Ruokayrittäjät vaativat selkeitä ohjeita ja neuvontaa viranomaisilta
- Elintarvikelaki korostaa riskiperusteisuutta ja ilmoitusmenettelyn käyttöönottoa. MTK haastatteli elokuussa muutamia yrittäjiä. Pk-elintarvikeyrittäjät kokevat nykyisen valvonnan keskittyvän aikaisempaa paremmin yrityskohtaisiin tekijöihin. Yrittäjä on saanut enemmän vastuuta. Toisaalta riskiperusteisuuden ja ilmoitusmenettelyn käytäntöjen saaminen yhdenmukaisiksi ja sujuviksi ruohonjuuritason valvonnassa koko maan tasolla on vielä iso haaste, kertoi Syväniemi.
- Syväniemen mukaan yrittäjät mainitsivat viranomaissäädösten ja elintarvikevalvonnan ongelmakohdiksi valvonnan epätasa-arvon. Haasteena on myös valvonnan uusien käytäntöjen jalkauttaminen ja mm. sivutuoteasetuksen vaatimukset sekä yrittäjyyden tukeminen maaseudulla. Pahimmillaan säädösten noudattaminen synnyttää monenkertaista työtä ja lisää tarpeettomasti hallinnollista taakkaa. Yrittäjät kokevat, että lainsäädäntö ja vaatimukset yrityksille muuttuvat nopeasti eikä heidän antamaa palautetta huomioida. Tästä johtuen myös yhdenmukainen nimityskäytäntö elintarvikevalvonnan hinnoittelussa kuntatasolla olisi tasavertaisempi, huomautti Syväniemi.
- Koko Suomi – kuluttajat, kaupat ja ruokapalveluyrittäjät – huutavat lähiruoan perään. Meidän on yhteistyössä vaikutettava lainsäädäntöön ja sen toteutumiseen niin, että lähiruoka on mahdollista. Yrittäjille on saatava selkeät ohjeet ja ajantasainen, yhdenvertainen neuvonta. Esimerkkinä lähiruokabuumin ja lainsäädäntötyön välisestä konfliktista Syväniemi nosti esiin tinkimaitoasetuksen.
Lähiruokaa omasta maakunnasta
- Lähiruoan vaikutuksia alueiden talouteen ei ole aikaisemmin tutkittu. Nyt Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa on meneillään hanke, jossa selvitetään lähiruoan aluetaloudellisia vaikutuksia. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriön Lähiruokaohjelma. Tutkimuksen mukaan vain noin viidennes julkiskeittiösektorin elintarvikkeista ostetaan omasta maakunnasta, muualta Suomesta 60-70 % ja ulkomailta 10-20 %. Suurimmat esteet lähiruoan käytölle ovat kuntien niukat määrärahat, pientoimittajien passiivisuus, logistiikkaongelmat ja lähiruoan saatavuus sekä hankintalaki, kertoi projektipäällikkö Leena Viitaharju Helsingin yliopistosta.
- Tutkimuksen pääviesti on, että ruoan ostaminen lähialueelta ei ole riskisijoitus, vaan ostot poikivat alueelle työllisyyttä ja rahaa. Siten sillä on suuri merkitys myös Suomen taloudelle. Lähiruoka myös piristää elintarvikealan kehittymistä alueella ja tuo sysäyksen pitemmälle jalostettuihin tuotteisiin. Lähiruoan suosiminen ylläpitää maaseudun elinvoimaa kaikin tavoin. Keittiöissä arvostetaan lähiruokaa. Toivomme arvostuksen siirtyvän niihin pöytiin, joissa päätetään hankinnoista, muistutti Syväniemi.
Lisätietoja:
MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, 050 511 8909
Lisätietoja tutkimuksesta: Projektipäällikkö Leena Viitaharju, Helsingin yliopisto, Ruralia-Instituutti, 050 4151164
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme