Intrum Justitian Eurooppalaisten kuluttajien maksukäyttäytymistä koskeva raportti: Neljännekselle eurooppalaisista ei jää rahaa kuukausittaisten laskujen maksamisen jälkeen
Tutkimus osoittaa, että vaikka suurin osa eurooppalaisista eli peräti 76 prosenttia vastaajista haluaa ottaa täyden vastuun omista talousasioistaan ja on sitä mieltä, että laskut on maksettava ajallaan, tämänhetkinen taloudellinen ilmapiiri tekee siitä hankalaa. Silti hämmästyttävän suurella osalla vastaajista on vaikeuksia saada rahansa riittämään kuukausittain. Jopa 27 prosenttia kokee, ettei heillä ole riittävästi rahaa arvokkaan elämän elämistä varten – Virossa, Kreikassa ja Unkarissa tämä luku on reilusti yli 40 prosenttia. Suomalaisista enemmistö maksaa laskunsa ajoissa, ja on sitä mieltä, että näin tuleekin tehdä.
”Ihmiset haluavat toimia oikein, mutta tällä hetkellä Euroopan taloudellinen tilanne hankaloittaa monien asioita. Lisäksi tämänhetkinen kehitys uhkaa pahentaa tilannetta entisestään. Mielestäni tilanne on ratkaistava toimivien lakien ja säädösten sekä velkaantuneiden kunnioittavan kohtelun avulla”, johtaja Juha Iskala Intrum Justiasta sanoo.
Kyselyyn osallistui yli 10 000 vastaajaa 21 maasta, ja tulosten perusteella henkilökohtaisten talousasioiden hoitaminen on Euroopassa hankalaa. Eurooppalaisten kuluttajien taloudellisten ongelmien taustalla olevat syyt vaihtelevat.Tutkimus osoittaa, että pohjoisen ja saksankielisen Euroopan (ts. Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Itävallan, Sveitsin ja Saksan) asukkaat pitävät omaa taloudellista tilannettaan Euroopan keskiarvoa parempana. He ovat sitä mieltä, että taloudelliset ongelmat aiheutuvat liiallisesta kulutuksesta. Pohjois-Euroopan maissa ja erityisesti Skandinaviassa on saatavilla pikaluottoja, joita käytetään yhä enemmän.
Etelä- ja Itä-Euroopan maiden (Italian, Espanjan, Kreikan, Portugalin, Unkarin, Puolan, Viron, Tšekin tasavallan ja Slovakian) asukkaat pitävä suurta työttömyyttä ja heikkoa maksuvalmiutta taloudellisten ongelmiensa aiheuttajina.
Lähes kaikkialla Euroopassa kuluttajat sanovat vähentäneensä merkittävästi kuluttamista muihin kuin välttämättömiin menoihin ja kertovat olevansa entistä enemmän huolissaan elintärkeän työpaikan menettämisestä aiheutuvista katastrofaalisista seurauksista. Tutkimuksen mukaan eurooppalaisten taloudellisten ongelmien tärkeimmät aiheuttajat ovat työpaikan menetys (83 %), energian hinnat (80 %) ja polttoaineen hinnat (79 %). Suomessa vastaajat arvioivat työpaikan menetyksen ja polttoaineiden hintojen olevan syitä taloudellisiin ongelmiin. Rahaa säästetään ulkona käymisestä, vaatehankinnoista ja joskus ruuasta.
19 prosenttia vastaajista myönsi lainanneensa rahaa laskujen maksamista varten. Yleisimmin rahaa lainattiin perheeltä (49 %), ystäviltä (23 %) ja omasta pankista (21 %). Suurin osa suomalaisista ei kuitenkaan lainaa rahaa laskujen maksua varten.
Vastaajien enemmistön mielestä naiset ovat parempia huolehtimaan raha-asioistaan. Suomessa naisia piti raha-asioissa parempina 17 % vastaajista, ja 10 % piti miehiä parempina. Espanjassa naisia piti parempina huolehtimaan raha-asioista peräti 36 % vastaajista.
”Raporttimme osoittaa, että ratkaisuja kuluttajien kassavirtaongelmiin tarvitaan – ratkaisuja, jotka kuluttajien taloudellisten ongelmien välttämisen tai korjaamisen lisäksi auttavat myös yrityksiä minimoimaan luottotappionsa sekä luomaan työpaikkoja ja vaurautta”, Iskala sanoo.
Talousneuvoja eurooppalaiselle kuluttajalle
1. Selvitä kulutuksesi, jotta et kuluta yli varojesi. Tee joka kuukausi luettelo kaikista kotitaloutesi kuluista ja pyri näin olemaan kuluttamatta rahaa, jota sinulla ei ole.
2. Ennen kuin ostat mitään, mieti vielä kerran, tarvitsetko sitä todella.
3. Pane säästöön riittävästi rahaa sellaisia laskuja varten, joiden tiedät olevan tulossa lähiaikoina. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tulovero, auton vakuutus- tai rekisteröintimaksu.
4. Älä koskaan allekirjoita sopimusta, ennen kuin olet lukenut ja ymmärtänyt sen ehdot (pienellä kirjoitetun tekstin lukeminen voi olla tylsää, mutta on erittäin tärkeää tietää, mitä sen perusteella edellytetään).
5. Vältä ylimääräiset kulut maksamalla laskut aina ajoissa. Kannattaa aina pyrkiä maksamaan laskut ajoissa, niin että ne eivät päädy perintään.
6. Jos et pysty maksamaan laskua ajoissa, ilmoita asiasta viipymättä velkojillesi – pystyt ehkä sopimaan takaisinmaksusuunnitelmasta tai saamaan lisäaikaa.
7. Jos et maksa velkojasi, niitä saatetaan periä sinulta. Tällöin kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti, jotta vältät pidempiaikaiset seuraukset. Ota yhteyttä saatavia perivään tahoon - voitte etsiä yhdessä ratkaisua tilanteeseesi.
8. Ole yhteydessä velkojiisi ja pyri löytämään ratkaisu, niin voit selviytyä velkaongelmistasi.
9. Jos sinulla on maksuaikataulu, pidä lupauksesi. Jos et pysty toimimaan suunnitelman mukaan, kerro asiasta heti. Vastuulliset toimijat auttavat sinua selviytymään eteenpäin.
10. Älä välttele rahaongelmiasi, vaan pyydä neuvoa mahdollisimman pian ja pyri saamaan taloudellinen tilanteesi haltuun.
Haastattelupyynnöt Suomen osalta:
Anu Peltola, viestintäpäällikkö, puhelin 050 44 77 676
Lisätietoja tutkimuksesta:
Madeleine Bosch, EPI-tutkimusjohtaja, Intrum Justitia
Puhelin: +31 70 452 7323
Matkapuhelin: +31 64 6212 579
Sähköposti: m.bosch@intrum.com
Annika Billberg, IR- ja viestintäjohtaja
Puhelin: +46 8 546 102 03
Matkapuhelin: +46 702 67 97 91
Sähköposti: a.billberg@intrum.com
Tietoja Intrum Justitiasta
Intrum Justitia -konserni on Euroopan johtava asiakashallintapalveluiden asiantuntija, joka parantaa palveluillaan toimeksiantajiensa rahankiertoa ja pitkän aikavälin kannattavuutta. Sen palveluksessa on 3 500 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 466 miljoonaa euroa. Intrum Justitia on listattu Nasdaq OMX Tukholmassa vuodesta 2002. www.intrum.com www.intrum.fi
Tietoja Eurooppalaisten kuluttajien maksukäyttäytymistä koskevasta raportista
Ensimmäinen Eurooppalaisten kuluttajien maksukäyttäytymistä koskeva raportti julkaistiin vuonna 2013. Edistämme tervettä taloutta, joten meistä on tärkeää seurata yli 10 000 eurooppalaisen kuluttajan tilannetta. Tavoitteenamme on ymmärtää paremmin todellisuutta, joka vaikuttaa kuluttajien maksukäyttäytymiseen. Eurooppalaisten kuluttajien maksukäyttäytymistä koskevan raportin sisältämät tiedot perustuvat ulkoiseen, kuluttajien verkossa täyttämään tutkimukseen, jonka toteutti tutkimusyhtiö Trendbox.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 9 500 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 70 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2024 liikevaihto oli 18 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme