Kainuun ELY-keskus

Kaivostoiminnan alapuolisten vesistöjen tarkkailuohjelmien ja pohjaeläinmenetelmien vertailuhanke on valmistunut

Jaa
Kainuun ELY-keskuksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyöhankkeesta on valmistunut raportti, jossa vertaillaan velvoitetarkkailuohjelmia ja tarkkailumenetelmiä kaivostoiminnan alapuolisissa vesistöissä.
Kimmo T. Tolonen (SYKE) ja Jan Weckström (HY) näytteenotossa. Kuva: Seppo Hellsten, SYKE.
Kimmo T. Tolonen (SYKE) ja Jan Weckström (HY) näytteenotossa. Kuva: Seppo Hellsten, SYKE.

Selvityshanke jakautui kahteen osaan, jossa ensimmäisessä osassa arvioitiin Kainuun ELY-keskuksen toimesta kaivoksille ja rikastamoille määrättyjen vesistöjen velvoitetarkkailuohjelmien eroja. Toisessa osassa Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston toimesta vertailtiin kahden erilaisen tarkkailumenetelmän soveltuvuutta kaivoskohteiden alapuolisten vesistöjen pohjaelimistöjen perusteella tehtävään ekologisen tilan luokitukseen.

Kainuun ELY-keskuksen selvityksessä havaittiin, että vesistötarkkailuohjelmissa tarkkailtavien muuttujien lukumäärään sekä tarkkailutiheyteen vaikutti kaivostoiminnan laajuus sekä louhittavan kiviaineksen koostumus. Samankaltaisten kaivostoimintojen, kuten metallimalmikaivokset, välillä määrätyissä velvoitetarkkailuissa todettiin vain vähän eroavaisuuksia. Vesistötarkkailun riittävyyden arviointi on aina osa lupaprosessia. Velvoitetarkkailua voidaan muuttaa toiminnan aikana, esimerkiksi toiminnan laajuuden muuttuessa, ympäristön muutostilanteissa tai luvan päivityksen yhteydessä.

Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tekemässä selvityksessä havaittiin suuria eroavaisuuksia samoilta paikoilta otettujen näytteenottohetken pohjaeläinyhteisöä kuvaavan Ekman-menetelmän sekä nykyhetken lisäksi pohjasedimentin historiaa kartoittavan paleolimnologisen menetelmän antamien tulosten välillä.Tämän tutkimuksen perusteella paleolimnologinen menetelmä soveltuisi täydentävänä menetelmänä mm. velvoitetarkkailukäyttöön erityisesti kohteissa, joissa kuormittavaa toimintaa edeltävästä tilasta kertovaa biologista tietoa on huonosti saatavilla.

Pintavesien seurannoissa nykyisin käytettävä Ekman-menetelmä kuvaa sangen luotettavasti järven tilaa osana vesien hoidossa käytettävää tilaluokittelua, joka sisältää myös rantavyöhykkeen pohjaeläimet erilaisine menetelmineen. Kaivoskuormituksen lisäksi syvänteiden tilaa näyttää heikentävän myös hajakuormitus ja vesistöjen ruskettuminen, joka huonontaa happitilannetta.

Hanke on saanut rahoituksen ympäristöministeriöstä. Hankkeen loppuraportti on julkaistu Doria-julkaisuarkistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntija Helena Vikstedt, p. 0295 038 443, helena.vikstedt@ely-keskus.fi


Suomen ympäristökeskus
kehittämispäällikkö Seppo Hellsten, p. 0295 251 165, seppo.hellsten@syke.fi


Helsingin yliopisto
yliopistotutkija Jan Weckström, p. 0294 157 835, jan.weckstrom@helsinki.fi

Kuvat

Kimmo T. Tolonen (SYKE) ja Jan Weckström (HY) näytteenotossa. Kuva: Seppo Hellsten, SYKE.
Kimmo T. Tolonen (SYKE) ja Jan Weckström (HY) näytteenotossa. Kuva: Seppo Hellsten, SYKE.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote

Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye