Kyselytutkimus: Rahapelien pelaaminen on vähentynyt selvästi poikkeustilan aikana
Koronan aiheuttama poikkeusaika on herättänyt paljon keskustelua siitä, miten suomalaisten rahapelaaminen on muuttunut, kun rahapeliautomaatit ja urheiluvedonlyöntikohteet ovat sulkeutuneet ja yleinen asiointi, kuten kaupassakäynti, on vähentynyt. EHYTin teettämässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten rahapelaamisen yleisyydessä ja siihen käytetyissä rahamäärissä tapahtuneita muutoksia.
”Kyselytutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että suomalaiset ovat vähentäneet rahapelaamistaan selvästi poikkeustilan aikana. Pelaamattomien osuus on noussut normaaliajan 40 prosentista 57 prosenttiin. Prosentuaalisesti eniten on vähentynyt lottopelien ja raaputusarpojen pelaaminen eli tässä varmasti näkyy ihmisten vähentynyt asiointi”, toteaa EHYT ry:n rahapelihaittayksikön päällikkö Riitta Matilainen.
Poikkeustila on Suomessa selkeästi vähentänyt rahapelaamista fyysisissä toimipisteissä, eikä internetpelaaminen näytä lisääntyneen. Esimerkiksi Australiasta ja Iso-Britanniasta on saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan nettipelaaminen on kasvattanut suosiotaan, kun ihmiset ovat eristäytyneet koteihinsa.
”Edellisen 12 kuukauden aikana 71 prosenttia vastaajista ei ollut lainkaan pelannut rahapelejä internetissä. Poikkeusaikana sama luku kipusi peräti 77 prosenttiin. Ei siis näytä siltä, että suomalaiset olisivat sankoin joukon rientäneet nettiin pelaamaan”, Matilainen pohtii.
Miehet käyttävät pelaamiseen rahaa naisia enemmän myös poikkeusoloissa
Kyselytutkimukseen vastanneet käyttivät poikkeusaikaa edeltävän 12 kuukauden aikana rahapeleihin keskimäärin 24 euroa kuukaudessa. Poikkeustilan aikana vastaajat olivat rahapelanneet 15 eurolla kuukaudessa. Miesten ja naisten välillä oli huomattava ero sekä normaali- että poikkeustilan aikaisessa rahankäytössä: miesten rahapelaamiseen käytetyn rahan määrä on laskenut normaaliaikojen 38 eurosta 21 euroon ja naisten puolestaan 10 eurosta 8 euroon kuukaudessa. Yli 50 eurolla kuukaudessa pelaaminen on vähentynyt koko vastaajajoukossa.
”Miehet pelaavat useampia pelejä kuin naiset, heillä on keskimäärin naisia suuremmat tulot ja ehkä tietty kulttuurinen taipumus suurempaan riskinottoon. Tulokset ovat linjassa THL:n Suomalaisten rahapelaaminen 2019 -väestökyselyn kanssa, jossa näkyy selkeä rahapelaamiseen käytetyn rahamäärän ero naisten ja miesten välillä”, Matilainen sanoo.
Peräti 94 prosenttia vastaajista ei kokenut rahapelihaittojen lisääntyneen omassa elämässään poikkeustilan aikana.
”Tämä on erittäin ilahduttava tulos. Painotan kuitenkin, että korona-aikanakin apua rahapelihaittoihin on saatavilla sekä pelaajalle itselleen että hänen läheisilleen. On aina paras hakea apua ajoissa”, Matilainen toteaa.
Hajasijoitettujen automaattien kohtalo jakaa mielipiteitä
Veikkauksen hajasijoitettujen rahapeliautomaattien tulevaisuuden kohtalo jakoi vastaajien mielipiteitä. 36 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että hajasijoitetut rahapeliautomaatit pitäisi pitää suljettuina myös poikkeustilan jälkeen. 32 prosentin mielestä rahapeliautomaatit pitäisi avata normaaliajan koittaessa. Hajasijoituksella tarkoitetaan rahapeliautomaattien sijoittelua esimerkiksi kauppoihin, kioskeille ja huoltoasemille.
Miehet (37 %) halusivat avata rahapeliautomaatit naisia (27 %) useammin. Koko vastaajajoukosta 23 prosenttia ei osannut ottaa kantaa kysymykseen ja kolme prosenttia toivoi, että automaattien määrää vähennettäisiin.
”On tärkeää jatkaa keskustelua Veikkauksen rahapeliautomaattien hajasijoittelumallista, mutta on muistettava, että rahapelihaitat eivät ratkea pelkästään automaattien poistamisella”, Matilainen sanoo.
Kyselyn toteutti Taloustutkimus. Aineisto kerättiin 20.–23.4.2020 puhelinhaastatteluilla. Kyselyyn vastasi 1004 ihmistä. Ryhmä edustaa maamme 15–79-vuotiaita (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). 1000 vastaajan otoksen virhemarginaali on suurimmillaan noin 3,2 prosenttiyksikköä.
EHYT ry:llä on yhä käynnissä toinen, kaikille yli 15-vuotiaille tarkoitettu rahapelikysely, johon voi vastata 8.5.2020 asti. Tiedotamme tämän kyselyn tuloksista myöhemmin. Kysely suomeksi ja kysely ruotsiksi
Yhteyshenkilöt
Rahapelihaittayksikön päällikkö VTT Riitta Matilainen, riitta.matilainen@ehyt.fi
p. 040 707 6960
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n muutosneuvottelut ovat ohi: 7 työsuhdetta päättyy13.1.2025 15:44:46 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n syyskuussa alkaneet koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelut jouduttiin aloittamaan tuotannollisten ja taloudellisten sekä toiminnallisten syiden vuoksi. Taustalla oli Suomen hallituksen päätös leikata sosiaali- ja terveysalan järjestöille myönnettäviä avustuksia. Neuvotteluiden tuloksena 7 työsuhdetta päättyy sekä usean henkilön toimenkuvissa tapahtuu muutoksia. Neuvotteluiden alussa alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta oli 16 työntekijää. Säästöt kohdistuvat myös ympärivuorokautiseen neuvontapuhelimeen, jonka seurauksena Päihdeneuvonnan keskeytymättömästä vuorotyöstä joudutaan luopumaan.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry vetoaa päättäjiin: Päihteiden saatavuutta lisättäessä ei tule leikata ehkäisevästä päihdetyöstä18.12.2024 08:13:00 EET | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on syvästi huolissaan siitä, että samaan aikaan kun päihteiden saatavuutta lisätään, ehkäisevän päihdetyön resursseja vähennetään merkittävästi. Kehitys heikentää mahdollisuuksia puuttua kasvaviin päihdehaittoihin ja vaarantaa valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen työn jatkumisen.
Sähköpotkulaudoille esitetty promilleraja vähentäisi tehokkaasti onnettomuuksia18.11.2024 08:13:00 EET | Tiedote
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien kuljettamiseen 0,5 promillen rajaa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pitää ehdotusta erittäin kannatettavana, sillä merkittävässä osassa sähköpotkulautatapaturmia taustalla on kuljettajan päihtymys.
Selvitys: Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista6.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista, käy ilmi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n teettämästä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi yrittäneensä jo vähentää somettamista tai pelaamista, mutta monet raportoivat kokeilun epäonnistuneen. Vain kolmasosalla alaikäisistä vastaajista on kotona säännöt puhelimen käytölle.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää muutosneuvottelut21.10.2024 14:11:57 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut. Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleen organisointi. Alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta on 16 työntekijää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme