Kuvauspaikkajärjestäjien osaajapulaan haetaan ratkaisua - myös pääkaupunkiseudulle oma koulutus

– Tarve työvoimalle on valtakunnallinen ja pääkaupunkiseudulla kaikkein suurin. Saamme tänne maailmanluokan tuotantoja, kun meillä on tarjota riittävästi osaamista ja näyttöä onnistumisista. Tällainen koulutus on ainutlaatuista ja maailmanlaajuisestikin varsin harvinaista herkkua, lehtori Kai Salonen Tampereen ammattikorkeakoulun Liiketalous ja media -osaamisyksiköstä iloitsee.
Koulutusta järjestetään myös Uudellamaalla
Tampereen koulutuskonsepti on osoittautunut toimivaksi malliksi. Seuraavaksi koulutus alkaa Helsingissä Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamana.
Koulutus on vahvasti työelämälähtöinen ja sisältää niin ammattiopintoja kuin ura- ja yrittäjyysvalmennustakin. Lisäksi puolet neljän kuukauden mittaisesta koulutuksesta kuluu työharjoittelussa alan yritysten tuotannoissa.
Ensimmäisen toteutuksen koulutuksesta ovat järjestäneet Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Tree – Jatkuvan oppimisen palvelut sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Koulutus on ollut Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa työvoimakoulutusta työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille.
Tampereella koulutuksen toteutus on edellyttänyt muun muassa TAMKin, Film Tampereen, Yleisradion, alan yritysten sekä valtakunnallisten ja paikallisten tuotantoyhtiöiden yhteistyötä.
Tekemällä oppimista, osaamisen päivittämistä ja verkostojen rakentamista
Kuvauspaikkajärjestäjän koulutuksen opiskelijat Tiina Lehtonen ja Heikki Kiiski ovat opinnoissaan jo loppusuoralla. Koulutukseen valituilla opiskelijoilla on jo alalla vaadittava media-, kulttuuri- tai tapahtuma-alan perusosaaminen hallussa.
Molemmilla opiskelijoilla on monipuolista kokemusta alalta. Lehtonen on viimeiset vuodet tehnyt tapahtuma- ja ohjelmatuottajan työtä muun muassa Tampere-talossa ja kaupallisella puolella kauppakeskuksissa. Kiiski puolestaan on toiminut media-alalla kymmenisen vuotta ja opiskellut valokuvaajan ammattitutkinnon lisäksi videokuvaamista ja tuottamista sekä toiminut opettajana valokuvauksen parissa.
Lehtonen on parhaillaan harjoittelussa Ylellä tuotantojärjestäjän tehtävissä. Hän on osallistunut sekä suoriin lähetyksiin että nauhoituksiin heti ensimmäisestä harjoittelupäivästään alkaen. Pikku Kakkosen tuotantojärjestäjän assistentintyön jälkeen hän siirtyi tuotantojärjestäjäksi Nenäpäivään ja sitten Kulttuurigaalaan. Seuraavaksi on vuorossa lasten- ja nuortenohjelma Galaxin Pallo.
Kiiski on harjoittelun aikana toiminut enimmäkseen kuvauspaikkojen etsijänä. Näillä näkymin hänelle on avautumassa mahdollisuus toimia myös järjestäjäassistenttina ensi keväänä kuvattavassa lastenelokuvassa ja syksyllä kuvattavassa tieteiselokuvassa.
Molemmille koulutus on avannut uusia mahdollisuuksia ja tuonut uutta osaamista.
– Olemme saaneet ammattitaitoisilta elokuva-alan konkareilta paljon tärkeää tietoa. Kannattaa kuunnella kouluttajia ja kysellä paljon. Koulutuksesta saa enemmän irti, jos on heti alusta pitäen oma-aloitteinen ja aktiivinen myös verkostojen rakentamisessa ja oman osaamisen päivittämisessä, he vinkkaavat tuleville opiskelijoille.
– Ammattiopintojen lisäksi koulutukseen sisältyy myös ura- ja yrittäjyysvalmennusta. Saimme loistavat eväät muun muassa Fanny Heinoselta av-alan työelämätaitoja ja uravalmennusta koskien, molemmat kehuvat.
Pääkaupunkiseudulla järjestettävään kuvauspaikkajärjestäjän täydennyskoulutukseen voi hakea Uudenmaan TE-palvelujen kautta. Haku on auki 2.1.2022 asti.
Lisätietoa
Johanna Koivulampi-Howard, asiakkuuspäällikkö, Tree-Jatkuvan oppimisen palvelut, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 040 6671 731,
Kai Salonen, lehtori, Liiketalous ja media, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 3562 842,
Linkki koulutuksen sivulle https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/kuvauspaikkajarjestajan-taydennyskoulutus
Linkki hakemukseen https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/702099?searchPhrase=kuvauspaikka&announced=0&sort=1
Linkki aiempaan uutiseen: Kuvauspaikkajärjestäjille on kysyntää kansainvälistyvällä alalla | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)
Kuvassa opiskelijat Tiina Lehtonen ja Heikki Kiiski. Kuva: Saara Lehtonen TAMK
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piritta PalokangasViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:+358 40 548 6124piritta.palokangas@tuni.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Tampereen ammattikorkeakoulu vetää puoleensa hakijoita – edelleen Suomen toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu26.3.2025 12:53:23 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen ammattikorkeakouluun oli 17 654 hakijaa. TAMK säilytti paikkansa Suomen toiseksi suosituimpana ammattikorkeakouluna.
Musiikkiagenttikoulutus tuotti alalle itsetuntemusta, asennemuutosta ja yhteisöhenkeä24.3.2025 12:52:12 EET | Tiedote
Muusikoita edustavissa agentuureissa työskentelee ihmisiä kirjavilla koulutustaustoilla. Tampereen ammattikorkeakoulun koulutus antoi musiikkiagenteille ja agentuurien johtajille tietoa alan erityispiirteistä, tukea yrittäjyyteen sekä mahdollisuuden verkostoitua laajasti alan kollegoiden kesken.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme