Järjestöt: Sijaissynnytystä harkitsee yhä useampi - eettistä ja yhdenvertaista sääntelyä tarvitaan Suomessa

Jaa
Sijaissynnytysjärjestelyjä työssään kohtaavat järjestöt ovat luoneet suuntaviivat sijaissynnytysten eettiselle ja yhdenvertaiselle sääntelylle. Sijaissynnytys on yhä useammalle tahatonta lapsettomuutta kokevalle mahdollinen vaihtoehto. Tämä näkyy järjestöjen saamissa yhteydenotoissa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus selvittää mahdollisuutta sallia ei-kaupallinen sijaissynnytys lain erikseen määrittelemissä tilanteissa. Oikeusministeriö on aloittanut selvityksen ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimisesta lainsäädännössä erikseen määriteltävissä tapauksissa tammikuussa 2021. 

Sijaissynnytysjärjestelyjä työssään kohtaavat järjestöt toteavat, että sijaissynnytyksen täyskielto ei tulevaisuudessa toimi.

–Täyskielto ajaa perheitä kiertämään lakia ja turvautumaan kansainvälisiin järjestelyihin, joissa lapsen, synnyttäjän ja aiottujen vanhempien asema on oikeudellisesti epäselvä, toteaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Johanna Repo. –Saamme enenevästi yhteydenottoja sijaissynnytystä harkitsevilta perheiltä. Koska viralliset järjestelyt eivät kotimaassa ole mahdollisia, he suuntaavat katseensa ulkomaille, Repo jatkaa.

Kotimainen sijaissynnytyslainsäädäntö paitsi turvaisi syntyviä perhesuhteita ja edistäisi perheellistymisen mahdollisuuksia, myös mahdollistaisi turvalliset ja eettisesti kestävät olosuhteet sijaissynnytysjärjestelyille.

–Lähtökohta on synnyttäjän, lapsen ja aiottujen vanhempien edun mahdollisimman hyvä huomioiminen. Sijaissynnytykset on mahdollistettava Suomessa, jotta kaikille osapuolille saadaan palvelujärjestelmän tuki ja osapuolten oikeudellinen asema on alusta asti selvä, sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. –Samalla sääntelyn on oltava yhdenvertaista. Ketään ei saa sulkea pois pelkästään lapsettomuuden syyn perusteella.

Yhdenvertainen ja eettinen suomalainen sijaissynnytyslainsäädäntö tulee järjestöjen mukaan säätää mahdollisimman nopeasti. Yhä useammat henkilöt, joille lapsen saaminen muilla keinoin on mahdotonta, harkitsevat sijaissynnytysjärjestelyyn ryhtymistä. Pitkällä tähtäimellä tarvitaan myös yhteistä kansainvälistä sääntelyä, vastaavasti kuin kansainvälisen adoption osalta on toimittu. Sitä ennen on kuitenkin luotava pelisäännöt sille, kuinka Suomessa tätä asiaa säännellään. 

Järjestöjen suuntaviivat löytyvät Sateenkaariperheet ry:n sivulta: https://bit.ly/3rG9CkK. Suuntaviivojen luomiseen ovat osallistuneet Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Sateenkaariperheet ry, Kohtuuttomat ry sekä Monimuotoiset perheet -verkosto.

 

Lisätietoja:

 

Johanna Repo

Lapsettomien yhdistys Simpukka, toiminnanjohtaja    

johanna.repo@simpukka.info

040-4808676

 

Juha Jämsä

Sateenkaariperheet ry, toiminnanjohtaja

juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi

044-9971956

 

Tanja Tulonen

Kohtuuttomat ry, puheenjohtaja

info@kohduton.fi

 

Anna Moring

Monimuotoiset perheet -verkosto, johtava asiantuntija

anna.moring@monimuotoisetperheet.fi

050-3750832

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.

Vuodesta 2019 toiminut Helminauha-hanke on Simpukka ry:n alaista toimintaa. Helminauhassa tarjotaan tietoa ja tukea lahjasoluhoidoilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistyneille ja lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille. 

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu. Älä jää yksin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Ammattilaiset: Syntyvyyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus14.11.2024 08:46:30 EET | Tiedote

Hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus, hedelmällisyystieto koulujen opetussuunnitelmaan, lisää rahaa hedelmöityshoitoihin, kampanja sukusolujen luovuttamisesta, Kela-korvaukset koskemaan kaikkia hedelmöityshoidoissa käyviä? Suomalaisten lapsitoiveen tukeminen -keskustelutilaisuus kokosi 12.11. Eurooppasaliin ammattilaisia ja päättäjiä keskustelemaan syntyvyydestä, hedelmöityshoidoista ja lapsitoiveesta.

Kun machomies astuu huoneeseen, kaikki naiset tulevat raskaaksi - onko lisääntymiskyvytön mies muiden silmissä vähemmän mies?8.11.2024 10:41:43 EET | Tiedote

Miehen lapsitoive ja tahaton lapsettomuus ovat yhteiskunnassa yhä huonosti tunnistettuja. Yhdenvertaisen lapsitoiveen mahdollistamisen eteen tarvitaan asennemuutos, miehen lapsettomuussurun ja tuen tarpeen huomioiminen sekä sijaissynnytyksen salliminen. Lapsettomien yhdistys Simpukan paneelissa 6.11.2024 keskustelivat Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.

“Pitääkö minun tulla näyttämään, miten niitä lapsia tehdään?” Tahattomasti lapsettomat miehet saavat loukkaavia kommentteja29.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Lasta toivovat miehet kohtaavat naureskelua ja asiattomia kommentteja. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on syvä kriisi myös miehelle. Miehen lapsitoive -keskustelupaneeli 6.11.2024 tuo esille erilaisia lapsettomuuskokemuksia. Paneelissa ovat mukana Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.

Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt ovat huolissaan syntyvyydestä: “Nuoret eivät tiedä tarpeeksi hedelmällisyydestä”15.10.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt The Nordic Fertily Network -yhteistyöverkostosta ovat huolissaan syntyvyydestä ja nuorten hedelmällisyystiedosta. Lapsettomien yhdistys Simpukka toivoo hedelmällisyystiedon lisäämistä peruskoulun ja toisen asteen opetussuunnitelmaan. Nuoret tarvitsevat tietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye