Työturvallisuuskeskus

Kesätyöntekijät tulevat – hyvä perehdytys opastaa työhön ja vahvistaa turvallisuusasennetta

Jaa
Työntekijöiden huolellinen perehdytys on tärkeää työuran pituudesta ja aiemmasta kokemuksesta riippumatta, mutta erityisen tärkeää se on nuorten, työuraansa aloittavien kohdalla. Perehdyttämisen myötä nuori saa valmiudet työskentelyyn työyhteisössä ja hänelle tarkoitetuissa tehtävissä. Samalla huolehditaan ennakoivasti työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista.
Työntekijöiden erilaiset valmiudet, turvallisuusosaaminen ja aiempi kokemus tulee ottaa huomioon perehdytyksessä.
Työntekijöiden erilaiset valmiudet, turvallisuusosaaminen ja aiempi kokemus tulee ottaa huomioon perehdytyksessä.

Kesätyökauden kynnyksellä perehdyttämisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Työturvallisuuskeskuksen ja aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden järjestämissä kansainvälisen työturvallisuuspäivän tilaisuuksissa perjantaina 26.4. aiheena ovat perehdyttämisen hyvät käytännöt.

Perehdyttämisen tavoitteet

Hyvä perehdytys jakautuu perehdyttämiseen ja työnopastukseen.

- Perehdyttäminen tutustuttaa uuden tekijän työpaikan kulttuuriin ja käytäntöihin, ja työnopastus henkilökohtaisiin tehtäviin ja vastuisiin, kertoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Petri Pakkanen.

Pakkanen muistuttaa, että terveyden säilyttäminen on kaiken a ja o niin työssä kuin muussakin elämässä.

- Työssä omaksuttu hyvä turvallisuusasenne näkyy myös vapaa-ajalla.

Fyysisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamisen ohella perehdyttäminen vaikuttaa myös työntekijän henkiseen hyvinvointiin. Perehdyttäminen auttaa nuoria saamaan hyvän otteen työelämästä, ja myönteiset ensikokemukset kantavat pitkälle.

- Hyvin suunniteltu ja toteutettu työnopastus ja perehdyttäminen vähentävät nuoren työntekijän henkistä kuormitusta. Kun hän tietää, mitä hänen työhönsä kuuluu, miten pitää toimia ja mitä häneltä odotetaan, pelko osaamisen puutteesta vähenee ja työskentely on sujuvampaa, lisää Pakkanen.

Erilaiset valmiudet syytä huomioida

Hyvän perehdyttämisen tunnusmerkeiksi Pakkanen mainitsee muun muassa oikean lähtötason huomioimisen, riittävän paneutumisen ja osaamisen varmistamisen.

- Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen kautta töihin tulevalla nuorella voi olla äärimmäisen hyvät valmiudet työssä toimimiseen, mutta aina näin ei välttämättä ole. Työntekijöiden erilaiset valmiudet, turvallisuusosaaminen ja aiempi kokemus pitää huomioida perehdyttämisvaiheessa.

Kesätyökauteen valmistuville työnantajille Pakkasella on tarjota hyvä käytännön vinkki. Kesätyöntekijöille kannattaa järjestää ennakkoperehdytystilaisuus, jossa tulevilla työntekijöillä on mahdollisuus tutustua organisaatioon, sen toimintaan ja esimiehiin jo ennen varsinaisen työn alkamista.

- Tällainen tutustumistilaisuus vähentää jännitystä ja madaltaa kynnystä esimerkiksi kysymysten esittämiseen, kun kasvot, tehtävät ja paikat ovat tuttuja jo ennen ensimmäistä työpäivää ja varsinaisen työnopastuksen aloittamista.

Lisätietoa:

Petri Pakkanen, asiantuntija, Työturvallisuuskeskus
petri.pakkanen@ttk.fi, 040 844 6112

Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarit 2019

Työturvallisuuskeskuksen ja aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden järjestämät kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarit pidetään Kemissä, Kokkolassa, Mikkelissä, Turussa ja Vantaalla pe 26.4. klo 8.30–12.

Seminaaripaikat ja ohjelmat:

Kemi Scandic Kemi, Hahtisaarenkatu 3

Kokkola Kokkola-sali, Kokkolan kaupungintalo, Kauppatori 5

Mikkeli Original Sokos Hotel Vaakuna, Porrassalmenkatu 9

Turku Radisson Blu Marina Palace Hotel, Linnankatu 32

Vantaa Heureka, Tiedepuisto 1, pysäköinti: Kuninkaalantie 5

Vantaan seminaaria voi seurata myös verkossa suorana lähetyksenä 26.4. klo 9–12: https://www.mediaserver.fi/live/tyoturvallisuuspaiva

Avainsanat

Kuvat

Työntekijöiden erilaiset valmiudet, turvallisuusosaaminen ja aiempi kokemus tulee ottaa huomioon perehdytyksessä.
Työntekijöiden erilaiset valmiudet, turvallisuusosaaminen ja aiempi kokemus tulee ottaa huomioon perehdytyksessä.
Lataa
Petri Pakkanen
Petri Pakkanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261https://ttk.fi

Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä enemmän koronapandemian aikana1.6.2020 11:37:38 EEST | Tiedote

Työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset käsitellään työsuojelun yhteistoiminnassa. Kuntatyöpaikat ovat poikkeusoloissa toteuttaneet nopeasti erilaisia työsuojelutoimenpiteitä. Työsuojeluhenkilöstö arvioi, että työyksikkökohtaisessa vaarojen arvioinnissa on silti haasteita. Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä toteutti huhtikuussa 2020 kunta-alan työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille kyselyn työsuojelun yhteistoiminnan toteutumisesta koronapandemia-aikana.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye