Finanssivalvonta myönsi viidelle virtuaalivaluutan tarjoajalle rekisteröinnin – valvonnan tavoitteena on rahanpesun estäminen
Marraskuun 2019 alusta alkaen vain lain asettamat vaatimukset täyttävät virtuaalivaluutan tarjoajat voivat harjoittaa toimintaansa Suomessa. Vaatimusten noudattaminen on varmistettu rekisteröintivelvoitteella, jonka lopputuloksena prosessin läpäisseet virtuaalivaluutan tarjoajat on lisätty Finanssivalvonnan rekisteriin. Rekisteröitymisprosessi on vaatinut hakijoilta merkittäviä panostuksia muun muassa asiakkaan tuntemiseen ja toiminnan kirjalliseen dokumentaatioon.
– Tämä rahanpesusääntelyn näkökulmasta tapahtuva rekisteröinti on ensimmäinen askel virtuaalivaluutan tarjoajien sääntelyssä. Rekisteröinnistä ja nyt voimaan tulleesta sääntelystä huolimatta virtuaalivaluutat ovat monissa muissa suhteissa edelleen riskialttiita sijoituskohteita, toteaa johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen.
Rekisteröintiprosessin yhteydessä Finanssivalvonta on selvittänyt, että hakijalla on käytössään riittävät menettelyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan, asiakasvarat on säilytetty ja suojattu riittävällä tavalla ja että hakijan johto ja avainhenkilöt täyttävät luotettavuuskriteerit. Hakijat ovat toimittaneet Finanssivalvonnalle kirjallisia selvityksiä, joissa ne kuvaavat vaatimusten täyttymistä. Rekisteröinnin myöntämisen jälkeen vaatimusten täyttymistä seurataan mm. erilaisin selvityksin ja tarkastuksin.
Luvaton virtuaalivaluutan tarjonta Suomessa kielletään uhkasakon nojalla
Finanssivalvonta valvoo, että vain rekisteröidyt virtuaalivaluutan tarjoajat tarjoavat palveluja Suomessa. Uudet virtuaalivaluutan tarjoajat eivät voi aloittaa palvelujen tarjontaa Suomessa, ennen kuin niiden rekisteröitymishakemus on hyväksytty. Jos toimija ei täytä sille asetettuja vaatimuksia, toiminta kielletään, ja kieltoa tehostetaan uhkasakolla.
Rekisteröinnistä huolimatta virtuaalivaluutat edelleen riskialttiita sijoituskohteita
Valvonta ja rekisteröinti ei vaikuta virtuaalivaluuttojen ominaispiirteisiin eikä virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyviin riskeihin. Riskeinä ovat muun muassa rajut ja äkilliset arvonvaihtelut, vaihtopaikkoihin ja lompakkopalvelun tarjoajiin kohdistuvat tietoturvauhat sekä useiden virtuaalivaluuttojen luonne spekulatiivisina sijoituksina.
Virtuaalivaluutan tarjoajien riskienhallinnalle tai pääomien riittävyydelle ei ole lainsäädännössä asetettu vaatimuksia. Virtuaalivaluutan tarjoajiin kohdistuva sääntely ja valvonta on muihin finanssialan toimijoihin verrattuna kapea-alaisempaa.
Virtuaalivaluutan tarjonta on luonteeltaan kansainvälistä ja rajat ylittävää. Näin ollen suomalaiset virtuaalivaluuttasijoittajat saattavat hakeutua asiakkaiksi myös palveluihin, jotka toimivat jostain muusta valtiosta käsin.
– Virtuaalivaluuttoihin sijoittamista harkitsevien kannattaa tarkastaa, onko palveluntarjoaja jonkun kansallisen viranomaisen valvonnassa. Riskeihin on hyvä perehtyä huolella. Myös sopimusehdot on syytä lukea tarkasti, toteaa Hanna Heiskanen.
Laki virtuaalivaluutan tarjoajista perustuu EU:n rahanpesulainsäädäntöön
Kansainvälisesti on tunnistettu, että virtuaalivaluuttoihin ja niihin liittyviin palveluihin liittyy korkea rahanpesun ja terrorisminrahoittamisen riski. Nyt rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskeva direktiivi on laajennettu koko EU-alueella koskemaan virtuaalivaluutan tarjoajia. Tämä parantaa viranomaisten toiminta- ja tiedonsaantimahdollisuuksia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen, selvittämiseen ja paljastamiseen.
Vaikka vaatimus virtuaalivaluuttojen rekisteröimisestä ja valvonnasta tulee EU-tasolta, ei kansallinen rekisteröinti tarkoita oikeutta tarjota palveluja muissa EU-maissa yhdessä jäsenvaltiossa myönnetyn rekisteröinnin perusteella.
Katso myös
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antaa
Hanna Heiskanen, johtava digitalisaatioasiantuntija. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030, klo 9–16.
Tietoja julkaisijasta
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta
Regleringen av kryptotillgångstjänster skärptes i och med MiCA-förordningen – konsumenterna bör fortfarande vara vaksamma3.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar (MiCA) tillämpas nu fullt ut, vilket skärper regleringen av kryptotillgångstjänster och harmoniserar marknadsföringen. Övergångsperioden i Finland hör till de kortaste i Europa. Konsumenterna bör fortfarande vara på sin vakt när de köper tjänster, eftersom MiCA-förordningen inte avlägsnar alla risker som hänför sig till kryptotillgångar. Finansinspektionen behandlade aktuella tillsynsteman på sin presskonferens på torsdagen.
Kryptovarapalveluiden sääntely kiristyi MiCA-asetuksen myötä – kuluttajien edelleen syytä olla tarkkana3.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
EU:n kryptovaramarkkinoita koskevan asetuksen (MiCA) täysimääräinen soveltaminen on alkanut, mikä tiukentaa kryptovarapalveluiden sääntelyä ja yhtenäistää markkinoita. Suomessa siirtymäaika on yksi lyhyimmistä Euroopassa. Kuluttajien on edelleen syytä olla tarkkana palveluita hankkiessaan, sillä MiCA-asetus ei poista kaikkia kryptovaroihin liittyviä riskejä. Finanssivalvonta kävi läpi ajankohtaisia valvontateemoja lehdistötilaisuudessaan torstaina.
Requirements for crypto-asset services have tightened with the MiCA Regulation – consumers still need to be careful3.4.2025 10:00:00 EEST | Press release
The full application of the EU Regulation on Markets in Crypto-Assets (MiCA) has begun, tightening regulation of crypto-asset services and harmonising the market. Finland has one of the shortest transitional periods in Europe. Consumers still need to be careful when purchasing services, as the MiCA Regulation does not eliminate all the risks associated with crypto-assets. The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) reviewed topical supervisory themes at its press conference on Thursday.
Muistutuskutsu: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta1.4.2025 08:50:00 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.
Kutsu medialle: Finanssivalvonnan lehdistötilaisuus torstaina 3.4. finanssisektorin tilasta ja riskeistä – erityisteemoina kiinteistöriskit, rahastosektori sekä kryptovarapalveluiden valvonta27.3.2025 10:00:00 EET | Kutsu
Kutsumme median edustajat ajankohtaistilaisuuteen, jossa käsittelemme erityisesti kiinteistösektorin riskien näkymistä valvonnassa, rahastosektorin tilannetta sekä alkavaa kryptovarapalveluiden valvontaa. Tilaisuudessa käydään läpi myös finanssisektorin taloudellista tilaa ja riskejä eri valvontasektoreilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme