EKONOMISTIT OTTAVAT KANTAA TALOUSVIISAIDEN NEUVOIHIN
Vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus on parantanut Suomen kustannuskilpailukykyä merkittävästi, toteaa 63 prosenttia taloustieteilijöistä. 48 prosentin mukaan kilpailukykysopimus on selvästi tukenut Suomen talouskasvua.
Kilpailukykysopimuksen vaikutus työmarkkinauudistusten tekemiseen jakaa ekonomistien näkemykset. Peräti 60 prosenttia on epävarma tai vailla mielipidettä siitä, onko kilpailukykysopimus vaikeuttanut välttämättömien työmarkkinauudistusten tekemistä. 27 prosentin mielestä on.
Hyvin yksimielisiä taloustieteilijät ovat yritystukien leikkaamisesta: 79 prosenttia ekonomisteista on samaa mieltä väittämän ”Yritystukia olisi syytä ryhtyä leikkaamaan kunnianhimoisesti” kanssa.
Tänään julkaistuissa neljässä kysymyksessä ekonomistit ottavat kantaa ns. talousviisaiden talous- ja työllisyyspolitiikka-arvioihin. Viisi talouspolitiikan asiantuntijaa esitti valtiovarainministeriön pyynnöstä arvionsa Suomen talous- ja työllisyyspolitiikasta, ja arviot julkaistiin toukokuussa.
Mikä EKONOMISTIKONE on?
Marraskuussa 2017 avanneella Ekonomistikone.fi-sivustolla 50 suomalaisekonomistia, muunmuassa Bengt Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö ja Matti Pohjola ottaa kantaa ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön, esimerkiksi Ekonomistikoneen graafit ovat vapaasti ladattavissa ja julkaistavissa lähde mainiten.
Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli. Paneeliin on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä (25 %). Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat ja tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat. Paneelin ja sivuston esikuvana on ollut yhdysvaltalainen IGM Economic Experts Panel.
Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen. Paneelille esitettävät kysymykset valitsee ekonomistipaneelin raati: Mika Maliranta (pj), Essi Eerola, Markus Jäntti ja Roope Uusitalo.
Ekonomistikone.fi:n käyttäjät voivat verrata omia vastauksiaan ekonomistien vastauksiin Kansalaisen Ekonomistikoneessa. Vastaamaan pääsee ekonomistikone.fi-etusivulta.
Ekonomistikone osoitteessa: www.ekonomistikone.fi
Twitterissä: @ekonomistikone
Facebookissa: @ekonomistikone
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
professori, tutkimusjohtaja Mika Maliranta, Jyväskylän yliopisto, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla: mika.maliranta@etla.fi tai 050 369 80 54
viestintäpäällikkö Heini Larros, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:
heini.larros@eva.fi tai 040 526 97 28
viestintäjohtaja Tytti Sulander, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla: tytti.sulander@etla.fi tai 040 505 12 41
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ekonomistikone on pysyvä, päivittyvä, akateemiseen asiantuntemukseen nojaava työkalu toimittajien, päättäjien ja taloudesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön. Ekonomistikoneeseen tulee säännöllisesti lisää uusia, ajankohtaisia talouden kysymyksiä. Kysymykset esitetään Suomalaiselle ekonomistipaneelille, joka on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli.
Aloitteen ekonomistipaneelin perustamiseksi on tehnyt joukko eturivin suomalaisia taloustieteilijöitä. Paneelin teknisestä ylläpidosta vastaavat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla sekä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA. Paneelin tarkoitusperät ovat yleishyödyllisiä, tärkeimpänä niistä taloustieteellisen tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen.
Ekonomistikone osoitteessa: www.ekonomistikone.fi
Twitterissä: @ekonomistikone
Facebookissa: @ekonomistikone
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVA: Kolme kymmenestä luottaa hallitukseen – selvä enemmistö jatkaisi talouden tasapainotustoimia20.11.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomalaisten enemmistön mielestä julkisen talouden tasapainotustoimia pitää jatkaa edelleen, mutta luottamus Petteri Orpon hallitukseen on heikolla tasolla, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaisten enemmistö hyväksyy verotietojensa julkisuuden, mutta veropäivän mediakarnevaali koetaan turhaksi7.11.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Enemmistö suomalaisista hyväksyy henkilökohtaisten verotietojensa julkisuuden, mutta puolet kokee vuosittaisen verotietojen julkaisemisen turhana mediakarnevaalina, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaiset äänestäisivät Kamala Harrisia – tärkeimpänä vaikuttimena Suomen turvallisuus29.10.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Jos suomalaiset saisivat äänestää Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, suuri enemmistö äänestäisi demokraattien Kamala Harrisia, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomalaisten enemmistö kokee maan suunnan olevan väärä26.10.2024 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten enemmistö kokee, että maamme kehitys on tällä hetkellä väärällä kurssilla, selviää EVAn syksyn 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Naisjohtajien osuus Suomessa kasvanut – toimitusjohtajaksi yltää yhä harva nainen22.10.2024 06:01:00 EEST | Tiedote
Naisjohtajien osuus Suomessa kasvoi neljällä prosenttiyksiköllä vuonna 2023 edelliseen vuoteen nähden. Nyt neljä kymmenestä (40,0 %) suomalaisesta johtavissa tehtävissä työskentelevistä henkilöistä on naisia, ilmenee EVAn viidettä kertaa kokoamasta Lasikattomittarista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme