
Koronakriisi osoitti huoltovarmuuden tärkeyden – jatkossa on huolehdittava, että meillä on riittävää osaamista ja että huoltovarmuus kattaa kriittiset tuotteet

Hengityssuojaimien saatavuuden haasteet osoittivat koronakriisin iskiessä selvän katvealueen huoltovarmuudessa. Tämä kevät on kulunut akuutin kriisin hoidossa, mutta vähitellen on siirryttävä arvioimaan tulevaisuuden huoltovarmuutta.
”Suomen pitää varmistaa, että suunnitelmat kattavat kriittiset tuotteet, esimerkiksi terveydenhuollon ja viranomaisten tarvitsemat vaatteet ja tarvikkeet”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Lasse Wendelin.
”Esimerkiksi julkisten hankintojen käytännöillä voidaan vaikuttaa siihen, että yritysten kannattaa investoida tuotantokapasiteettiin ja että suomalaisyritykset kehittävät jatkossakin tekstiilialan innovaatioita, jotka hyödyttävät viranomaisia”, Wendelin sanoo.
Suomalainen tekstiiliala on aktiivisesti mukana Huoltovarmuuskeskuksen poolitoiminnassa ja huolehtii osaltaan Suomen huoltovarmuudesta. Esimerkkejä kriiseissä tarvittavasta suomalaisyritysten tekstiilialan osaamisesta ovat terveydenhuollon suojavaatteet, kuten takit, essut ja lakit, kasvomaskien materiaalit sekä telttasairaalat. Puolustusvoimille ja muille viranomaisille ala tuottaa monipuolisesti vaatetusta ja varusteita, jotka vaativat erityisosaamista. Lisäksi Suomessa toimii kankaita ja muita materiaaleja tuottavia yrityksiä, joilla on vahvaa osaamista ja tuotekehitystä.
Puolustusvoimien taisteluasuhankinnat osa huoltovarmuutta
Suomi päättää syksyllä 2020 osallistumisesta yhteispohjoismaiseen taisteluasuhankintaan (NCU). Kilpailutusta hoitavat Norjan hankintaviranomaiset, ja suomalaisyritykset on pudotettu ulkopuolelle, vaikka niillä on pitkä kokemus Pohjoismaiden suurimpien puolustusvoimien vaatettajana ja yhteistyökumppanina kehityshankkeissa.
Puolustusvoimien hankintojen mahdolinen siirtyminen pois Suomesta uhkaa huoltovarmuutta ja se voi heikentää innovaatio-osaamista sekä eri puolilla Suomea toimivien yritysten toimintaedellytyksiä.
”Tämä kevät on osoittanut, että emme saa päästää kriittistä osaamista ja kapasiteettia lipumaan pois Suomesta. Taisteluasuhankinnoissa Suomi pystyy vielä irtautumaan yhteispohjoismaisesta hankinnasta ja kilpailuttamaan hankinnan kansallisesti huoltovarmuudelle tärkeiden kriteerien mukaisesti”, Lasse Wendelin sanoo.
Suomi tarvitsee tekstiili-insinöörejä ja -laboratorioita
Koronakriisi toi esiin tarpeen myös tekstiilitekniselle osaamiselle, jota tarvitaan mm. suojavarusteisiin sopivan materiaalin kehittämisessä ja tuotannossa. Suomalaisia tekstiililaboratorioita on tarvittu hengityssuojamateriaalien testaamiseen, kun eurooppalaiset laboratoriot ovat ruuhkautuneet.
”Tekstiili-insinöörikoulutus kuitenkin lakkautettiin Suomessa joitakin vuosia sitten, ja myös laboratoriot ovat vaarassa. Teknisestä osaamisesta pitää huolehtia, sillä sitä tarvitaan paitsi kriisioloissa, myös uusien innovaatioiden, kuten esimerkiksi uusien tekstiilikuitujen kehityksessä”, Lasse Wendelin sanoo.
Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimenpide-ehdotukset huoltovarmuuden parantamiseen
- Käydään läpi suojavarusteiden ja muiden huoltovarmuuden kannalta kriittisten tuotteiden tilanne ja vastuutukset, jotta Suomi on entistä paremmin varautunut tuleviin kriiseihin. Tekstiilialalla tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi terveydenhuollon, viranomaisten ja Puolustusvoimien vaatetus ja varusteet.
- Arvioidaan julkisten hankintojen käytäntöjä huoltovarmuuden näkökulmasta niin, että ne osaltaan varmistavat yritysten mahdollisuudet investoida riittävään osaamiseen ja kapasiteettiin.
- Irrottaudutaan yhteispohjoismaisesta NCU-taisteluasuhankinnasta ja kilpailutetaan hankinnat kansallisesti huoltovarmuuskriteerit huomioon ottaen.
- Taataan tekstiilitekninen osaaminen palauttamalla tekstiiliteknologian opinnot osaksi kotimaista korkeakoulutusta. Varmistetaan suomalaisten tekstiililaboratorioiden toiminta myös jatkossa. Huolehditaan, että nämä osaltaan palvelevat suomalaisten innovaatioiden kehitystä ja huoltovarmuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lasse WendelinToimitusjohtaja
Puh:0400 241 190lasse.wendelin@stjm.fiMari KamajaViestintä- ja edunvalvontapäällikkö
Puh:040 525 4405mari.kamaja@stjm.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry
Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.
Suomen Tekstiili & Muoti mukaan eurooppalaiseen muotialan allianssiin23.6.2022 17:00:00 EEST | Tiedote
Eurooppaan on syntynyt uusi muotialan yhteenliittymä, kun 25 Euroopan muotialan toimijaa perusti European Fashion Alliancen, Euroopan muotiallianssin Frankfurtin sopimuksella. Muotialan järjestöjen vahvan uuden verkoston tarkoituksena on koko Euroopan muotialan tuominen yhteen ja alan uudistaminen. Suomen Tekstiili & Muoti ry on yksi allianssin perustajajäsenistä.
Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote
Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on
Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote
Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.
Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.