Avomaan kasvissadot parhaimmillaan
Loppukesään luottavaisin mielin
Nyt elokuun puoliväliä lähestyttäessä viljelijät suhtautuvat satokauteen luottavaisesti. Kukkakaalia korjataan jo enenevästi melko niukan kauden jälkeen. Parsakaali on tänä vuonna laadukasta. Kasvu on onnistunut, ja kaalit lähtevät viljelijöiltä ensiluokkaisina. Kaupan ketjulta toivotaan huolellista parsakaalien säilytystä. Pakkaamattomana ja lämpimässä säilytettynä laatu kärsii nopeasti.
Varhaiskaalista on siirrytty kesäkaaliin, ja pian jo syyskaaliin. Kysyntä on vilkastunut, ja myös suippokaali on tullut osalle kuluttajista tutuksi. Suippokaalin niin vihreä kuin punainenkin vaihtoehto ovat erinomaisia salaattikaaleja. Litteä käärylekaali on tulossa myyntiin sekin, samoin mehevät, rapeat kyssäkaalit. Erilaiset sipulit, kuten kauniit punasipulit ja kotimainen tuore valkosipuli, ovat vertaansa vailla.
Kasvissatoja valmistuu tänä vuonna tasaiseen tahtiin, ilman ruuhkia. Juureksia on päästy nostamaan elokuussa helpommin kuin heinäkuun runsaiden sateiden pehmittämiltä pelloilta. Vastanostetuissa porkkanoissa aistii porkkanalle ominaisen aromin ja maun aivan toisella tavalla kuin pitkään varastoiduista. Tuoreena myytävien herneiden kasvustoja verottivat valkoposkihanhet paikoin niin paljon, että jouduttiin tekemään uusintakylvöjä.
Tutustu kotimaan fenkoliin
Kotimaiseen fenkoliin toivotaan kuluttajien tekevän tuttavuutta nyt, kun sen saatavuus on hyvä. Fenkolia kannattaa maistaa ensin raakana, ja todeta sen makean mausteinen, anikseen vivahtava aromi. Ulkonäöltään fenkoli on kaunis, kerroksellinen. Sen lehdet näyttävät tillimäisiltä. Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliini-vihannesleikkurilla. Mausta halutessasi sitruunanmehulla ja nauti salaattina.
Fenkoli on herkullista myös grillattuna tai uunissa kypsennettynä. Kypsennä fenkolia hetki höyrykattilassa tai kiehauta vedessä reiluina paloina. Valmista yksinkertainen tomaattikastike tomaateista ja valuta kastiketta uunivuokaan. Lisää esikypsennetyt fenkolipalaset ja kaada loppu kastike päälle. Raasta pintaan juustoa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. On herkkua!
Sadonkorjuuviikkoja vietetään koko maassa viikoilla 33 ja 34 (10.8.–23.8.2020).
Osallistu viikkoihin käyttämällä kotimaisia sadonkorjuun meheviä ja maukkaita kasviksia monipuolisesti ja runsaasti, eri tavoin valmistettuina.
Lisätiedot: kasviviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728
Kokeillut ruokaohjeet kuvineen:
Helppoa hyvää parsakaalista
https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/07/helppoa-hyvaa-parsakaalista.html
Hölskytyskurkut avomaankurkuista fenkolilla maustettuina
https://rouvakasvis.blogspot.com/2016/06/aina-hyva-holskytyskurkut.html
Kesäkurpitsahillo
https://kasvikset.fi/keittokirja/kotikeittiot/ruokaryhmittain/sailontaohjeet/resepti/kesakurpitsahillo/
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
MTK:n Viljanen: Halpuutus tyhjentää kaupan hyllyjä9.4.2025 12:26:25 EEST | Tiedote
MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen varoittaa ruuan halpamyynnin jatkuessaan tyhjentävän kaupan hyllyjä kotimaisista elintarvikkeista. ”Kysyntää on, mutta halpuutettu tuotanto ei riitä vastaamaan siihen. Lienee oikeutettua sanoa, että kahdella kauppajätillämme ei tunnu olevan kotimaata, vaan näemmä valmius korvata kotimaista surutta ulkomaisella”, Viljanen totesi avatessaan MTK:n valtuuskunnan kokouksen keskiviikkona Espoossa.
Lakko lihataloissa johtaa eläinruuhkaan maatiloilla8.4.2025 09:52:52 EEST | Tiedote
Elintarvikealalla viime yönä alkanut työtaistelu sulkee useita isojen lihatalojen teuraslinjoja. Kolme vuorokautta kestävä lakko aiheuttaa kasvavien eläinten ruuhkaa etenkin emakko- ja lihasikaloissa. MTK vetoaa Suomen Elintarviketyöläisten Liittoon (SEL) ja Elintarviketeollisuusliittoon (ETL), että ne hakisivat työtaistelustaan huolimatta kaikki keinot eläinruuhkan välttämiseksi. Maatiloilla ei tähän keinoja ole.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme