Koronapandemian jatkuminen huolettaa lapsettomuushoitoja tarvitsevia: “Pelkään, että hedelmöityshoitojen ikäraja tulee vastaan”
Koronapandemia on vaikeuttanut lapsettomuushoitopotilaiden tilannetta: kolme neljästä kyselyyn vastanneesta kertoi, että pandemia on vaikuttanut heidän hoitojensa toteutukseen heikentävästi. Julkisen terveydenhuollon piirissä olevat kokivat näin hiukan useammin (77 %) kuin yksityisellä klinikalla hoidossa olleet (68 %).
Kyselyyn osallistuneiden vastauksissa korostui keväällä 2020 useita viikkoja kestänyt sulku, jonka aikana hedelmöityshoitoihin muodostui hoitojonoja. Nyt hoidontarjoajat ovat pääsääntöisesti pystyneet purkamaan jonot. Hoitojonojen takia hoidot olivat vastaajien kohdalla viivästyneet, ja osalla hoidot evättiin kokonaan, sillä sulun vuoksi joidenkin 40 vuotta täyttävien kohdalla ei hoitopäätöstä pystytty tekemään ajoissa. Vastaajien mukaan lapsettomuusklinikat olivat kuitenkin pitäneet huolta tiedonkulusta, mikä on todella tärkeää poikkeuksellisessa tilanteessa.
Valtaosa kyselyyn vastaajista raportoi ahdistuksen, stressin, surun ja epävarmuuden tunteita liittyen lapsettomuushoitoihin pandemia-aikana. –Korona on tehnyt prosessista vielä raskaamman kuin olisin arvioinut sen muuten olevan. Pelko klinikoiden sulkemisesta uudelleen on koko ajan läsnä, ja sillä voi olla suuri merkitys koska ikää tulee lisää koko ajan, kertoo kyselyyn vastannut henkilö. –Tahaton lapsettomuus ja lapsettomuushoidot ovat erittäin kuormittavia jo itsessään, muistuttaa Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo.
Myös koronapandemian muut vaikutukset ja rajoitukset vaikeuttivat niin hoitojen toteutusta kuin psyykkistä jaksamista. Pandemiarajoitusten takia esimerkiksi kumppani ei saanut olla hoidoissa mukana. Joka kolmas yksityisen hoidon piirissä ollut arvioi pandemian myös heikentäneen heidän taloudellisia mahdollisuuksiaan jatkaa hoitoja. Julkisessa terveydenhuollossa hoidettavista näin arvioi joka viides.
Koronatilanteen heikennyttyä uudelleen vastaajien keskeinen pelko liittyy nyt siihen, keskeytetäänkö tai heikennetäänkö lapsettomuuden hoitoa uudestaan. Moni lapsettomuutta kohdannut epäilee omaa jaksamistaan kuormittavan tilanteen jatkuessa. Toinen huoli liittyy koronarokotteen saamisen vaikutuksiin omiin hoitoihin. Rokotteen ottamista suositellaan myös lapsettomuushoidoissa oleville. Sekä sairaanhoitopiirien että Simpukan verkkosivuilta löytyy tietoa rokotteesta ja hedelmöityshoidoista.
–Pandemian jatkuessa tulisi varmistaa, että lapsettomuushoitoja jatketaan mahdollisimman normaalisti turvallisuus huomioiden, ja että lapsettomuushoitoja tarvitsevat saavat ajantasaista tietoa ja psykososiaalista tukea, Repo toteaa.
Lapsettomien yhdistys Simpukan avoimeen verkkokyselyyn tammikuussa 2020 vastasi 114 lapsettomuushoitojen piirissä vuonna 2020 ollutta henkilöä. Meiltä voi kysyä tahattomasti lapsettomia haastateltavia, joiden lapsettomuushoidot ovat jossakin vaiheessa olleet koronaepidemian vuoksi pysähdyksissä. Haastateltavia välittää Simpukan viestintäsuunnittelija Miika Rautiainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna RepoToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Puh:0404808676johanna.repo@simpukka.infoMiika RautiainenViestintäsuunnittelijaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Puh:04578764464miika.rautiainen@simpukka.infoTietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Simpukka on kaikkien tahatonta lapsettomuutta kokevien ja heidän läheistensä yhdistys. Simpukan tavoitteena on, että tahattomasti lapsettomat voivat yhteiskunnassa hyvin.
Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Ammattilaiset: Syntyvyyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus14.11.2024 08:46:30 EET | Tiedote
Hedelmällisyyden ja syntyvyyden osaamiskeskus, hedelmällisyystieto koulujen opetussuunnitelmaan, lisää rahaa hedelmöityshoitoihin, kampanja sukusolujen luovuttamisesta, Kela-korvaukset koskemaan kaikkia hedelmöityshoidoissa käyviä? Suomalaisten lapsitoiveen tukeminen -keskustelutilaisuus kokosi 12.11. Eurooppasaliin ammattilaisia ja päättäjiä keskustelemaan syntyvyydestä, hedelmöityshoidoista ja lapsitoiveesta.
Kun machomies astuu huoneeseen, kaikki naiset tulevat raskaaksi - onko lisääntymiskyvytön mies muiden silmissä vähemmän mies?8.11.2024 10:41:43 EET | Tiedote
Miehen lapsitoive ja tahaton lapsettomuus ovat yhteiskunnassa yhä huonosti tunnistettuja. Yhdenvertaisen lapsitoiveen mahdollistamisen eteen tarvitaan asennemuutos, miehen lapsettomuussurun ja tuen tarpeen huomioiminen sekä sijaissynnytyksen salliminen. Lapsettomien yhdistys Simpukan paneelissa 6.11.2024 keskustelivat Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.
“Pitääkö minun tulla näyttämään, miten niitä lapsia tehdään?” Tahattomasti lapsettomat miehet saavat loukkaavia kommentteja29.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lasta toivovat miehet kohtaavat naureskelua ja asiattomia kommentteja. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on syvä kriisi myös miehelle. Miehen lapsitoive -keskustelupaneeli 6.11.2024 tuo esille erilaisia lapsettomuuskokemuksia. Paneelissa ovat mukana Ville Niinistö, Niko Uusi-Simola, Mio Kivelä ja Tuomas Keski-Kuha.
Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt ovat huolissaan syntyvyydestä: “Nuoret eivät tiedä tarpeeksi hedelmällisyydestä”15.10.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Pohjoismaiset lapsettomuusjärjestöt The Nordic Fertily Network -yhteistyöverkostosta ovat huolissaan syntyvyydestä ja nuorten hedelmällisyystiedosta. Lapsettomien yhdistys Simpukka toivoo hedelmällisyystiedon lisäämistä peruskoulun ja toisen asteen opetussuunnitelmaan. Nuoret tarvitsevat tietoa hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä.
Keskenmenojen puutteellinen hoito voi johtaa lapsitoiveesta luopumiseen8.10.2024 10:14:58 EEST | Tiedote
Keskenmenosta aiheutuva suru, pelko ja puutteellinen hoito ja kohtaaminen terveydenhuollossa voivat johtaa lapsitoiveesta luopumiseen. Lapsettomien yhdistys Simpukan kyselyraportin mukaan keskenmenosta aiheutuvat hyvinvointihaitat vaikuttavat jopa vuosia keskenmenon jälkeen. Tiistaina 15.10.2024 vietettävä keskenmenon kokeneiden päivä antaa äänen keskenmenon kokeneille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme