Keusote varautuu hoitajajärjestöjen työtaisteluiden jatkumiseen - lääkitysten turvakokeiden poikkeusjärjestelyjen ajanvarauksia ei peruta
Lakko heikensi kuntalaisten perusterveydenhuollon palveluita
Nyt päättynyt lakko vaikutti merkittävästi kuntalaisten perusterveydenhuollon palveluihin Keusoten alueella. HUS keskittyi lakon aikana päivystystoimintaan, ja Keusote tuki palveluiden saatavuutta esimerkiksi vahvistamalla henkilöstöresurssia akuuttiosastoillaan ja lisäämällä kiireellisen hoidon palveluja. Kiireellisten palveluiden turvaaminen heikensi paikoitellen kiireettömiä palveluita.
Lakko vaikeutti erityisesti laboratorio- ja kuvantamispalveluita, sillä Keusote ostaa kyseiset palvelut kokonaisuudessaan HUSilta. HUS ei kyennyt turvaamaan riittävää palvelutasoa suojelutyönä, ja lähes kaikki alueen näytteenotto-, röntgen- ja kuvantamispisteistä olivat suljettuina. Keusote pyrki turvaamaan kriittisiä näytteenottoja vaihtoehtoisin keinoin. Kiireettömiä näytteitä ei kuitenkaan kyetty ottamaan.
Työtaisteluilla pitkäkestoisia vaikutuksia Keusoten toimintaan
Keusotessa varaudutaan työtaisteluiden jatkumiseen. Lisäksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu edelleen. Ensimmäisen lakon aikana tehtyjä poikkeusjärjestelyjä jatketaan ja tarvittaessa tehdään lisää erityisratkaisuja, jotta kuntalaisten perusterveydenhuollon palvelut pystytään turvaamaan mahdollisimman hyvin. Työtaisteluiden jatkuminen kuitenkin väistämättä heikentää palveluita. Poikkeusjärjestelyin tehtäviä turvakokeita ei kuitenkaan peruta.
Mahdollisten joukkoirtisanoutumisten vaikutusten odotetaan olevan lakkoa suuremmat ja vaikuttavan myös sosiaalihuollon palveluihin. Varaudumme vastaanottamaan lisää omille sairaalaosastoillemme HUSilla osastohoidossa olevia potilaita. Asumispalveluissa varaudutaan ottamaan asiakkaita ylipaikoille. Avopalveluissa keskitymme turvaamaan kiireelliset palvelut. Pyrimme kuitenkin toteuttamaan mahdollisimman paljon myös kiireettömiä palveluita, jotta hoitovelka ei kasva kohtuuttomaksi. On mahdollista, että työtaisteluiden jatkuessa alueellamme ei ole lainkaan avoinna olevia laboratorio- ja kuvantamispisteitä. Tukipalveluiden saatavuus on joka tapauksessa vähäistä ja ruuhkautunutta. Vaikka lakko ei jatkunutkaan 20.4., ruuhkan purkaminen kestää ja viiveitä tulee olemaan esimerkiksi takaisinsoittopalveluissa. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikeuttaa tilannetta edelleen.
Hoitovelkaa syntyi jo päättyneen lakon aikana, eikä sitä päästy purkamaan pääsiäisen vuoksi. Odotettavissa on, että työtaisteluiden jatkuminen kasvattaa hoitovelkaa merkittävästi. Sen purkaminen tulee vaikuttamaan Keusoten palveluihin vielä pitkään lakon päättymisen jälkeen. Nyt päättynyt lakko on myös jo aiheuttanut kustannusvaikutuksia. Jatkuessaan työtaisteluiden kustannusvaikutukset kasvavat väistämättä.
Kuntalaisia pyydämme olemaan yhteydessä ensisijaisesti Keusoteen
Jos uudet työtaistelutoimenpiteet toteutuvat, vaikeutuvat HUSin palvelut merkittävästi. Pyydämme kuntalaisia olemaan aina ensin yhteydessä perusterveydenhuoltoon. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan eteenpäin.
Keusote seuraa tilannetta aktiivisesti. Päivitämme kuntalaisille kohdennettuja tietoja verkkosivuillemme. Ajankohtainen lakkotiedote löytyy kiinnitettynä verkkosivustomme etusivulta.
Pahoittelemme vaikutuksia, joita työtaistelutoimenpiteet aiheuttavat kuntalaistemme terveyspalveluihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirjo Laitinen-ParkkonenKuntayhtymän johtajaYhtymäjohto
Puh:0401825797pirjo.laitinen-parkonen@keusote.fiTietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keusote sujuvoittaa puhelinasiointia – omatiimien numeroissa muutoksia28.3.2025 11:54:48 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue jatkaa omatiimimallin ja omatiimien puhelinasioinnin parantamista. Jokaiselle Keusoten alueen asukkaalle on nimetty omatiimi, joka vastaa hänen hoidostaan. Jatkossa omatiimin numerossa voi asioida myös kiireellisissä asioissa Omakeusote-digiasioinnin rinnalla.
Aluehallitus käsitteli viime vuoden tilinpäätöksen: alijäämä 66,5 miljoonaa euroa26.3.2025 14:20:39 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) vuoden 2024 tilinpäätös osoittaa 66,5 miljoonan euron alijäämää. Tämä merkitsee alijäämän kasvua edellisvuodesta, sillä vuoden 2023 ja 2024 yhteenlaskettu alijäämä on nyt 133,1 miljoonaa euroa.
Sote-palvelut taskussasi – OmaKeusote-sovellus on täällä!25.3.2025 09:03:29 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusote) OmaKeusote-mobiilisovellus on julkaistu. Sovellus tuo sote-palvelut käden ulottuville, jolla voi hoitaa esimerkiksi terveyshuoliin liittyviä asioita tai keskustella sosiaalipalvelujen ammattilaisen kanssa, vaikka suoraan omalta sohvalta käsin. Sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.
Asukaskysely 2024: Omalla käytöksellä ja esimerkillä voi vaikuttaa nuorten päihteiden käyttöön ennaltaehkäisevästi24.3.2025 13:25:51 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) on selvittänyt alueen asukkailta, millaisia toiveita ja ajatuksia heillä on päihdehaittojen vähentämisen keinoista.
Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa21.3.2025 14:38:07 EET | Tiedote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (Keusoten) tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman valmistelu vuosille 2025–2027 on käynnistynyt. Ohjelma tarvitaan, jotta valtiohallinnon vaatimus talouden tasapainosta ja syntyneiden alijäämien kattamisesta toteutuu vuoden 2027 loppuun mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme