Kannanotto: Nuorten hyvinvointi vaatii hallitukselta kiireisiä toimenpiteitä
Huoli nuorten hyvinvoinnin vaarantumisesta koronakriisissä ei valitettavasti ole ollut turha. Kriisi on vaikuttanut nuoriin niin perheisiin kohdistuneiden paineiden kuin etäopetusjaksojen ja tarjotun tuen puutteiden kautta. Myös näköalattomuus ja epävarmuus tulevaisuudesta kuormittavat nuoria. Hallituksen kehys- ja puoliväliriihessä tulee kiinnittää erityistä huomiota kriisin jälkihoitoon nuorten osalta.
Oppilas- ja opiskelijahuolto olisi luonteva tapa tarjota nuorille nopeaa matalan kynnyksen apua, mutta koronakriisin aikana se ei ole pystynyt vastaamaan palvelutarpeeseen. Kuntien oman arvion mukaan lastensuojelun asiakkaiden on ollut vaikeaa saada koulutoimen tai oppilashuollon palveluita jopa 56 % kunnista, ja vaikeuksia saada lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluita oli vieläkin useammin.
Lähes kaikki kunnat arvioivat koronaepidemian vaikutusten heijastuvan lasten ja perheiden hyvinvointiin vielä vuosienkin kuluttua ja lastensuojelun palvelutarpeen kasvun jatkuvan. Lastensuojelun Keskusliitto ja THL julkaisevat lähiaikoina raportin kunnille suunnatusta kyselystä.
Kouluissa on korjattava eristäytymisen seurauksia
Kriisin jälkihoidossa on otettava huomioon nuorten psyykkinen kuormitus, sosiaalisen eristäytymisen seuraukset sekä etäopetusjaksoista syntynyt oppimisvaje. Kouluihin on luotava joustavia, lapsilähtöisiä keinoja kuroa oppimisvajetta kiinni. Yläluokilla tulisi luoda mahdollisuuksia uusia kursseja tai korottaa numeroita, jotta hakeutuminen toisen asteen opintoihin ei vaikeudu heillä, joita kriisi on kohdellut rajusti.
Paluu normaaliin kouluarkeen vaatii myös yhteisöllistä toipumista. Hyvä vuorovaikutus oppilaiden kesken on turvattava ja kouluyhteisön yhteishenkeä on vahvistettava, kun koronakuplat puretaan. Osalla oppilaista sosiaalinen eristäytyminen on voinut edetä pitkälle ja paluu voi olla vaikea. Vertaissuhteiden ohentuminen voi vaikuttaa pitkään oppilaitosten ilmapiiriin, ellei asiaan kiinnitetä huomiota.
Vauvaperheiden ahdinko on edelleen piilossa
Nuorten lisäksi huomiota tulee kiinnittää erityisesti vauvaperheiden peruspalveluihin ja toimeentuloon. Lapsiperheiden etuuksien näkökulmasta tilanne junnaa paikallaan, vaikka lapsiperheköyhyys painottuu selkeimmin juuri pikkulapsivaiheeseen. Neuvolatyöstä on karsittu resursseja koronakriisin aikana, eikä palveluvajetta ole kurottu umpeen. Vauvaperheiden ahdinko jää piiloon, eivätkä ne ohjaudu tarvitsemaansa palveluun, kuten ensikotiin.
Ei äkillisiä muutoksia järjestöjen rahoitukseen
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus on muutoksessa. Rahoitusta uudistettaessa on pidettävä huoli siitä, että uudistuksella tuetaan – ei vaaranneta järjestöjen yhteiskunnallista tehtävää. On erittäin tärkeää, että järjestöjen toimintaedellytykset ja rahoitus turvataan pitkäjänteisesti.
Lue koko kannanotto tästä:
https://www.lskl.fi/kannanotot/nuorten-hyvinvointi-vaatii-hallitukselta-kiireisia-toimenpiteita/
Lisätietoja antaa:
Toiminnanjohtaja Hanna Heinonen
Lastensuojelun Keskusliitto
hanna.heinonen@lskl.fi
P. 040 838 4027
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Lapsi- ja perhejärjestöjen verkostoon kuuluvat Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Vanhempainliitto, Väestöliitto, Pelastakaa Lapset, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Geneven lapsen oikeuksien julistuksesta sata vuotta – lapsenoikeustoimijat kutsuvat allekirjoittamaan uusitun julistuksen20.11.2024 07:58:32 EET | Tiedote
Uusittu julistus rakentuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalle ja huomioi esimerkiksi digitaaliset ympäristöt ja bioteknologian kehittymisen. Lastensuojelun Keskusliitto tukee julistusta.
Lapset näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa synkeämpänä11.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa.
Lapsen oikeudet on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla poliittisilla päätöksillä4.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto esittää tavoiteohjelmassaan keinoja, joilla voidaan rakentaa hyvää ja turvallista lapsuutta hyvinvointialueiden ja kuntien seuraavalla valtuustokaudella.
Lastensuojelun arjen sankari -palkinto 2024 myönnettiin Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle9.10.2024 12:59:36 EEST | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät 9.10. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla Lastensuojelun arjen sankari -palkinnon Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle. Kunniamaininnat annettiin Nevalanmäen Perhekodit Oy:n erityisen huolenpidonyksikkö Hiekkalinnan henkilökunnalle, Auta lasta ry:n Järjestövarikko-toimintaa toteuttavalle työparille sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun kotiin vietävien palveluiden tehostetun perhetyön itä-pohjoisen tiimille.
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® puhutaan vaikuttavuudesta7.10.2024 08:26:02 EEST | Tiedote
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla 8.–9.10.2024 työskennellään vaikuttavuuden ja vaikuttamisen teemojen parissa. Vaikuttavinta tukea lastensuojelussa on kokemus välittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme