystyi jatkamaan elämäänsä oman vanhemman kanssa kuntoutuksen jälkeen.
Päihdeongelma on usein seurausta lapsuuden haitallisista kokemuksista
Tutkimukseen osallistui 89 vanhempaa ja 93 lasta eri puolilta Suomea. Vanhemmilla oli taustallaan kaltoinkohtelua ja mielenterveysongelmia, ja monilla heistä oli sekakäyttöön liittyviä päihdehaasteita. Lapset olivat altistuneet sikiöaikana äidin päihteidenkäytölle, ja osa heistä kärsi vieroitusoireista syntymän jälkeen.
Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että varhain aloitettu, pitkäkestoinen ja intensiivinen hoito tukee perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttaa katkaisemaan haitallisten toimintamallien siirtymistä sukupolvelta toiselle. Kuntoutuksen kautta vanhemmat oppivat tunnistamaan lapsensa tarpeita ja rakentamaan turvallisempaa vuorovaikutusta.
“Päihdeongelma on usein seurausta vanhempien omista lapsuuden aikaisista haitallisista kokemuksista, joita on tavallisesti kertynyt useita. Yhteiskunta on epäonnistunut näiden vanhempien suojelemisessa heidän lapsuudessaan, jolloin ongelmat ovat siirtyneet seuraavalle sukupolvelle. Vanhemmaksi tuleminen tarjoaa erinomaisen motiivin irtautua päihteistä. Sitä tilaisuutta ei kannata yhdenkään lapsen kohdalla ohittaa vaan tarjota vanhemmalle mahdollisuus muuttaa heidän ja varsinkin heidän lastensa tarinaa”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Oona Ylönen.
Myös vanhempien kohtuujuomisesta on haittoja lapselle
Vuosittain 3000–6000 sikiötä on vaarassa vaurioitua äidin päihteiden käytön takia. Vanhempien päihteiden väärinkäyttö sekä joskus myös siihen liittyvä väkivaltaisuus ovat yleisimpiä syitä lasten huostaanottoihin. Lapsen näkökulmasta ongelmia ei aiheuta pelkästään näkyvä suurkulutus, vaan myös vanhempien ajoittainen harkitsematon alkoholin käyttö. Haittoja voi aiheutua niin sanotusta kohtuujuomisestakin.
“Hoitojärjestelmä pystyy tutkitusti auttamaan vaikuttavasti näitä perheitä. Jokaiselle vanhemmalle pitäisi tarjota mahdollisuus kuntoutukseen. Se on inhimillisesti ja myös taloudellisesti järkevää. Vauvan erottaminen vanhemmista tulisi ottaa käyttöön vasta kun vapaaehtoisuuteen perustuva kuntoutus on epäonnistunut. Kuntoutus on myös aina yhteiskunnalle edullisempi ratkaisu kuin huostaanotto”, Ylönen sanoo.
Pidä kiinni -hoitomallin tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä vuonna 2025 se jäi ilman valtion rahoitusta. Ensi- ja turvakotien liiton laskelmien mukaan Pidä kiinni -ensikodit ovat jo säästäneet yhteiskunnalle yli puolitoista miljardia euroa verrattuna siihen, että lapset sijoitettaisiin kodin ulkopuolelle. Hoidon vaikuttavuus on saanut vahvistusta tieteellisistä tutkimuksista, mutta sen jatkuminen edellyttää käytännön toimia ja riittäviä resursseja.
Yhteyshenkilöt
Oona Ylönenpääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto
Puh:050 351 8298oona.ylonen@etkl.fiTietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Kysely: Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan lasten ja perheiden hyvinvointia25.3.2025 11:31:44 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiön, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton tuore kysely osoittaa, että suomalaiset kokevat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan perheiden ja lasten hyvinvointia. Valtaosalle suomalaisista (77 %) yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Entistä väkevämmän alkoholin myynti päivittäistavarakaupoissa, kioskeilla ja huoltamoilla sekä mahdollinen kotiinkuljetuksen salliminen altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme