Kaunokirjallisuuden lukeminen on nuorista tylsää

Lotta-Sofia La Rosa väittelee perjantaina 25.8. nuorten lukumotivaatiosta ja kaunokirjallisuuden lukemisesta uusilla kirjamuodoilla, e- ja äänikirjoilla, painetun kirjan rinnalla. Väitös on ensimmäinen aiheesta Suomessa. Aineisto perustuu nuorten (8.-luokkalaiset) omiin kokemuksiin, ei aikuisnäkökulmaan.
– Nuorten mielestä kaunokirjallisuuden lukeminen on pääosin tylsää eikä siihen haluta käyttää vapaa-aikaa, La Rosa toteaa.
La Rosa tutki kirjojen lukemista myös sosiaalisena toimintana, ja tuloksissa näkyy, että neljä viidestä nuoresta ei puhu kirjoista koskaan kavereidensa kanssa vapaa-ajalla ja vain noin puolet saa tukea lukuharrastukselle perheeltä tai lähipiiriltä. Tukea saavilla (niin kavereilta kuin vanhemmilta) on korkeampi lukumotivaatio tilastollisesti ja he lukevat enemmän.
Puhelimet kiinnostavat enemmän kuin kirja
Materiaalinen murros liittyy nuorten vastahakoisuuteen lukea kirjaa. Painettu kirja ja ylipäätään pitkien tekstien lukeminen saattaa tuntua hankalalta ja vieraalta, ja nuoret näkevät lukemisen vähenemiseen syynä puhelimet ja muun tekniikan. Ne houkuttavat ennemmin kuin kirja; elämyksiä haetaan älypuhelimelta, peleistä, sosiaalisesta mediasta, sarjoista, elokuvista.
La Rosa tarkasteli tutkimuksessaan empiirisesti e-kirjaa, äänikirjaa, painettua kirjaa ja lukuaikapalvelun kautta luettua kaunokirjaa ja vertasi, onko niissä lukukokemuksen suhteen eroa esimerkiksi kuvittelemisessa, eläytymisessä tai huomiossa.
Tulosten mukaan kaikki kirjamuodot ovat samalla viivalla.
– Se, mikä vaikuttaa on lukumotivaatio, ei kirjamuoto, La Rosa linjaa.
Mitä vastentahtoisemmin kirjan lukee, sitä todennäköisemmin lukukokemus ei imaise mukaansa. La Rosan mukaan painetussa kirjassa nuoria viehättää sen optimaalisuus lukuvälineenä ja kosketustuntuma, digitaalisissa kirjamuodoissa taas helppous ja mobiilius. Erityisesti äänikirja nähtiin uudenlaisena ja pääosin myönteisenä tapana vastaanottaa kirjallisuutta.
Suurin osa nuorista valitsee äänikirjan
Tutkimuksen mukaan uusissa kirjamuodoissa on vielä hyödyntämätöntä potentiaalia lisätä nuorten lukuhalua. Ne tarjoavat valinnanmahdollisuuden. Suurin osa nuorista valitsisi äänikirjan. E-kirja oli vähiten mieleinen vaihtoehto.
La Rosa havaitsi lukumotivaation ja kirjamuodon valinnan välillä tilastollisen yhteyden: heikommin motivoituneet valitsevat äänikirjan, korkeammin motivoituneet pitävät tekstin lukemista parempana. Noin neljännes nuorista uskoisi lukevansa enemmän, mikäli kirjat olisivat puhelimella sovelluksella.
La Rosa esittää väitöksessään kaunokirjallisuuden lukukokemusmallin, jossa kirjamuodon ja sisällön valinta yhdistyy lukijan lähtökohtaiseen lukumotivaatioon. Mallin mukaan lukemistilanteessa on läsnä kolmen tekijän vuorovaikutus: lukija (lukumotivaatio), lukemisen väline (kirjamuoto) ja teksti (kirjan sisältö). Kaikkien osuessa suotuisasti kohdalleen, syntyy myönteinen lukukokemus, joka on edellytys lukuhalun kasvulle. On kuitenkin syytä varoa liian optimistista kuvaa digitaalisten kirjamuotojen mahdollisuuksista. Tarvitaan pitkittäistutkimusta eri muotojen käytöstä tukemassa nuorten lukuhalua.
Kasvatustieteen maisteri Lotta-Sofia La Rosa väittelee Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa 25.8. klo 10 aiheesta Nuoret lukijat kirjakulttuurin murroksessa.
Väitöstilaisuus järjestetään Metsätalon salissa 6 (B317), Unioninkatu 40.
Väittelijän yhteystiedot:
Lotta-Sofia La Rosa, lottasofialarosa@gmail.com 050 347 9747
Väittelijästä:
La Rosa on hämeenlinnalainen kolmen lapsen äiti, joka työskentelee tällä hetkellä Helsingissä suomen kielen ja kirjallisuuden opettajana yläkoulussa. Hän harrastaa kirjojen lukemista ja tanssia. La Rosa suunnittelee jatkavansa tutkimusta nuorten lukemisesta: erityisesti nuorten lukemisen sosiaalinen puoli, kuten keskusteleminen kirjoista ja lukusuositusten jakaminen yhteisöllisesti kiinnostaa. Äänikirjojen valtavirtaistuminen tarjoaa valtavasti uusia tutkimusaiheita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Lihavuusleikkaus tuo pitkäaikaisia terveyshyötyjä9.4.2025 08:47:08 EEST | Tiedote
Merkittävä painonpudotus lihavuusleikkauksen avulla tuo terveyshyötyjä silloinkin, kun paino nousee osittain takaisin.
Opettajien työhyvinvointi parantunut8.4.2025 09:59:12 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston seurantatutkimus osoittaa opettajien työhyvinvoinnin lähteneen usean vuoden jälkeen nousuun. Kahdesti vuodessa OAJ:n jäsenille tehtävä kyselytutkimus aloitettiin viisi vuotta sitten, koronakeväänä 2020. Selvä käänne parempaan tapahtui viime vuonna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme