
Amnesty: Vauraat valtiot ja lääkeyhtiöt epäonnistuivat karvaasti rokotteiden tasa-arvoisessa jaossa
Vauraat valtiot ja lääkeyhtiöt ovat antaneet lupauksia rokotteiden tasaisemmasta jakamisesta useasti vuoden aikana, mutta teot ovat puuttuneet. Esimerkiksi kesäkuun G7-kokouksessa luvattiin jakaa miljardi rokotetta 2021 loppuun mennessä, mutta raportit osoittavat, ettei tavoitetta ole saavutettu.
Lääkeyhtiö Pfizer taas on antanut harhaanjohtavaa tietoa rokotteiden oikeudenmukaisemmasta jakelusta. Moderna sai rokotteensa kehittämiseen merkittävää julkista taloudellista tukea, mutta myy silti rokotteet ensisijaisesti vauraille valtioille.
Pfizer, Moderna ja muut rokotevalmistajat ovat kieltäytyneet patenttijoustoista ja jakamasta tarvittavaa tietoa ja teknologiaa muille valmistajille, mikä mahdollistaisi tuotannon kasvattamisen kaikkialla maailmassa.
“Vauraiden valtioiden ja lääkeyhtiöiden on herättävä omikron-variantin myötä ja ymmärrettävä, että pandemian torjumisessa on epäonnistuttu globaalilla tasolla. Kun ihmisiä jätetään rokottamatta, se asettaa koko ihmiskunnan alttiiksi uusille varianteille. Ainoa tapa katkaista tämä kierre on turvata rokotteet kaikille”, sanoo Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard.
Ihmisoikeusvelvoitteet eivät koske vain valtioita, vaan ne koskevat myös yritystoimintaa. Yritykset eivät saa toimillaan vaarantaa ihmisoikeuksien toteutumista. Rokotevalmistajien päätösten takia miljardit ihmiset ovat pandemian aikana jääneet ilman rokotetta. Tämä uhkaa miljardien ihmisten oikeutta terveyteen ja elämään.
Niin Amnesty International kuin WHO ovat vedonneet vauraisiin valtioihin ja lääkeyhtiöihin, että ne varmistaisivat vähintään 40 prosentin rokotekattavuuden köyhemmissä maissa vuoden 2021 loppuun mennessä. Tällöin kaikkialla saataisiin rokotesuoja vähintäänkin terveydenhuollon henkilökunnalle ja riskiryhmille. Nämä vetoomukset on ohitettu täysin.
Yksi esitetty työkalu rokotetuotannon laajentamiseen on Maailman kauppajärjestössä esitetty aloite immateriaalioikeuksien väliaikaisesta joustosta, eli niin kutsuttu TRIPS waiver. Suomi vastustaa aloitetta siitäkin huolimatta, että aloitetta tukee yli sata muuta valtiota, Maailman terveysjärjestön johto sekä johtavat terveys- ja ihmisoikeusasiantuntijat.
”Suomen tulisi julkisesti antaa tuki immateriaalioikeuksien väliaikaiselle joustolle. Pandemia on väärä aika nostaa muutaman lääkeyhtiöiden voiton maksimointi yli globaalin terveyden ja ihmisoikeuksien. Yhä harveneva joukko maita vastustaa Suomen tapaan enää immateriaalioikeuksien joustoa. Useimmat ovat jo ymmärtäneet, ettei kukaan ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
“Ensimmäisen rokotteen antamisesta on kulunut yli vuosi. Monissa vauraissa maissa on annettu jo kolmansia rokotteita, vaikka köyhemmissä maissa ihmiset eivät ole saaneet ensimmäistäkään rokotetta. Tämä osoittaa, että joitain ihmishenkiä pidetään arvokkaampana kuin toisia. Korona jatkaa tuhoaan tulevina vuosina, ellei nyt tehdä merkittävää suunnanmuutosta”, sanoo Callamard.
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.