Isän ja pojan yhteinen taideprojekti tutkiskelee lapsuuden hetkellisyyttä ja luo uskoa tulevaisuuteen

Kun Sami Parkkisen poika Arvi viiden päivän ikäisenä nukkui päiväuniaan, tuore isä teki sitä, mikä vanhemmilla on tapana: tallensi ohikiitävät hetket vastasyntyneen elämässä kamerallaan. Parkkinen ei vielä tuolloin tiennyt, että videoteos I Want the World to Stop tulisi aloittamaan isän ja pojan yhteisen taideprojektin.
Nyt Kansallismuseossa nähtävässä näyttelyssä on esillä tämä ensimmäinen video, ja teoksia, joista tuoreimmat ovat vuodelta 2021. Näyttely nostaa esille lapsen oikeuden kokea lapsuus – ja aikuisen tehtävän turvata lapsen oikeuden olla lapsi.
"Lapsi on oikea mindfulness-guru. Hetkessä elämisen mestari, jonka maailman me aikuiset näemme ehkä keskeneräisenä, mutta lapselle maailma on valmis juuri siinä hetkessä. Lapset ovat se, mikä maailmassa on kaunista. Aikuiset pyrkivät opettamaan lapsia, mutta oikeastaan se menee juuri toisin päin", Parkkinen pohtii.
Parkkinen kuvasi Arvia ensin omissa leikeissään, kotona ja ulkona; myöhemmin Arvin varttuessa kuvattavan panos itse teoksen luomisprosessissa on kasvanut. Arvi, isänsä sanoin, "tuunaa suunnittelemani kuvan omalla performanssillaan paremmaksi, lapsen näköiseksi". Parkkista kiinnostaa ihmisen tietoisuuden kehittyminen. Oman lapsen kautta hänellä on ollut mahdollisuus seurata sitä vierestä – ihmetellen, yllättyen, leikkiin lapsen mukana tempautuen.
Arvi on nyt yhdeksänvuotias. Isän ja pojan taideprojekti on edelleen jatkuva prosessi, heidän yhteinen juttunsa, leikkimistä ilman painetta.
Valokuvia, veistoksia ja lapsen aarteita
Valokuvien lisäksi Kansallismuseon näyttelyssä nähdään oravanpyöräveistos, joka kertoo kiireestä ympärillämme ja ruuhkavuosista.
"Kliseet ovat totta. Taiteessa pidän yksinkertaisista asioista. Hakkasin vasaralla hamsterin juoksupyörästä toisen pään irti ja se alkoi näyttää Le Corbusierin nojatuolilta”, Parkkinen kertoo.
Näyttelyssä juoksupyörä nähdään suurempana veistoksena. Museovitriinissä nähdään myös Arvin kuratoitu keppikokoelma, lapsen aarteet. Näyttelytilan penkit ovat muotoja, joita Arvi on piirtänyt hiekkaan.
Arvin kasvaessa on keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista voimistunut. Parkkinen ei ole välttynyt maailmantuskalta ja sen pohtimiselta, millaisen maailman jätämme lapsillemme.
"Toivon, että näyttely loisi toiveikkuutta ja uskoa siihen, että parempi maailma on mahdollinen", Parkkinen sanoo.
Juuri ilmestynyt valokuvateos Father & Son (Jiang Vasli, 2021) on myynnissä Kansallismuseon museokaupassa.
Sami Parkkisen (s. 1974) teoksia on ollut esillä useissa koti- ja ulkomaisissa gallerioissa ja museoissa kuten National Portrait Gallery, Lontoo (2015), Circulation(s) — Festival de la Jeune Photographie Européenne, Pariisi (2016) ja Suomen valokuvataiteen museo (2010). Hänen teoksiaan on merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.
Median edustajilla on mahdollista tavata taiteilija näyttelyssä erikseen sovittuna ajankohtana seuraavina päivinä: 26.5., 27.5. ja 2.6. klo 10–16. Sovi haastattelusta: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi
Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6362
viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200
KANSALLISMUSEO
Mannerheimintie 34, Helsinki
Museo on avoinna 31.8. asti päivittäin klo 11–18
www.kansallismuseo.fi
Avainsanat
Kuvat




Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Kansallismuseo vierailee Etelä-Pohjanmaan museossa – mukana Suomen merkittävimpiä kulttuurihistoriallisia aarteita yli 8000 vuoden ajalta14.3.2025 08:27:17 EET | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraava pysähdys on Etelä-Pohjanmaan museon Kivinavetassa Seinäjoella 22.–23.3.2025.
Hämeen linna avaa talviloman kunniaksi lapsille uuden elämyksellisen tilan13.2.2025 08:22:21 EET | Tiedote
Hämeen linnassa avautuu talvilomalla lasten oma tila, Hovinarrin tupa, jossa voi itse kokea ja tutkia historiaa. Talviloman ohjelmassa on paljon muutakin, kuten 1600-luvun aseharjoitus.
Muminäventyret som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum får besökaren att fundera över livets stora frågor4.2.2025 07:30:00 EET | Pressmeddelande
Utställningen Mod, kärlek, frihet! som öppnas på Finlands sjöhistoriska museum i Kotka bjuder in besökarna till ett magiskt muminäventyr. Utställningen är öppen 14.2.2025–7.3.2027.
Suomen merimuseossa avautuva Muumiseikkailu pistää pohtimaan elämän suuria kysymyksiä4.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Suomen merimuseossa Kotkassa avautuva näyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus! kutsuu kävijät keskelle taianomaista Muumiseikkailua. Näyttely on avoinna 14.2.2025–7.3.2027.
Moomin Adventure opening at the Maritime Museum of Finland makes you think about the big questions in life4.2.2025 07:30:00 EET | Press release
The exhibition Courage, Freedom, Love! opening at the Maritime Museum of Finland in Kotka, will take visitors on a magical Moomin adventure. The exhibition will be open from 14 February 2025 to 7 March 2027.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme