HSY

HSY tutkii tulevaisuuden vedentuotantoratkaisuja

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on pilotoinut vedentuotannossa innovatiivista ultrasuodatusta, joka toimii nykyistä kemiallista saostusta nopeammin ja tehokkaammin. Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitokselle suunnitellaan parhaillaan laitosmittakaavan koelinjaa, joka voidaan tulevaisuudessa liittää osaksi nykyistä vedentuotantoprosessia.
Yksi koejakson aikana käytetty pilot-laitteisto. Se koostuu ohjausyksiköstä, suodatusyksiköstä ja saostuslaitteistosta.  (kuva: HSY/Panu Laurell)
Yksi koejakson aikana käytetty pilot-laitteisto. Se koostuu ohjausyksiköstä, suodatusyksiköstä ja saostuslaitteistosta. (kuva: HSY/Panu Laurell)

Pitkäkosken kapasiteetinnostohankkeen valmistuttua HSY:n vedenpuhdistuslaitosten kapasiteettia ei voida enää kasvattaa nykyisiä puhdistusprosesseja tehostamalla. Pääkaupunkiseudun kasvuennusteet viittaavat kyllä maltillista mutta kasvavaa vedenkäyttöä asukasmäärän noustessa tulevina vuosikymmeninä.

Tuotantokapasiteettimme riittää kyllä kattamaan alueen kulutustarpeen pitkälle tulevaisuuteen. Riittävällä varakapasiteetilla parannamme vesihuollon toimintavarmuutta mahdollisissa tuotannon häiriötilanteissa ja sen lisääminen tulee väistämättä jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Haemme tulevaisuuden tarpeisiimme ensisijaisesti ratkaisuja, joissa voimme hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti jo olemassa olevaa laitosinfraa, kertoo HSY:n osastonjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto. Tulevaisuuden tavoitteena on myös pienentää vedenkäsittelyn ympäristöjalanjälkeä ja parantaa puhdistusprosessin koko elinkaaren aikaista resurssitehokkuutta. Testaamamme ultrasuodatus vaikuttaa jatkoselvitysten arvoiselta vaihtoehdolta, hän jatkaa.

Vastaavanlaisia tarpeita on tunnistettu myös muissa vesihuoltolaitoksissa. Hankkeessa onkin ollut yhteistyökumppaneina Porvoon vesi ja Tampereen Vesi. Sitä on rahoittanut myös Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto.

Tehty pilotointi antoi tietoa suodatuskalvoista ja saostuskemikaaleista

Pilot-laitteistolla kokeiltiin neljän erilaisen upotettavan ultrasuodatuskalvon toimivuutta kemiallisesti saostetun veden puhdistamisessa. Saostuskemikaalilla pintaveteen liuennut luonnon orgaaninen aines saadaan kiinnittymään suuremmiksi hiutaleiksi, jotka voidaan erottaa vedestä ultrasuodatuksella. Suodatuskalvojen huokoskoko on alle 0,1 µm ja se kykenee siivilöimään saostumien lisäksi vedestä myös esimerkiksi bakteerit ja osan viruksista.

Suodatuskalvojen lisäksi pilot-vaiheessa käytettiin viittä eri saostuskemikaalia. Kaksi saostuskemikaalia oli rautapohjaisia, kun taas kolmen saostuskemikaalin toiminta perustui alumiiniin. Nykyisellään vedenpuhdistus on riippuvainen yhdestä saostuskemikaalista, joten kokeiluilla pyrittiin parantamaan vedenpuhdistuksen huoltovarmuutta.

Kokeissa havaittiin, että saostuskemikaalin valinnalla on suuri merkitys suodatuskalvon toiminnalle, sillä rautapohjaisilla kemikaaleilla saostetut hiutaleet tukkivat suodatuskalvon nopeasti ja näin heikensivät suorituskykyä. Alumiinipohjaisilla saostuskemikaaleilla suodatuskalvot säilyttivät toimintakykynsä paremmin, kertoo projekti-insinööri Panu Laurell.

Koejaksot toteutettiin HSY:n Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksella vuosina 2019-2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
osastonjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto, puh. 050 4053 074
projekti-insinööri Panu Laurell, puh. 050 4770 995
etunimi.sukunimi(a)hsy.fi

Kuvat

Yksi koejakson aikana käytetty pilot-laitteisto. Se koostuu ohjausyksiköstä, suodatusyksiköstä ja saostuslaitteistosta.  (kuva: HSY/Panu Laurell)
Yksi koejakson aikana käytetty pilot-laitteisto. Se koostuu ohjausyksiköstä, suodatusyksiköstä ja saostuslaitteistosta. (kuva: HSY/Panu Laurell)
Lataa
Suodatuskalvoja asennettuna pilot-laitteiston suodatusyksikköön.  (kuva: HSY/Panu Laurell)
Suodatuskalvoja asennettuna pilot-laitteiston suodatusyksikköön. (kuva: HSY/Panu Laurell)
Lataa
Suodatuskalvoja ennen asentamista. Ulkokuoren sisällä on satoja löysän spagetin kaltaisia onttokuitukalvoja, joiden läpi vesi imetään. Imupaineella erotetaan vedestä epäpuhtauksia, kuten saostettua orgaanista ainesta, bakteereja ja muita partikkeleja. (kuva: HSY/Panu Laurell)
Suodatuskalvoja ennen asentamista. Ulkokuoren sisällä on satoja löysän spagetin kaltaisia onttokuitukalvoja, joiden läpi vesi imetään. Imupaineella erotetaan vedestä epäpuhtauksia, kuten saostettua orgaanista ainesta, bakteereja ja muita partikkeleja. (kuva: HSY/Panu Laurell)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 15.11.202415.11.2024 10:42:08 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti valita Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppaneiksi ryhmittymät Wiehe ja Mainio. Hallitus hyväksyi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päätti seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma hyväksyttiin - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittava metanoli tilataan NovoChem Oy:ltä. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetus, välivarastointi ja hyödyntäminen tilataan Tero Liukas Oy:ltä. Hallitus päätti äänestyksen jälkeen muuttaa 2 § päätösesitystä. Muutetun päätöksen mukaan yhtymäkokoukselle esitetään konserniohje hyväksyttäväksi liitteen 3 m

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 15.11.202412.11.2024 15:32:30 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 15.11.2024. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Helsingin kaupunkikehityksen ja raitioteiden ohjelman allianssikumppanien valinnasta. Hallitus päättää myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) hyväksyttäväksi lähetettävät vuonna 2025 sovellettavat tonttien enimmäishinnat. Hintoja käytetään valtion tukemassa asuntotuotannossa. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Espoon Kortesmäen vesihuollon rakentamisen hankesuunnitelma - Viikinmäen ja Blominmäen jätevedenpuhdistamoille tarvittavan metanolin hankinta. Metanolia tarvitaan jäteveden sisältämän typpiravinteen biologiseen käsittelyyn hiilen lähteeksi. - Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biokaasulaitoksen lannoitetuotteen kuljetuksen, välivarastoinnin ja hyödyntämisen hankinta. Ystävällisin terveisin Helsi

Ämmässuon mehiläiset tuottivat noin 300 kiloa hunajaa21.10.2024 08:31:00 EEST | Tiedote

Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen tuotiin kesällä kymmenen mehiläispesää. Niiden tarhamehiläiset tuottivat kesän aikana lähes 300 kiloa hunajaa. Ämmässuon pesät ovat olleet yleisesti ottaen kaupunkipesiä tuottavampia alueen niittyjen ja kasvuston takia. Mehiläisten tehtävänä on hunajan tuotannon lisäksi niittykukkien pölyttäminen alueelle perustetuilla niityillä yhdessä luonnon villien pölyttäjien kanssa.

Lajittele oikein ja käytä heijastinta – turvallisuutta Sortti-asemilla ja liikenteessä16.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa syksyn aikana tehostetusti esiin palveluihinsa liittyviä turvallisuusasioita. Sortti-asemilla järjestetään 21.–25.10.2024 turvallisuusviikko, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuutta sekä vähentää virheellisesti lajiteltujen jätteiden aiheuttamia riskejä. Lisäksi HSY kiinnittää huomiota jätteenkuljetuspalveluiden turvallisuuteen viikolla 43 alkavassa kampanjassa, jonka aikana jäteautojen kuljettajat jakavat heijastimia niitä tarvitseville kevyen liikenteen käyttäjille.

Vesi- ja jätehuollon hinnat nousevat 2025 - syynä muun muassa välttämättömät investoinnit11.10.2024 10:38:13 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY korottaa vesihuollon käyttömaksuja keskimäärin 8 prosenttia ja perusmaksuja 13 prosenttia 1.1.2025 alkaen. Korotukset ovat välttämättömiä ikääntyvän vesihuoltoverkoston saneerauksen vaatimien investointien vuoksi. Jätehuollossa jäteastioiden tyhjennysmaksut kiinteistöillä nousevat sekajätteen osalta 7 prosenttia ja hyötyjakeiden osalta 3–4 prosenttia. Sekä vesi- että jätehuollon hintakorotuksissa näkyy arvonlisäveron sekä yleisen kustannustason nousu. HSY:n hallitus päätti vuoden 2025 hinnat kokouksessaan 11.10.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye