Finnforel ja WWF Suomi yhteistyöhön vaelluskalojen suojelemiseksi
Suomalainen ympäristöystävällisemmän kalankasvatuksen suunnannäyttäjä Finnforel ja ympäristöjärjestö WWF Suomi ovat käynnistäneet yhteistyön. Saimaan Tuore -tuotteistaan tunnettu Finnforel on ensimmäinen suomalainen kalankasvatusyritys, jonka kanssa WWF Suomi on solminut yhteistyösopimuksen. Finnforel kasvattaa kirjolohta ainutlaatuisella suljetulla kiertovesijärjestelmällä.
“Olemme erittäin ylpeitä yhteistyöstä WWF Suomen kanssa. Olemme alusta asti tehneet töitä suurella sydämellä ja ympäristöystävällisyys on kulmakivemme”, Finnforel Oy:n toimitusjohtaja Janne Reunanen kertoo.
”Kiinnostuimme yhteistyöstä Finnforelin kanssa, sillä kiertovesikasvatus on uusi ja nykyaikainen tuotantotapa, joka mahdollistaa ruokakalan kasvatuksen huomattavasti tavanomaista pienemmillä rehevöittävillä päästöillä”, kertoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.
Yhteistyöllä tuetaan uhanalaisten kalakantojen suojelua
Elokuun alussa käynnistyvän yhteistyön myötä Finnforel lahjoittaa prosentin osuuden jokaisesta myydystä Saimaan Tuoreen tuotteesta WWF Suomen uhanalaisia luonnonkalakantoja suojeleviin hankkeisiin Saimaan alueella. Jokien ja purojen patoamisen sekä perkaamisen seurauksena kaikki Suomen vaelluskalalajit ovat nykyisin uhanalaisia.
“On hienoa, että Finnforel haluaa osallistua uhanalaisten vaelluskalakantojen suojeluun ja elvyttämiseen", sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.
Yhteistyösopimus kattaa kuluvan vuoden lisäksi kaksi seuraavaa vuotta. Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa varainkeruu kestää kolme kuukautta. Myöhemmin tuettavat kohteet Finnforel päättää yhdessä WWF Suomen kanssa.
Saimaan Tuoreen kiertovesikasvattamo sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa. Kasvatus tapahtuu katon alla hallissa tarkasti optimoidussa ympäristössä. Vesi otetaan Saimaasta ja vaikka se on jo valmiiksi puhdasta, sitä puhdistetaan jatkuvasti.
Vesi suodatetaan, biofilteröidään, desinfioidaan sekä hapetetaan. Puhdistuksen ansiosta kalat ovat terveitä ja kalankasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman vähän kuormitusta ympäristöön. Puhdas vesi takaa puhtaan ja terveellisen kalan.
”Kiertovesikasvatuksen ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. Erityisesti fosforin saamme tehokkaasti talteen jo omilla puhdistusjärjestelmillämme. Sen jälkeen poistovetemme puhdistetaan vielä Stora Enson puhdistamolla. Tuotantolaitokseltamme poistuvat vesi- ja lietejakeet menevät jatkokäsittelyyn Stora Enson käsittelylaitokselle, joka hyödyntää omassa prosessissaan kaiken meiltä poistuvan typen ja fosforistakin saadaan poistettua suurin osa”, Reunanen sanoo.
Finnforelin Varkauden kasvattamon tuotantokapasiteetti on miljoona kiloa vuodessa. Kasvatuksessa käytettävästä energiasta noin kolmasosa tuotetaan omassa aurinkovoimalassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
toimitusjohtaja, Janne Reunanen, Finnforel, 050 568 6070, janne.reunanen@finnforel.com
suojeluasiantuntija Matti Ovaska, WWF Suomi, 040 727 3149, matti.ovaska@wwf.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Saimaan Tuore haluaa palauttaa kotimaisen, tuoreen, terveellisen ja ympäristöystävällisen kalan suomalaisten ruokapöytään. Kirjolohet kasvavat Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa, jossa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä puhdistetaan koko ajan. Tämä edistää kalaterveyttä ja vähentää merkittävästi kasvatuksen ympäristökuormitusta. Kasvatusprosessi on kolmiosainen ja jakaantuu Hollolaan, Huutokoskelle ja Varkauteen. Tuotantokapasiteetti on miljoona kiloa vuodessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Saimaan Tuore
Suomeen julistetaan kansallinen kirjolohipäivä – Jyrki Sukula: Suomella on täydet mahdollisuudet omavaraiseen kalatalouteen26.10.2023 07:58:00 EEST | Tiedote
Torstaina 2. marraskuuta vietettävän kansallisen kirjolohipäivän tarkoitus on lisätä tietoa kotimaisesta kalataloudesta ja herätellä kuluttajia pohtimaan, mistä kala heidän lautaselleen tulee. Juhlan kunniaksi Jyrki Sukula jakaa ilmaista kirjolohikeittoa Helsingin Narinkkatorilla.
Olympiavoittaja Iivo Niskanen ja kalabrändi Saimaan Tuore yhteistyöhön 18.2.2021 08:28:57 EET | Tiedote
“Molempien pääkilpailijat tulevat Norjasta!”
Helmikuussa Saimaan Tuoreen kirjolohifileet vietiin käsistä – nyt kalaa saa jälleen kaupoista8.5.2018 06:12:00 EEST | Tiedote
Saimaan Tuoreen annoskokoiset kirjolohifileet löytyvät jälleen kauppojen hyllyiltä. Fileet tulevat myyntiin aluksi Prismoihin ja Citymarketteihin kautta maan 8. toukokuuta lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme