EU:n uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus suosii uusiutumattomia, hankalasti kierrätettäviä materiaaleja
Kuitupohjaisten pakkausten korkeat kierrätysluvut kertovat, että kierrätys on otettu arvoketjussa vakavasti. Asetuksella olisi pitänyt keskittyä korjaamaan olemassa olevia epäkohtia, eikä valita yhtä heikosti perusteltua hopealuotia ratkaisemaan pakkaamisen haasteita.
Osin epärealistiset uudelleenkäytettävien pakkausten käyttövelvoitteet ovat asetuksen epäonnistunein kokonaisuus. Ennen kaikkea take away -sektorille asetetut vaatimukset ovat hyvin haastavat. Komission esityksen mukaan juomat tulisi tarjoilla vuoteen 2030 mennessä 20-prosenttisesti ja vuoteen 2040 mennessä jopa 80-prosenttisesti uudelleenkäytettävissä astioissa. Ruokapakkausten osalta vastaavat luvut ovat 10 % ja 40 %. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että nykyisin käytettäviä ja helposti kierrätettäviä kuitupohjaisia take away -pakkauksia tultaisiin korvaaman paksusta muovista tehdyillä pestävillä pakkauksilla tai muilla vastaavilla ratkaisuilla.
Uudelleenkäytettävien pakkausten puhdistamiseen kuluu runsaasti vettä ja energiaa, mitä ei useinkaan huomioida niiden elinkaarilaskelmissa.
Esitys haluaa lisäksi kieltää kokonaan pikaruokaravintoloissa paikan päällä nautittavien annosten kertakäyttöpakkaukset vuoden 2030 alusta alkaen. Myös verkkokaupan pakkauksille on tulossa korkeita vaatimuksia uudelleenkäytön suhteen, kun tavaroista 50 prosenttia tulisi kuljettaa uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2040 mennessä.
Komissio asettaa lisäksi asteittain nousevia tavoitteita kierrätetyn sisällön käytölle erilaisissa muovipakkauksissa. Metsäteollisuuden näkökulmasta ongelmallista on, että kierrätetyn sisällön vaatimus näyttää koskevan myös muiden kuin kokonaan muovisten pakkausten muovisia osia, mikä herättää kysymyksiä ruokaturvallisuuden ja -lainsäädännön näkökulmasta.
Metsäteollisuudessa on huolena, että korkeat tavoitteet uudelleenkäytettäville pakkauksille eivät edesauta muovinkäytön vähentämistä. Pahimmillaan vaikutus voi olla päinvastainen. Ei ole myöskään näyttöä siitä, että uudelleenkäytettävät astiat palautuisivat 100-prosenttisesti järjestelmään tai vähentäisivät pakkaamisen ympäristövaikutuksia. Uudelleenkäytettävien pakkausten logistiikkaan ja puhdistamiseen tarvitaan myös paljon energiaa, vettä ja kemikaaleja, mikä on osoitettu tutkimuksissa.
Tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset tulisi huomioida
On kyseenalaista, että uusiutuvien materiaalien käyttöä halutaan rangaista ja vähentää. Niiden kierrätys toimii sekä Suomessa että Euroopassa jo nyt erittäin hyvin. Uudelleenkäytettäville pakkauksille on ehdottomasti paikkansa ja niiden käyttöä tulisi lisätä, mutta ei millä perusteilla, kustannuksilla ja vaikutuksilla hyvänsä. Myös pakkausten osalta tulisi aina olla mahdollista valita ratkaisu, jossa koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset on minimoitu. Tämä ei ole mahdollista, jos lainsäädännöllä ohjataan käyttämään uudelleenkäytettäviä pakkauksia kaikissa sovelluksissa.
Mielenkiintoiseksi asetuksen antamisen ajoituksen tekee se, että samaan aikaan Uruguayssä neuvotellaan maailmanlaajuisesta YK:n muovisopimuksesta, millä pyritään hillitsemään muovin käyttöä ja sen lieveilmiöitä maailmassa.
Seuraavaksi asetus siirtyy normaaliin EU:n lainsäädäntömenettelyyn, joten mahdollisuuksia epäkohtien korjaamiseksi on vielä olemassa.
Lisätiedot: Aaron Vuola, kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö, Metsäteollisuus ry, +358 50 539 2583
Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 74 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työelämäpoliittisena edunvalvojana.
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
________________________________________________________________________
Internet: www.forestindustries.fi
Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 74,000 people. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuustuotteiden tuotantomäärät nousivat vuonna 20246.3.2025 10:02:01 EET | Tiedote
Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Paperia tuotettiin vuonna 2024 yhteensä 3 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotantomäärä kasvoi 9,9 prosenttia vuonna 2024. Tuotantomäärä ylsi yhteensä noin 3,7 miljoonaan tonniin. Sellun tuotantomäärä laski hieman edellisvuodesta, laskua oli 0,4 prosenttia ja tuotantomäärä noin 7 miljoonaa tonnia. Myös Suomessa toimivan mekaanisen metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat vuonna 2024. Sahatavaran tuotantomäärä oli lähes 11 miljoonaa kuutiometriä, kasvaen 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Vanerin tuotantomäärä oli 0,9 miljoonaa kuutiometriä, kasvua edellisvuoteen 5,1 prosenttia. Kasvaneista tuotantomääristä huolimatta vuosi oli haastava metsäteollisuudelle Alkuvuodesta 2024 metsäteollisuuden tuotantomääriin vaikuttivat poliittiset lakot. Lakon aiheuttamien logistiikkaongelmien takia tuotantoa jouduttiin osin keskeyttämä
Paula Lehtomäelle kansainvälinen metsäalan Vuoden Nainen -palkinto4.3.2025 12:57:49 EET | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Paula Lehtomäelle myönnetään huomenna Lissabonissa metsäalan Vuoden Nainen 2025 -palkinto. Tunnustuksen myöntää hyödykkeiden hintaseurantaan, uutisiin ja markkina-analyyseihin keskittynyt kansainvälinen toimija Fastmarkets. Fastmarkets perustelee Lehtomäen valintaa hänen omistautumisellaan kestävälle kehitykselle sekä pyrkimyksellään asemoida Pohjoismaat globaaliksi vihreän innovaation johtajaksi vuoteen 2030 mennessä. Lehtomäen työ Suomen Metsäteollisuus ry:ssä sekä johtajuutensa metsäalan tärkeissä kehityshankkeissa ovat tehneet hänestä merkittävän vaikuttajan alan myönteisessä muutoksessa. Valinnan tehnyt tuomaristo korostaa lisäksi, että Lehtomäki on ollut keskeisessä roolissa metsäteollisuuden vihreän siirtymän edistämisessä, edistäen tutkimusta, innovaatioita ja kestävyyttä tukevia politiikkatoimia. - Lehtomäen vaikutus ulottuu metsäteollisuuden ulkopuolelle, sillä hän on myös vahva sosiaalisen tasa-arvon puolestapuhuja, erityisesti naisten ja
Mahdollisuuksien metsä -koulukampanja avaa metsäalan mahdollisuuksia kasiluokkalaisille kautta maan3.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Metsäteollisuus tarjoaa työmahdollisuuksia uusiutuvan raaka-aineen parissa ja edistää kestävämpää tulevaisuutta. Puu toimii raaka-aineena monille tuotteille, jotka voivat korvata fossiilisista lähteistä valmistettuja materiaaleja. Alan jatkuva kehitys ja innovaatiot takaavat, että osaaville tekijöille on kysyntää. Metsäalan tuotteista ja opiskelu- ja työmahdollisuuksista kertova metsäalan yhteinen Mahdollisuuksien metsä -kampanja pyörähtää käyntiin jo 12. kertaa.
Uusi opas pienvesien tunnistamiseen13.1.2025 10:27:19 EET | Tiedote
Pienvesien arvo monimuotoisuudelle on tiedetty jo pitkään, mutta niiden tunnistamiseen maastossa liittyy edelleen haasteita. Eron tekeminen noron ja puron, tai suoristetun uoman ja ojan välillä voi olla hankalaa. Tähän tarpeeseen puuta jalostava teollisuus on tuottanut oppaan, jossa tarvittavat tunnistustiedot löytyvät kootusti. Opas on osa puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekartan toimeenpanoa.
Puukaupassa vilkas syksy20.11.2024 09:38:21 EET | Tiedote
Metsäteollisuus ry:n jäsenet ostivat tammi-lokakuussa puuta yksityismetsistä 32,3 miljoonaa kuutiota. Määrä on 16 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on 20 prosenttia suurempi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme