Globaalikasvatuksen rahoituksesta leikattiin 65 prosenttia
Viestintä- ja globaalikasvatustukea maksetaan Suomen kehitysyhteistyövaroista. Noin 65 prosentin leikkaus on huomattava jopa verrattuna muihin kehitysyhteistyömäärärahoihin kohdistuneisiin leikkauksiin. Järjestöjen kehitysyhteistyöstä leikattiin viime vuonna 43 prosenttia.
”Leikkaukset tuntuvat kohtuuttomilta, etenkin kun järjestöjen globaalikasvatus on ollut tuloksellista”, toteaa kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan globaalikasvatuksen asiantuntija Sanna Rekola.
Vuonna 2014 järjestöt kouluttivat tuen avulla yli 11 000 opettajaa ja järjestivät globaaleihin kehityskysymyksiin liittyvää toimintaa yli 50 000 koululaiselle. Lisäksi noin 250 yritysten edustajaa perehdytettiin globaaliin yritysvastuuseen, ja median kautta sadoilletuhansille suomalaisille on välitetty tietoa kehitysyhteistyöstä sekä kansainvälisistä kehityskysymyksistä.
Tällä kertaa ilman viestintä- ja globaalikasvatustukea jäi esimerkiksi Finnwatch, joka olisi hankkeellaan tutkinut ja kehittänyt suomalaisten yritysten yritysvastuuta.
Globaalikasvatus tärkeämpää kuin koskaan
Kansalaisjärjestöt antavat tavallisille kansalaisille mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa omien oikeuksien toteutumiseen ja päätöksentekoon. Ne ovat paikkoja aktiiviselle kansalaisuudelle, jonka varassa demokratia lepää. Tämä työ on tärkeämpää kuin koskaan.
Viestintä- ja globaalikasvatustuen avulla suomalaisten ymmärrys globaaleista riippuvuussuhteista ja niiden monimutkaisuudesta on lisääntynyt. Tätä ymmärrystä tarvitaan, kun toteutetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, jotka sitovat myös Suomea. Kestävään kehitykseen pyrkii myös uusi opetussuunnitelma.
”On ristiriitaista, että samaan aikaan kun järjestöjen tekemä viestintä- ja globaalikasvatustyö tuntuu niittävän kiitosta kouluissa ja opetuksen kehittämisestä vastaavassa opetushallituksessa, siihen kohdistetaan mittavia leikkauksia kaikilla hallinnonaloilla. VGK-tuen lisäksi järjestöjen rauhantyön määrärahojen tulevaisuus opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla on erittäin epävarma”, sanoo Rekola.
Rahoituksen saaminen hyvillekin kehitysyhteistyöhankkeille entistä vaikeampaa
Ulkoministeriön hanketukea sai yhteensä 43 järjestöä ja yksi kuntatoimija. Jaettu summa, 15,6 miljoonaa euroa, jakautuu nyt aiempaa useammalle vuodelle ja tuen saajien määrä on laskenut. Lisäksi hakukierroksen peruminen vuonna 2015 lisäsi hakemusten määrää.
”Rahoituksen saaminen hyvillekin järjestöhankkeille, etenkin kokonaan vapaaehtoisvoimin toteutettavaan työhön on entistä vaikeampaa. Kuitenkin usein juuri pienimuotoinen ruohonjuuritason toiminta on sitä suomalaisten ja kehittyvien maiden kansalaisjärjestöjen välistä yhteistyötä, josta myös suomalaiset oppivat ja saavat paljon”, sanoo Kepan asiantuntija Auli Starck.
Rahoituspäätökset tulivat järjestöjen kannalta hyvin myöhään ottaen huomioon, että monen hankkeen on tarkoitus käynnistyä tammikuussa 2017.
"On huolestuttavaa, että ulkoministeriön hallinnollisten resurssien niukkuuden takia myös järjestöjen työ kärsii", Starck huomauttaa.
Lisätietoja
Auli Starck
Asiantuntija, kansalaisyhteiskunta ja edunvalvonta
auli.starck@kepa.fi
050-317 6715
Helena Nevalainen
Kehitysyhteistyöneuvoja
helena.nevalainen@kepa.fi
050-317 6729
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Kepa on yli 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Kepa tuo ihmiset yhteen toimimaan oikeudenmukaisen maailman puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kepa ry
Tiedote: Kehys ja Kepa yhdistyvät Fingoksi21.11.2018 07:48:27 EET | Tiedote
Suomeen syntyy ensi viikon alussa uusi kansalaisjärjestöjen suurjärjestö, kun kaksi tuttua kehitysjärjestöä, Kepa ja Kehys, yhdistää voimansa ja lanseeraa yhteisen organisaation nimeltä Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry. Puheenjohtaja Ann Selin näkee Fingon merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana, jonka tavoitteena on reilumpi ja kestävämpi maailma.
Lehdistökutsu: #NytOnPakko toimia – järjestöjen viesti Puolan ilmastokokouksen alla20.11.2018 13:02:52 EET | Tiedote
Suomalaiset ympäristö- ja kehitysjärjestöt kertovat odotuksensa Katowicen ilmastokokoukselle ja kansainväliselle ilmastopolitiikalle toimittaja-aamukahveilla Ravintola Lasipalatsin kabinetissa tiistaina 27.11. klo 9.00.
EMBARGO 1.11. klo 9.00. Kehityspolitiikan tulosraportti: Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista, erityiskiitosta saa työ hauraissa maissa1.11.2018 09:00:00 EET | Tiedote
Tänään julkaistu Kehityspolitiikan tulosraportti osoittaa, kuinka Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan tuloksia köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Yhä useampi kehittyvissä maissa asuva saa puhdasta vettä, yhä useampi nainen saa mahdollisuuden ehkäisyyn ja yhä useampi lapsi pääsee yläkouluun. Järjestöjen työ tavoittaa erityisesti vaikeimmissa olosuhteissa eläviä ihmisiä.
Kehitysyhteistyön vähentyessä Eurooppa kääntää katseensa muuttoliikkeen hallintaan17.10.2018 11:21:29 EEST | Tiedote
EU:n kehitysyhteistyömäärärahat vähenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Nykyisellä tahdilla EU saavuttaisi 0,7 kehitysyhteistyötavoitteensa vasta 40 vuoden kuluttua, paljastaa tänään julkaistu AidWatch 2018 -raportti.
Kepa: Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava 1,5 asteeseen – Suomen tuettava köyhien maiden ilmastotoimia8.10.2018 08:59:09 EEST | Tiedote
Lämpötilannousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä erityisesti maailman köyhimpien näkökulmasta. Suomen tulee nostaa kehittyvien maiden ilmastorahoitus riittävälle tasolle.