Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi esittää pakollista taloustaitoa kouluihin: ”Kansa jakautuu vähitellen kahteen kastiin”

Jaa
Toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi muistuttaa, että Keskuskauppakamari esitti huolensa nuorten heikosta talousosaamisesta ja esitti taloustaitoon pakollista oppiainetta peruskouluihin syksyllä 2018. Vastikään julkistetut tutkimustulokset tukevat esitystä vahvasti.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa

Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toteuttaman Opettajien talousosaaminen 2019 -tutkimuksen mukaan peräti 94 prosenttia vastanneista opettajista piti taloustaidon opettamista koulussa tärkeänä. Myös 90 prosenttia nuorista oli tätä mieltä, ja tällä hetkellä vain viidennes opiskelijoista koki saavansa riittävän talousosaamisen koulusta.

”Kyselyssä kävi ilmi, että opettajat ovat huolissaan nuorten talousosaamisen tasosta. Kyseessä on kansantaloudellisesti ja tulevaisuutta ajatellen vakavampi asia kuin moni osaa ajatellakaan. Olemme tekemässä karhunpalvelusta lapsillemme, kun emme tarjoa jokaiselle yhtäläisiä valmiuksia nyky-yhteiskunnassa ja työelämässä selviämiseksi. Jo nykyiset työikäiset ovat tilanteessa, jossa laajojen kokonaisuuksien ymmärtäminen ja talouden lainalaisuudet ovat pakollisesti hallittavia taitoja”, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi painottaa, että suomalaisten talousosaaminen on jo tällä hetkellä huolestuttavan heikolla tasolla. Kotitalouksien finanssivarallisuus jää selvästi jälkeen eurooppalaisista verrokeista, ja lisäksi eläkejärjestelmä pitää huolta siitä, että nykyisillä nuorilla aikuisilla vanhuusajan elintaso tulee olemaan niukka ilman omia säästöjä tai sijoituksia.

”Sosiaalinen eriarvoisuus jakaa kansaa vähitellen kahteen kastiin: niihin, joiden vanhemmat ovat säästäneet ja opettaneet lapsilleen sijoittamisen perusperiaatteet sekä niihin, joilla ei tällaista verenperintöä ole. Vaikutukset tulevat näkymään pitkällä aikavälillä myös Suomen valtiontaloudessa ja kilpailukyvyssä sekä suomalaisten yritysten menestyksessä – puhumattakaan yksilötasosta. Siksi jokaisen suomalaisen pitäisi ymmärtää asia”, hän sanoo.

Romakkaniemen mukaan on hämmästyttävää, että nuori voi läpäistä tänä päivänä peruskoulun ymmärtämättä esimerkiksi kuluttajalainojen käänteisen koron kokonaishintaa. Jokaisen nuoren pitäisi pystyä peruskoulun käytyään ymmärtämään, millaisia riskejä pikaluottoihin ja velaksi ostamiseen liittyy.

TATin tutkimuksessa 76 prosenttia opettajista tekisi talouden opettamisesta pakollista kaikilla kouluasteilla. Romakkaniemi tukee ajatusta. Hän lisää, että julkisen vallan tulisi muutoinkin ohjata kansalaisia entistä enemmän kohti järkevää taloudenhallintaa ja varautumista tulevaan.

”Näkisin enemmän kuin mielelläni pakollisen peruskoulun taloustaidon lisäksi muun muassa sijoitussäästötilin käyttöön ottamisen sekä toisaalta myös velkaneuvontapalveluihin satsaamista. Positiivisen luottorekisterin tarve on niin ikään ilmeinen”, hän sanoo.

Lisätietoja:

Talousoppia peruskouluun - julkaistu 13.10.2018

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivattuja askelia osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen – sävy kuitenkin ristiriitainen24.4.2025 09:33:38 EEST | Tiedote

Hallitus teki puoliväliriihessään useita myönteisiä päätöksiä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseksi. Avoimen korkeakoulutuksen laajentaminen tutkintotavoitteiseen jatkuvaan oppimiseen ja maksuttomat opinnot avoimessa korkeakoulussa toisen asteen jälkeen ovat tärkeitä keinoja vastata koulutuskysyntään. Samalla kokonaisuutta hämmentävät korkeakoulutukseen kohdistuvat leikkaukset sekä epäselvä rahoitus uusille aloituspaikoille.

Keskuskauppakamari: Veronkevennykset kääntävät Suomen suunnan kasvuun23.4.2025 22:44:42 EEST | Tiedote

Yhteisöveron laskeminen 18 prosenttiin sekä työn verotuksen keventäminen ovat hallitukselta erinomainen, kasvua ja Suomen kilpailukykyä tukeva päätös. Päätökset muuttavat verotuksen rakennetta oikeaan, paremmin kasvua synnyttävään suuntaan. Ylimpien tuloluokkien marginaaliverojen reipas pudotus on kauan odotettu toimenpide työn tuottavuuden ja osaamisen kehittämisen kannustamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye