Tiedekeskus Heureka

I ESERO Finlands tävling når CanSat-burksatelliter en höjd på en kilometer

Dela
ESERO Finland och Vetenskapscentret Heureka håller tillsammans i trådarna för en CanSat-tävling. Tävlingen går ut på att de 14–19 år gamla deltagarna för första gången ska skicka upp burksatelliter med hjälp av en bärraket i miniatyr till en höjd på en kilometer. CanSat är en fullt fungerande miniatyrmodell av en satellit som är inrymd i en läskburk och som skickas i väg högt ovanför jorden för att samla in vetenskapliga observationsdata om olika fenomen i atmosfären. Tävlingen går av stapeln i Vasa 30.3–2.4.2023.

Den sameuropeiska CanSat-tävlingen är ett av skolprojekten till Europeiska rymdorganisationen ESA, som bland annat vill utveckla unga européers färdigheter i naturvetenskaper, dvs. i de s.k. STEM-ämnena (science, technology, engineering, mathematics). Den finländska CanSat-tävlingen ordnas av ESERO Finland i samarbete med olika nätverkspartner i Vasa 30.3–2.4.2023. Alla 14–19-åringar får delta i tävlingen i grupper på 4–6 personer under ledning av sin lärare.

Ungdomarna ansvarar själva för tävlingsprojektets alla delar: de väljer ut undersökningsuppgiften, planerar konstruktionen till CanSat-burksatelliten så att den klarar av landningen, installerar satellitdelarna och -komponenterna i burken, programmerar mätningarna, samlar in data och utför tester samt gör förberedelser inför och analyserar data efter uppskjutningen. Burksatelliterna skjuts upp med hjälp av en miniatyrbärraket, och för första gången ska satelliterna nå en höjd på en kilometer. Satelliterna ska samla in data om temperatur och lufttryck högt upp i atmosfären. I den finländska CanSat-tävlingen deltar lag från bland annat Nådendal, Tallinn, Karleby, Helsingfors och Vasa.

ESA:s medlemsländer ordnar årligen nationella CanSat-tävlingar, varifrån de vinnande lagen går vidare till den internationella finalen, som ordnas av ESA. I finalen tävlar ungdomarna under fem dagar bland annat om titeln Europas bästa CanSat-projekt, bästa tekniska genomförande samt mest betydelsefulla vetenskapsprojekt. År 2022 var det Batsat-laget från Kokkolan Suomalainen lukio i Karleby som gick segrande ur Finlands första CanSat-tävling och som sedan deltog i den internationella finalen i Bologna i Italien. I år, 2023, går CanSat-finalen av stapeln i juni. ESA offentliggör orten för årets tävling i april.

Den finländska CanSat-tävlingen ordnas av ESERO Finlands nätverksorganisationer Vetenskapscentret Heureka, Sällskapet för astronautisk forskning i Finland, Skolresurs vid Åbo Akademi, Vasa universitet, Arctic Astronautics, Kvarken Space Center, besökscentret Meteoria, Vasa Andromeda rf, LUMA-centret i Österbotten, Vaasa Energy Academy och Waasa Innovation Center.

ESERO Finlands vetenskaps- och teknologifostran i samklang med ESA:s målsättningar

Enligt Europeiska rymdorganisationen ESA:s Space for Education 2030-verksamhetsplan erbjuds vetenskaps- och teknologifostran, som rymdorganisationen koordinerar, av programmets centrala aktörer ute i medlemsländerna, såsom ESERO-nätverken (European space education resource office). ESERO Finland-verksamheten, som koordineras av Vetenskapscentret Heureka, består bland annat av lärarfortbildningar, evenemang med syfte att öka intresset för rymdkunskap och -teknologi och internationella vetenskaps- och teknologitävlingar för skolelever över hela landet och på två språk. ESERO Finland-verksamheten utvecklar vetenskaps- och teknikkunnandet samt mångvetenskapliga och mångsidiga kompetenser hos barn och unga. Syftet med verksamheten är att inspirera, locka fram, utbilda och hålla kvar de bästa talangerna i Finland. De naturvetenskapliga och tekniska branscherna lockar allt färre ungdomar, och PISA-resultaten visar att finländarnas naturvetenskapliga kunnande har försämrats. Syftet med ESERO Finland-verksamheten är att vända dessa trender.

ESERO-utbildningsprogrammet, som koordineras av ESA, är rymdorganisationens viktigaste kanal när det gäller att stödja vetenskaps- och teknologiundervisningen vid olika läroinrättningar. Tillsammans utbildar ESA och medlemsländernas ESERO-nätverk runtom i Europa i genomsnitt ungefär 50 000 lärare varje år och når över 1,6 miljoner elever genom sina aktiviteter kring vetenskapsfostran.

ESERO Finland-verksamheten koordineras av Vetenskapscentret Heureka, och tack vare det omfattande ESERO Finland-samarbetsnätverket är verksamheten både riksomfattande och flerspråkig. ESERO Finland finansieras av Jenny och Antti Wihuris fond, Utbildningsstyrelsen, Magnus Ehrnrooths stiftelse och Europeiska rymdorganisationen ESA.

Närmare information:

Chef för programproduktion Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@heureka.fi, puh. 040 9015 280
Pedagogisk planerare Heidi Kouki, heidi.kouki@heureka.fi, puh. 040 9015 274

https://www.esero.fi/cansat-kilpailu-2023

https://www.esa.int/Education/CanSat

https://www.heureka.fi/esero-finland/http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office

Nyckelord

Kontakter

Chef för programproduktion Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@heureka.fi, puh. 040 9015 280
Pedagogisk planerare Heidi Kouki, heidi.kouki@heureka.fi, puh. 040 9015 274

Bilder

Länkar

Om

Tiedekeskus Heureka
Tiedepuisto 1
01300 Vantaa

09 8579 288http://www.heureka.fi

På vetenskapscentret Heureka kan man lära sig om vetenskap på ett roligt sätt genom att själv pröva och experimen­tera. Besökarna får känna upptäckarglädje på upplevelsespäckade interaktiva utställningar, i planetariet, i utbildningsprogram och under olika evene­mang. Heureka, som ligger i Dickursby i Vanda, är ett av Finlands populäraste fritidscenter, med i ge­nomsnitt nästan 300 000 besökare årligen. Läs mer: www.heureka.fi

Följ Tiedekeskus Heureka

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tiedekeskus Heureka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye