Sateenkaariperheet ry

Eduskunta hyväksyy äitiyslain 28.2. – tästä materiaalit aihetta koskevaan artikkeliin – tervetuloa jännittämään kanssamme

Jaa
Eduskunta päättää äitiyslain säätämisestä lopullisessa äänestyksessä keskiviikkona 28.2. kello 14 alkavassa istunnossa. Sateenkaariperheet ry odottaa eduskunnan hyväksyvän uuden lain ja järjestää istunnon aikaan iloisen tapahtuman, jossa perheet jännittävät äänestyksen tulosta Kirjasto 10:ssä aivan eduskuntatalon vieressä. Media on tervetullut seuraamaan juhlintaamme! Äitiyslaista on tulossa Suomen historian toinen kansalaisaloite, joka menee läpi eduskunnassa. Kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt tukevat aloitetta, koska sen nähdään olevan lapsen edun mukainen. Äitiyslaki on yksi merkittävä askel pitkällä polulla kohti perheiden yhdenvertaisuutta!

Tässä tiedotteessa:

  • Kutsu mediatilaisuuteen äänestyksen aikaan
  • Perheiden yhteystietoja haastatteluja tekeville
  • Sateenkaariperheet ry:n reaktioita äitiyslain hyväksymiseen
  • Kuvamateriaalia
  • Faktoja äitiyslaista
  • Linkkejä esim. sateenkaariperheiden lasten hyvinvointitutkimukseen

Kutsu mediatilaisuuteen & haastateltavia

Kirjasto 10 (Postitalo, Helsinki) keskiviikkona 28.2. kello 13.30-15.00

  • Perheet on kutsuttu juhlimaan kello 13.30 alkaen
  • Eduskunnan päätös odotettavissa noin 14.05-14.15 välillä
  • Tiedotustilaisuus medialle noin klo 14.30 alkaen

Sateenkaariperheet ry järjestää eduskunnan äänestyksen aikaan iloisen tapahtuman, jossa perheet jännittävät äänestyksen tulosta. Äänestystä seurataan valkokankaalta suorana lähetyksenä viereisestä eduskuntatalosta. Äänestystuloksen varmistuttua iloitaan ja päästetään lasten suosikki Mimi ja Kuku ääneen. Musiikkiesityksen aikana medialle järjestetään tiedotustilaisuus, jossa media voi haastatella ainakin Sateenkaariperheiden toiminnanjohtajaa, Äitiyslakikampanjan kumppanijärjestöjen edustajia ja mahdollisia paikalle saapuvia poliitikkoja. Media on myös tervetullut seuraamaan koko tapahtumaa.

Tapahtumaan osallistuvat perheet saattavat myöntää medialle haastatteluja oman harkintansa mukaan. Sateenkaariperheet ry:llä on tiedossa useampien haastatteluun suostuvaisten perheiden yhteystietoja, joita tiedotusvälineet voivat haastatella jo etukäteen. Yhteystietoja toiminnajohtajalta. Tiedotteen lopussa vapaasti käytettäviä kuvatiedostoja ja linkkejä lisätietoihin.

Sateenkaariperheet ry:n reaktioita äitiyslain hyväksymiseen

(nämä embargolla 28.2.2018 klo 14 - muu materiaali julkaisuvapaata jo ennen eduskunnan päätöstä)

”Äitiyslain hyväksyminen on yksi merkittävimmistä voitoista sateenkaariperheiden lasten oikeusturvan ja hyvinvoinnin näkökulmasta”, iloitsee Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. "Se on yksi järjestömme historian merkittävimmistä virstanpylväistä. Olemme ajaneet tätä mahdollisuutta hyvin aktiivisesti jo siitä lähtien kun perheen sisäinen adoptio hyväksyttiin lähes kymmenen vuotta sitten. Äitiyslain säätämisen matkalla on ollut enemmän kuin tarpeeksi turhia mutkia. Nyt tavoite on vihdoin saavutettu."

”Äitiyslaki parantaa naisparin ydinperheeseen hedelmöityshoidoilla syntyvien lasten asemaa ja oikeusturvaa oleellisella tavalla. Se on välttämätön askel oikeaan suuntaan. Seuraavaksi on tarpeen huolehtia muun tyyppisissä sateenkaariperheissä elävien lasten asemasta ja hyvinvoinnista. Tähän tulevaisuuden kehittämistarpeeseen myös lakivaliokunta viittaa mietinnössään”, Jämsä jatkaa. "Haluan kiittää täydestä sydämestäni kaikkia äitiyslaki-kampanjassa mukana olleita järjestöjä, vapaaehtoisia, julkisuuden henkilöitä ja jokaista 55 707 kansalaista, jotka allekirjoittivat kansalaisaloitteen!"

”Tutkimusten mukaan ei-synnyttäneen äidin juridinen asema suhteessa lapseen vaikuttaa myös vanhempien yhdessä pysymiseen, ja vanhempien yhdessä pysyminen puolestaan edistää lapsen hyvinvointia”, kertoo tutkija, psykologian tohtori Kia Aarnio, joka kartoittaa sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisessä tutkimushankkeessa (linkki tutkimusraporttiin tiedotteen lopussa).

Faktaa ja taustoja äitiyslaista

Äitiyslaki mahdollistaa sen, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voidaan vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Äitiyden vahvistamisen edellytyksen on puolisoiden yhteinen suostumus hedelmöityshoidoille. Vastaava mahdollisuus on jo olemassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.

Naisparille syntyvän lapsen oikeusturva paranee huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa tulee olemaan selvä jo syntymästä lähtien. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.

Äitiyslaki tulee voimaan keväällä 2019, kun lain vaatimat käytännön järjestelyt on saatu hoidettua. Uudistus vaatii muutoksia esimerkiksi väestötietojärjestelmään ja neuvoloiden käytäntöihin ja lomakkeisiin. Laki tulee koskemaan lapsia, jotka ovat syntyneet sellaisista hedelmöityshoidoista, joille on annettu äitiyslain mukainen yhteinen suostumus. Suostumus voidaan antaa vasta kun äitiyslaki on tullut voimaan. Siten ensimmäiset lapset, joille voidaan vahvistaa toinen äiti äitiyslain perusteella, syntyvät vuoden 2020 alkupuolella.

Äitiyslaki sisältää myös säädöksen, jonka mukaan äidiksi todetaan se, joka on synnyttänyt lapsen. Tämä tavanmukaisoikeudellinen periaate ei ole aiemmin ollut kirjattuna lainsäädäntöön. Laki ei edellytä, että lapsen synnyttänyt on oikeudelliselta sukupuoleltaan nainen. Tämä vastaa uuden isyyslain periaatetta, jonka mukaan isyyden tunnustajan ei tarvitse olla oikeudelliselta sukupuoleltaan mies.

Lisäksi lakipaketti sisältää äitiyden vahvistamiseen liittyviä kansainvälisoikeudellisia säädöksiä. Ne säätelevät esimerkiksi sitä, millä ehdoilla ulkomailla vahvistettu äitiys, joka perustuu sijaissynnytykseen, voidaan Suomessa vahvistaa. Äitiyden vahvistaminen voi perustua ulkomaiseen lainsäädäntöön silloin, kun äidiksi vahvistetun asuinpaikka on ollut kyseisessä maassa vähintään vuoden ajan ennen äitiyden vahvistamista. Muutoin sovelletaan Suomen lainsäädäntöä, joka ei tunnista sijaissynnytykseen perustuvaa äitiyttä. Vuoden mittainen asuinpaikkaehto on vastaavan mittainen kun adoptioon liittyvässä kansainvälisoikeudellisessa säätelyssä.

Tässä ovat tärkeimmät faktat äitiyslaista:

  • edistää naisparin perheeseen syntyvän lapsen oikeusturvaa (esimerkiksi vanhemman kuoleman tai vanhempien eron varalta)
  • karsii hallintoa ja säästää yhteiskunnan resursseja (koska kallis ja työteliäs adoptioprosessi korjautuu sujuvalla tunnustamisen prosessilla)                  
  • ei estä kenenkään isyyden vahvistamista (koska sovelletaan ainoastaan hedelmöityshoitotilanteissa, joissa ei ole olemassa ketään, joka voitaisiin teoriassakaan vahvistaa isäksi)
  • esitys on valmisteltu huolellisesti oikeusministeriössä 2014–2015 (ja valmistelussa on otettu täysimittaisesti huomioon uuden isyyslain sisältö)

Kansalaisaloitteesta

Kansalaisaloitteen äitiyslaista laittoi vireille loppuvuodesta 2015 joukko kansalaisia, jotka toimivat lapsi-, perhe- ja ihmisoikeusjärjestöjen johtotehtävissä. Sateenkaariperheet ry on koordinoinut kansalaisaloitetta tukenutta kampanjaa. Kampanjassa toimi iso joukko järjestöjä, jotka julkisesti kertoivat tukevansa kansalaisaloitetta äitiyslaiksi, koska on lapsen edun mukaista, että hänen juridinen asemansa on selvä niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Kampanjassa mukana olleiden järjestöjen lisäksi muut isot toimijat ovat ilmoittaneet tukevansa äitiyslain säätämistä, mukaan lukien esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Kansalaisaloitteen nimienkeruuvaiheessa vapaaehtoisilla, yksittäisillä kansalaisilla ja julkisuuden henkilöillä oli merkittävä rooli. Sateenkaariperheet ry haluaa kiittää sydämellisesti kaikkia järjestöjä ja vapaaehtoisia, jotka olivat vankkumattomasti tukemassa kansalaisaloitetta ja äitiyslakia!

Äitiyslakikampanjaa tukeneet järjestöt:

Sateenkaariperheet, Väestöliitto, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Amnesty International Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Seta, Monimuotoiset perheet -verkosto, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto, Naisasialiitto Unioni, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Adoptioperheet, Regnbågsankan, HeSeta, Turun seudun Seta, Jyväskylän Seta, Mummolaakso, Kasary 


Taustatietoa Sateenkaariperheet ry:stä

Sateenkaariperheet ry on toiminut 20 vuoden ajan sateenkaariperheissä elävien lasten aseman, oikeuksien ja hyvinvoinnin edistäjänä. Vuosien saatossa on saavutettu merkittäviä lapsen oikeuksien voittoja, kuten perheen sisäisen adoption mahdollistuminen ja parannuksia perhevapaisiin.

Tehtävää yhdistykselle riittää myös tulevina vuosina. Tavoitteena on äitiyslain läpimenon jälkeen mahdollistaa esimerkiksi lapsen tapaamisoikeus sosiaaliseen vanhempaan, juridinen vanhemmuus useammalla kuin kahdelle ja korjata vanhemmuuteen liittyvä lainsäädäntö huomioimaan sukupuolen moninaisuus. Valtiovaltaa vastuutetaan ottamaan vihdoinkin kokonaisvastuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikasta valtionhallinnon toimintaohjelman muodossa. (Linkeissä yhdistyksen perhepoliittiset tavoitteet)

1990-luvun puolivälissä sateenkaarivanhemmat organisoituivat Setan piirissä ja perustivat vuonna 1997 Sateenkaariperheet ry:n, joka on toiminut perustamisestaan lähtien yhtenä Setan valtakunnallisista jäsenjärjestöistä. Yhdistys on tarjonnut monenlaista vertaistukea erilaisissa sateenkaariperheissä eläville lapsille ja vanhemmille, sekä vanhemmuutta suunnitteleville sateenkaari-ihmisille.

Nykyään Sateenkaariperheet järjestää monipuolista vertaistoimintaa 13 paikkakunnalla ympäri Suomen. Yhdistys järjestää perhevalmennusta sateenkaarivanhemmuutta suunnitteleville ja tarjoaa neuvontaa perheiden kohtaamiin lukuisiin byrokraattisiin, lainsäädäntöön ja etuuksiin liittyviin haasteisiin. Viime vuodesta lähtien on tarjottu myös psykososiaalista ammatillista tukea erityisen hankalassa perhetilanteessa eläville, osana uutta Perhesuhdekeskus-toimintaa.

Sateenkaariperheet ry:stä on kehittynyt 20 vuoden aikana aktiivinen lasten ja perheiden tukija sekä arvostettu asiantuntija perhepolitiikan ja -palveluiden kehittämistyössä. Yhdistyksen palveluksessa toimii tällä hetkellä 8 työntekijää, mutta valtaosa vertaistoiminnasta järjestetään kymmenien vapaaehtoisten arvokkaalla työpanoksella. Toimintaa rahoitetaan jäsenmaksujen lisäksi Veikkaus-varoilla ja kaupunkien avustuksilla. Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 11.11.2017.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sateenkaariperheet ry
Sateenkaariperheet ry
Hämeentie 29
00500 HELSINKI

050 525 7999http://www.sateenkaariperheet.fi

Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.

Sateenkaariperheet ry hallinnoi kaikkien sateenkaarijärjestöjen yhteistä Perhesuhdekeskusta, joka pyrkii lisäämään hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin. www.perhesuhdekeskus.fi

Sateenkaariperheet ry haluaa kiinnittää huomiota siihen, että erilaisten perheiden näkökulma tulee lähtökohtaisesti aina huomioida lainsäädäntötyössä, jotta uudistettavat käytännöt huomioivat kaikki lapset ja perheet. Perheiden monimuotoisuutta edustaa yksittäisten perhejärjestöjen lisäksi Monimuotoiset perheet -verkosto, jonka asiantuntemus on lainsäätäjän käytettävissä. www.monimuotoisetperheet.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sateenkaariperheet ry

Sateenkaarimiesten lapsitoivetta ei saa ohittaa – sijaissynnytyksen laillistamiselle laajaa kannatusta Suomessa17.6.2024 08:50:05 EEST | Tiedote

Ei-kaupallinen sijaissynnytys ei ole Suomessa vieläkään laillista, vaikka sääntelyn tarve on todettu jo yli vuosikymmenen kestäneessä selvittelyssä. Sijaissynnytyksen salliminen saa kannatusta niin asiantuntijoilta, puolueilta kuin kansalaisiltakin. Edunvalvojat toivovat, että sateenkaarimiesten lapsitoiveet otettaisiin vihdoin vakavasti ja sijaissynnytys sallittaisiin.

Kysely paljastaa: sateenkaariperheet eivät voi liikkua vapaasti maailmalla29.4.2024 12:59:08 EEST | Tiedote

Suomalaisista sateenkaariperheistä reilu puolet (58 %) on pelännyt ongelmia matkustaessaan ulkomaille sateenkaariperheenä, kertoo Sateenkaariperheet ry:n tuore kysely. Katse kääntyy kohti kesäkuun EU-vaaleja: Perhesuhteiden tunnustaminen EU-maiden kesken on ollut yksi tämän eurovaalikauden tärkeistä sateenkaaritavoitteista. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen teki tavoitteen hyvin tunnetuksi julistaessaan 2020: ”Jos olette perhe yhdessä maassa, olette perhe kaikissa maissa”. Tilanne on monille sateenkaariperheille edelleen päinvastainen.

Suomi sai YK:n lapsen oikeuksien komitealta huonon arvosanan – jätti sateenkaariperheen lapsen korvauksetta4.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomi karkotti venäläisen sateenkaariperheen lapsen vanhempineen, koska katsoi, että lapsi ei tarvinnut kansainvälistä suojelua. YK lapsen oikeuksien komitea totesi ratkaisussaan vuonna 2021, että Suomi oli loukannut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kolmea artiklaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun komitea antoi Suomelle langettavan ratkaisun. Tänä keväänä komitea päätti asian seurannan ja antoi arvionsa ratkaisun toimeenpanosta. Arvosanaksi annettiin ”B”, mikä tarkoittaa, että ratkaisu on vain osittain toimeenpantu. Suomi ei esimerkiksi ole maksanut lapselle mitään korvausta, vaikka komitea sitä edellyttikin. Sateenkaariperheet ry on järkyttynyt tapauksen puutteellisesta toimeenpanosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye