Lääketieteellisen tiedekunnan tohtoripromootio huipentaa Helsingin yliopiston kevään promootioiden sarjan

Jaa
Helsingin yliopiston kevään 2010 promootioiden sarja huipentuu perjantaina 4.6. lääketieteellisen tiedekunnan juhlalliseen tohtoripromootioon.



Lääketieteellisen tiedekunnan promootiossa vihitään 72 nuorta tohtoria: 60 lääketieteen tohtoria – jotka perinteisesti promovoidaan lääketieteen ja kirurgian tohtoreiksi – kolme hammaslääketieteen tohtoria ja yhdeksän filosofian tohtoria. Lisäksi vihitään viisitoista ulkomaista ja kolme kotimaista kunniatohtoria sekä kymmenen riemutohtoria, jotka ovat väitelleet Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1960. Promoottorina toimii professori Leif C. Andersson .

Yksi promootiossa vihittävistä kunniatohtoreista on
University College Londonin epidemiologian ja kansanterveyden professori Sir Michael Marmot , joka on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta sairauksien epätasa-arvosta ja siihen johtavista syistä. Marmotin tutkimukset ovat osoittaneet, että yksilön sosioekonominen asema on tärkeä tekijä terveyden kannalta, ja että yhteiskunta voi parantaa jäsentensä terveydentilaa lisäämällä yhteisöllisyyttä ja poistamalla syrjäytymistä.

Kunniatohtoreiden joukossa on myös Leicesterin yliopiston genetiikan professori, Sir Alec Jeffreys , joka 1980-luvun puolivälissä kehitti ja otti käyttöön oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa niin sanotun geneettisen sormenjäljen, maailman tunnetuimpiin syöpätutkijoihin kuuluva Dr. Robert A. Weinberg , joka toimii Ludvig Cancer Center -tutkimuslaitoksen pääjohtajana ja professorina MIT:ssa (Massachusetts Institute of Technology), sekä lapsuuden allergioiden, atopian ja astman arvostettu tutkija ja asiantuntija, professori Erika von Mutius Ludwig Maximilian -yliopistosta Münchenistä.

Kotimaiset kunniatohtorit ovat aivotutkimuksen uranuurtaja, Helsingin yliopiston emeritusprofessori ja Tarton yliopiston kognitiivisen neurotieteen professori Risto Näätänen , HYKS:n pitkäaikainen sairaalanjohtaja, sairaalaneuvos, FL Arvo Relander ja lääketieteellisen tiedekunnan pitkäaikainen hallintopäällikkö, VTM Raija Etelävuori .

************
Suomen ensimmäinen lääketieteellinen promootio järjestettiin Turun Akatemiassa vuonna 1781; promoottorina toimi tuolloin professori Johan Haartman , joka myöhemmin tuli tunnetuksi Suomen lääketieteen isänä. Helsingissä ensimmäinen lääketieteellinen promootio järjestettiin vuonna 1832; promovoitavana oli silloin muun muassa Elias Lönnrot , jonka väitöskirja käsitteli suomalaisten maagista lääketaitoa.

Edellisen kerran Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan promootio järjestettiin vuonna 2000. Suomen itsenäisyyden aikana tohtoripromootio on järjestetty myös vuosina 1919, 1966, 1981 ja 1990.

************
Promootion ohjelma sekä kunniatohtoreiden ja riemutohtoreiden nimet löytyvät osoitteesta
http://www.med.helsinki.fi/promootio/index.html

Promootioon liittyvä ohjelma käynnistyy Meilahden kampuksella jo torstaina 3.5. kunniatohtoreiden avoimilla luennoilla (
http://www.med.helsinki.fi/ajankohtaista/Promootioluennot.htm ) ja symposeumeilla.

Lisätietoja:
Promootiosihteeri, dosentti Johanna Arola
tai viestintäsihteeri Päivi Sinisalo
Puh. 050 415 5537
Sähköposti:
ltdk-promootio@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye