HVK:n selvitys: Suomi ei yksin pysty pandemiarokotetuotantoon
”Selvitys tarjoaa ajankohtaisen tilannetiedon rokotetuotantoon soveltuvista bioteknologian yrityksistä Suomessa ja kansainvälisistä yhteistyömahdollisuuksista. Suomessa on olemassa kyvykkyys rokotetuotannolle, mutta pelkästään yksin Suomi ei pysty pandemiarokotetuotantoon. Meillä on korkeaa osaamista ja hyvä infrastruktuuri, kuten puhdas vesi ja ilma. Suomen tulisi kuitenkin vahvistaa kilpailukykyään, tehdä investointeja ja solmia kumppanuuksia kansainvälisten lääkevalmistajien kanssa ja olla aktiivinen EU-yhteistyössä unionin kilpailukyvyn vahvistamiseksi”, sanoo HVK:n vanhempi varautumisasiantuntija Marjukka Kuittinen.
Selvityksen perusteella omaa kansallista pandemiarokotetuotantoa ei ole nykyisessä tilanteessa kannattavaa rakentaa. Sen sijaan työryhmä suosittelee, että Suomi varautuu tuleviin pandemioihin tukemalla EU:n tekemää rokotehankintaa ja siihen liittyviä ennakoivia varautumistoimia seuraavan pandemian varalle osana EU:n yhteisvarautumista. Lisäksi Suomen tulee aktiivisesti seurata alan pohjoismaisen yhteistyön kehittymistä.
Selvityksen työryhmässä on ollut asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä, Business Finlandista, Fimeasta ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimeksianto selvityksen tekemiselle tuli hallituksen talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta. Varsinainen rokotekehitys rajattiin selvityksestä pois. Uusin selvitys on jatkoa HVK:n vuoden 2021 alussa valmistuneeseen esiselvitykseen, jossa arvioitiin vaihtoehtoisia tavoitteita ja malleja kotimaiselle pandemiarokotetuotannolle koronatilanteessa.
Rokotetuotannon mahdollisuutta arvioitu pitkällä aikavälillä
Työryhmä on tutkinut ja arvioinut rokotetuotannon mahdollisuuksia Suomessa pitkällä aikavälillä, eikä vain Covid-19-pandemiassa. Pandemiarokotteen kehittäminen ja saattaminen markkinoille erittäin nopeasti vaatii kansainvälistä yhteistyötä ja laajaa maiden rajat ylittävää verkostoa sekä merkittävää rahoitusta. Sen vuoksi työryhmä selvittikin kansainvälisiltä rokotteiden myyntilupien haltijoilta, olisiko heillä rokotetuotannon osalta kiinnostusta yhteistyöhön suomalaisten partnereiden kanssa. Tällä hetkellä riittävää kiinnostusta ei ole, eikä suomalaisten yritysten katsottu tuovan lisäarvoja kansainvälisten yhtiöiden selvästi kasvaneisiin valmistus- ja tuotantokapasiteetteihin.
Laaja selvitys kattaa myös pohjoismaisen rokotetuotantoyhteistyön ajankohtaiset suunnitelmat ja EU:n aloittamat toimet seuraavaan pandemiaan varautumisessa. Niitä ovat esimerkiksi uuden pandemiarokotteen hankintavaraukset ja etuosto-oikeudet. Selvitys nostaa esille kuitenkin kysymyksen, voidaanko pelkästään EU-maiden solidaarisuuteen ja ainoastaan yhteen hankinta- sekä tuotantokanavaan luottaa kaikissa tilanteissa vai tulisiko valtion harkita myös vaihtoehtoista huoltovarmuuden turvaamisen varajärjestelyä päävaihtoehdon rinnalla.
”On tärkeää huomioida tilanne, missä noin 500 miljoonan eurooppalaisen käyttöön seuraavassa pandemiassa olisi esimerkiksi käytettävissä liian vähän tuotantokapasiteettia, eikä koko väestöä saataisi suojattua Euroopassa. Tämän vuoksi Suomen ei kannata sulkea lopullisesti mahdollisuutta oman kansallisen tuotannon kehittämiseksi, vaan valtion olisi muun muassa seurattava edelleen Suomessa käynnissä olevia tutkimus- ja kehitystyöhankkeita ja edistettävä erityisesti myös pohjoismaista rokotetuotantoyhteistyötä EU-toimien rinnalla”, sanoo HVK:n operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki.
Haastattelupyynnöt: viestintäasiantuntija Mari Mäkinen, p. 029 505 1114, mari.makinen@nesa.fi
Tietoja julkaisijasta

Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki
+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus
Försörjningsberedskapen presenteras för det svenska näringslivet, även kronprinsessan Victoria deltar i besöket22.4.2025 13:27:56 EEST | Pressmeddelande
Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin besöker Finland tillsammans med det tväradministrativa Näringslivsrådet för totalförsvar och beredskap den 22−23 april 2025. Även kronprinsessan Victoria deltar i besöket. Besöket ordnas av försvarsdepartementet i Sverige och Försörjningsberedskapscentralen.
Huoltovarmuutta esitellään Ruotsin elinkeinoelämälle, myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria osallistuu vierailuun22.4.2025 13:06:11 EEST | Tiedote
Ruotsin siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin vierailee poikkihallinnollisen Elinkeinoneuvoston (Näringslivsrådet för totalförsvar och beredskap) kanssa Suomessa 22.−23.4.2025. Vierailuun osallistuu myös Ruotsin kruununprinsessa Victoria. Vierailun järjestävät Ruotsin puolustusministeriö ja Huoltovarmuuskeskus.
Venäjän toiminta on tiivistänyt viranomaistemme yhteistyötä – Huoltovarmuuskeskuksen podcastissa rakennetaan iskunkestävää Suomea7.2.2025 12:53:33 EET | Tiedote
Suomen iskunkestävyys syntyy kriiseihin varautumisesta mutta myös poikkeusolojen sieto- ja palautumiskyvystä – näin summaavat Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) operatiivisen osaston johtaja Jaakko Pekki sekä Suojelupoliisin erikoistutkija Lotta Hakala Iskunkestävä Suomi -podcastsarjan aloitusjaksossa.
Huoltovarmuuskeskus jatkaa tiedon tuottamista haitallisista informaatiokampanjoista3.2.2025 14:00:17 EET | Tiedote
Informaatioturvallisuuden osaamiskeskustoiminto jatkaa toimintaansa Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK). Keskus mm. tuottaa tietoa Suomeen kohdistuvista tahallisista ja haitallisista epäaidoista informaatiokampanjoista. Toimintoa on pilotoitu vuosina 2022−2024, ja saatujen kokemusten sekä palautteen perusteella sen kehittämistä on päätetty jatkaa HVK:ssa vuoden 2026 loppuun saakka.
Huoltovarmuuskeskus käynnistää uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman19.12.2024 10:26:36 EET | Tiedote
Huoltovarmuuskeskus (HVK) on päivittänyt ohjelmakokonaisuuttaan vastaamaan paremmin HVK:n strategian 2024–2027 painopisteisiin. HVK:n hallitus on päättänyt uuden Ruoka ja vesi 2030 -ohjelman käynnistämisestä. Samalla Alue 2030 -ohjelma päättyy. Energiaan, logistiikkaan ja digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvät ohjelmat jatkuvat HVK:n strategian mukaisiksi päivitettyinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme