Joko Tiktok on hallussa? Tokkerin käsikirja opettaa Tiktokin salat selkeäsanaisesti ja helpoilla ohjevideoilla
Tiktok tuntuu olevan kaikkialla, mutta onko liian myöhäistä hypätä mukaan kelkkaan, jos videosovellus on itselle edelleen umpivieras? Ei missään tapauksessa, lupaavat Tokkerin käsikirjan tekijät Jaakob Rissanen ja Ville Kormilainen.
Tokkerin käsikirja käy huolellisesti ja havainnollistaen läpi lyhytvideoiden tekemisen perusperiaatteet älypuhelimen kameran käytöstä videon suunnitteluun, kuvaamiseen ja leikkaamiseen.
Kirja kertoo, minkälaiset trendit Tiktokissa menestyvät, miten sovelluksessa löytää ”sen oman jutun” ja mikä merkitys hyvin valitulla musiikilla on videon menestymiseen. Tokkerin käsikirja myös tiedostaa Tiktokin miinuspuolet, ja siinä muistutetaankin, kuinka ennen videoiden julkaisemista kannattaa pohtia tarkkaan, haluaako antaa niiden lähteä leviämään netissä.
Opaskirjassa on tekstin ohessa opetusvideoita, jotka lukija voi käynnistää omalla älypuhelimellaan. Tokkerin käsikirjasta on tehty myös aivan uudenlainen sähkökirja, jossa opetusvideot saa pyörimään suoraan kirjan sivuilta. Rissasen ohjevideoiden lisäksi kirjan videoissa nähdään ja kuullaan Tiktokissa aktiivista ja kekseliästä Fäm-ryhmää eli Jani Utriaista, Aatu Melasta ja Erik Rauhalaa. Heidän @teamfam-tilillään on Tiktokissa jo yli 50 tuhatta seuraajaa.
Maailman suosituimpiin älypuhelinsovelluksiin lukeutuva Tiktok on erityisesti lasten ja nuorten suosiossa, mutta mitään yläikärajaa videoiden tekemiselle ei ole. DNA:n teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2020 yhdeksän prosenttia 15-74-vuotiaista suomalaisista käytti viikoittain Tiktokia, eikä sen suosio eri ikäryhmissä viimeisen kahden vuoden aikana ole ainakaan laskenut.
Hauskoilla temppu- ja haastevideoillaan Tiktok-suosioon noussut 20-vuotias Rissanen aloitti itse tokkaamisen, koska halusi voittaa kaverinsa videoiden näyttökerroissa. Nyt Rissasella on Tiktokissa yli 100 000 seuraajaa. Hänen mielestään sovelluksen paras puoli on sen rajattomuus: videoita ei voi tehdä oikein tai väärin, ja esimerkiksi palvelulle tyypilliset tanssihaasteet saavat hänet astumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle.
”Minulle Tiktok on hauskanpitoa, josta tuli työ. Se hauskuus ei ole onneksi ammattimaistumisen myötä hävinnyt minnekään”, Rissanen kertoo.
Media-alan yrittäjänä työskentelevä Rissanen tekee Tiktok-videoidensa lisäksi yhteisiä Youtube-videoita puolisonsa Ritan kanssa. Lisäksi heillä on yhteinen Landella-podcast, jossa kaksikko puhuu elämästään kahden pienen lapsensa kanssa maalaistalossa Itä-Suomessa. Ville Kormilainen on viestintäalan konsultti ja tietokirjailija, joka on kiinnostunut erityisesti nuorten mediankäytöstä. Kormilainen aikaisemmin julkaissut esimerkiksi Tubettajan käsikirjan yhdessä Roni Backin kanssa.
Tokkerin käsikirjan sähköinen versio on jo saatavilla lukuaikapalveluissa. Fyysinen kirja ilmestyy 10.1.2022.
Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset anni.gullichsen@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni GullichsenViestintäpäällikkö
Lasten- ja nuortenkirjat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
KUTSU: Otava-kustantamoperheen kevätpressi 15.1.20258.1.2025 13:34:00 EET | Tiedote
Otavan kustantamoperheen vuoden 2025 kirjakattaus tarjoaa sykähdyttäviä lukuhetkiä, tuoreita tarinoita ja puhuttelevia ääniä. Tervetuloa kevätpressiimme Zoomiin keskiviikkona 15.1.2025 klo 13.30–15.30 kuulemaan alkavan kauden uutuuksista ja sukeltamaan kevään kirjamaailmaan!
Emi Yagin myhäilyttävän omaperäinen Venus ja minä käynnistää Otavan kirjaston kevään8.1.2025 09:17:57 EET | Tiedote
Emi Yagin uutuuden lisäksi luvassa on teokset Chimamanda Ngozi Adichielta, Andrei Kurkovilta ja Anne Tylerilta. Otavan kirjasto on kustannusosakeyhtiö Otavan vuonna 1982 perustama kirjasarja, joka tunnetaan laadukkaista käännösromaaneistaan.
Mitä tapahtui vuoristopolulla, joka kätkee kadonneen naisen mysteerin? Lucy Clarken Vaellus vie Norjan erämaan salaisuuksiin8.1.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Viime kesänä suomeksi julkaistu Haaksirikkoutuneet esitteli Sunday Times -bestselleristin ja koukuttavien lomatrillerien kiistattoman kuningattaren Lucy Clarken myös suomalaislukijoille. Clarken teokset ovat keränneet huippuarvioita niin kriitikoilta, kirjailijakollegoilta kuin lukijoiltakin. Hänen romaanejaan on käännetty yli 25 kielialueelle ja niitä on myyty yksistään Isossa Britanniassa jo yli miljoona kappaletta. Tammikuun 13. päivänä julkaistava Vaellus kertoo neljästä ystävyksestä, jotka lähtevät vaeltamaan Norjan jylhiin vuoristomaisemiin, mutta kaikki heistä eivät koskaan palaa.
Stefanie Tuurnan Maamaa on hätkähdyttävä esikoisromaani syrjinnästä ja oman äänen löytämisestä7.1.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Maamaa on säeromaanimainen nuortenkirja 16-vuotiaasta Akirasta, jota kiusataan hänen änkytyksensä takia. Puoliksi japanilainen teini alkaa jutella nauhurille, ja äänityksistä muodostuu haikean kaunis tarina, joka kertoo kiusatun mielenmaisemasta ja pakokeinoista.
Sarjakuvataiteilija Niina Salmelinin Mörköjahti muistuttaa, että tuntemattomaan voi suhtautua myös uteliaisuudella3.1.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Hassunkurinen, upeasti kuvitettu tarina tytöstä ja möröistä ihastuttaa lukemaan juuri oppineita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme