Diabetes voi altistaa D-vitamiinin puutokselle
D-vitamiini on monella tapaa elimistölle välttämätön aine, ja sen alhainen määrä on yhdistetty lukuisiin eri sairauksiin, kuten syöpiin, luuston sairauksiin, infektioihin ja sydän- ja verisuonisairauksiin.
Epidemiologiset tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että myös diabeetikoiden veren D-vitamiinipitoisuudet ovat usein matalia, minkä vuoksi alhaisen D-vitamiinipitoisuuden on epäilty altistavan diabeteksen kehittymiselle. Syitä diabeetikoiden veren alhaiseen D-vitamiinipitoisuuteen ei ole kuitenkaan tiedetty ja aiheesta on ollut kirjallisuudessa ristiriitaista tietoa.
Vastikään Diabetes-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kuvaavat uuden, aiemmin tuntemattoman mekanismin, joka säätelee D-vitamiinin bioaktivaatiota elimistössä.
”Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus kuin syy”, kertoo Oulun yliopiston farmakologian professori Jukka Hakkola.
Terveillä ihmisillä ihossa muodostuva ja ravinnosta saatava D-vitamiini muuttuu maksassa kalsidioliksi (25-OH-D-vitamiini), jota pidetään D-vitamiinin varastomuotona. Nykykäsityksen mukaan kalsidiolin pitoisuus kuvastaa D-vitamiinin saantia ja pitoisuutta elimistössä. Elimistön D-vitamiinitasoa mitattaessa mitataankin juuri kalsidiolipitoisuutta.
Tutkimus osoitti, että sekä tyypin 1 että 2 diabeteksessa aktivoituvan mekanismin seurauksena D-vitamiinin muuttuminen kalsidioliksi estyi. Diabetespotilailla kalsidiolin muodostumisen estyminen voi olla pitkäkestoista, mikä johtaa D-vitamiinin puutteeseen. On mahdollista, että diabeetikko pystyy huonommin hyödyntämään ihossa syntyvää tai ravinnosta saatavaa D-vitamiinia.
Samassa tutkimuksessa havaittiin, että myös paastoaminen estää kalsidiolin muodostumista, mutta ilmiön merkitys on vielä epäselvä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin moderneja solutekniikoita ja eläinmalleja, ja ilmiön kliininen sovellettavuus tulee vielä varmistaa jatkotutkimuksissa. Mikäli tulokset voidaan vahvistaa ihmisillä, saattaa tämä Hakkolan mukaan antaa aiheen muuttaa D-vitamiinin saantisuosituksia diabetespotilailla.
Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston johdolla, yhteistyössä saksalaisten, yhdysvaltalaisten ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden kanssa. Mukana oli myös oululaisia yrityskumppaneita. Suomessa tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa Suomen Akatemia ja Diabetestutkimussäätiö.
---
Artikkeli: Aatsinki SM, Elkhwanky MS, Kummu O, Karpale M, Buler M, Viitala P, Rinne V, Mutikainen M, Tavi P, Franko A, Wiesner RJ, Chambers KT, Finck BN, Hakkola J. Fasting-Induced Transcription Factors Repress Vitamin D Bioactivation, a Mechanism for Vitamin D Deficiency in Diabetes. Diabetes 2019 Mar. (Epub ahead of print)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Jukka Hakkola
Farmakologian professori
Oulun yliopisto
Biolääketieteen tutkimusyksikkö
jukka.hakkola(at)oulu.fi
p. 0294-485235
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ravinnon nanokokoisista rakkuloista uutta superruokaa, biosensoriratkaisuja ja ravintoperäisiä biologisia lääkkeitä18.10.2024 09:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa on alkanut professori Seppo Vainion johtama laaja kansainvälinen tutkimushanke, jossa selvitetään ravinnon solutason vaikutuksia ihmisten terveyteen.
Naisten yleisin hormonihäiriö PCOS yhteydessä häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen17.10.2024 06:45:00 EEST | Tiedote
Tunnesyöminen ja hallitsematon syöminen ovat yleisempiä keski-ikäisillä naisilla, joilla on diagnosoitu munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS. Erityisesti psyykkinen kuormitus lisäsi pitkällä aikavälillä häiriintyneen syömiskäyttäytymisen riskiä. Tulos käy ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.
Tavarankuljetuspalveluja kehitetään Oulun yliopistossa – Eri alueiden yrityksiä ja asukkaita kutsutaan mukaan16.10.2024 08:14:00 EEST | Tiedote
Erilaisia ratkaisumalleja tavaran kuljetuspalveluihin haja-asutusalueilla Pohjois-Pohjanmaalla kokeillaan MATAVA-hankkeessa. Tavoitteena on parantaa alueiden elinvoimaa ja kilpailukykyä.
Oulun yliopiston asiantuntija Taina Cooke kehittää tasa-arvoa lautapeleistä verkkokursseihin: "Korkeakouluissa on nyt hyvä suunta"15.10.2024 13:04:35 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija Taina Cooke on ollut tehtävässään reilun vuoden. Ensimmäisten joukossa tehtävänkuvaansa palkattu Cooke tietää, miksi ja miten tasa-arvoa korkeakouluissa voi edistää.
Tšernobylin Punaisen metsän koivuja onnistuttiin tutkimaan ukrainalaisten, suomalaisten ja eurooppalaisten tutkijoiden yhteistyönä15.10.2024 06:11:00 EEST | Tiedote
Yhteistyössä tarkastellaan ydinonnettomuuden jatkuvia vaikutuksia ympäristöön. Tutkimus valottaa puiden symbioosia eli vuorovaikutussuhteita mikrobien kanssa stressaavissa olosuhteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme