Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää väestönsuojelun valmiusharjoituksen viiden maakunnan alueella
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää väestönsuojelun järjestelyjä testaavan valmiusharjoituksen elo-syyskuussa, ajanjaksolla 29.8.–13.9.2022. LSS22-valmiusharjoitus järjestetään aluehallintoviraston toimialueen kaikissa maakunnissa: Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.
Väestönsuojelun suunnittelu on olennainen osa poikkeusoloihin varautumista. LSS22-valmiusharjoitus on jatkoa vuonna 2019 aluehallintoviraston järjestämälle valmiusharjoitukselle. Silloin tutustuttiin perusteellisesti väestönsuojelun kokonaisuuteen sekä kerättiin tietoa kuntien ja muiden toimijoiden mahdollisuuksista vastata väestönsuojelun tarpeisiin poikkeusoloissa.
LSS22-valmiusharjoituksessa syvennytään väestönsiirron teemaan. Valmiusharjoituksessa testataan valmiutta toimia tilanteissa, joissa Suomessa jouduttaisiin siirtämään suurta määrää väestöä. Harjoitus toteutetaan johtamisharjoituksena – ihmisiä ei käytännössä siirretä eikä harjoitus näy katukuvassa.
Kokonaisturvallisuuden periaate painottaa eri toimijoiden yhteistyötä
Väestönsuojelu koskettaa laajasti eri toimijoita, ja siinä korostuu kokonaisturvallisuuden periaate. Kokonaisturvallisuusajattelussa painottuu viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyön näkökulma. Yhteistyössä on keskeistä varautua uhkiin ja torjua niitä.
Aluehallintovirasto on suunnitellut LSS22-valmiusharjoitusta yhteistyössä Pelastusopiston, pelastuslaitosten ja muiden teemaan keskeisesti liittyvien toimijoiden kanssa. LSS22-valmiusharjoitukseen osallistuvat eri tavoin kaikki alueen 85 kuntaa, ELY-keskukset, hiippakunnat, hätäkeskuslaitokset, pelastuslaitokset, poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä sairaanhoitopiirit. Valmiusharjoituksessa otetaan huomioon myös hyvinvointialueen tuomia muutoksia.
Poikkeusoloissa siviiliväestöä voidaan suojata väestönsuojiin ja siirroin
Siviiliväestöä varaudutaan suojaamaan aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana erityisesti väestönsuojiin tai väestön siirroin. Väestön siirtäminen voi tarkoittaa paikallisia, esimerkiksi kunnan sisäisiä siirtoja, joissa väestöä suojataan siirtämällä ihmisiä uhattuina olevien kohteiden tai alueiden välittömästä läheisyydestä. Joissain tapauksissa voidaan tarvita myös alueellisia väestönsiirtoja, jolloin väestöä siirretään laajoilta alueilta muualle maahan.
Väestönsiirrot ovat mahdollisia poikkeusoloissa, ja ne tehdään valtioneuvoston päätöksellä. Sisäministeriö huolehtii väestön siirtämisen yleisjohdosta. Alueellisesti väestönsiirtoa johtaa alueellinen pelastustoimi. Kuntien keskeisiä tehtäviä on huoltaa ja majoittaa evakuoitua väestöä. Viranomaiset vastaavat kuljetuksista ja liikenteestä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Lisätietoja
Johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800
Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus lapsiperheiden sosiaalityön henkilöstövajauksista ja lastensuojelun asiakasmitoituksen ylityksistä ja puuttuvista asiakassuunnitelmista15.1.2025 13:30:00 EET | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on valvonut Pirkanmaan hyvinvointialueen lapsiperheiden sosiaalityötä ja lastensuojelun avohuoltoa maaliskuusta 2024 alkaen. Aluehallintovirasto on antanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautuksen lapsiperheiden sosiaalityön riittämättömistä resursseista, lastensuojelun avohuollon sosiaalityöntekijöiden liian suuresta asiakasmäärästä sekä puutteista asiakassuunnitelmien laatimisessa.
Työntekijän käsi tarttui kuljetinhihnaan – hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion työturvallisuusrikoksesta15.1.2025 13:09:48 EET | Tiedote
Turun hovioikeus pysytti Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion, jonka se antoi keväällä 2022 jätealan yrityksen toimitusjohtajalle ja työnjohtajalle vammantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyi kierrätysasemalla sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työtekijän käsi puristui kuljetinhihnan ja taittorummun väliin. Kyseessä oli puolalaisen alihankkijan työntekijä, mutta työnjohto-oikeutta oli käyttänyt suomalainen jätealan yritys.
Förebyggande av olycksfall effektiveras på arbetsplatserna – de allvarligaste bristerna finns i arbetsutrustning och maskiner9.1.2025 08:08:51 EET | Pressmeddelande
I ett projekt av arbetarskyddsmyndigheterna som syftar till att förebygga olycksfall genomfördes i fjol cirka 840 arbetsplatsinspektioner i hela landet. Målet med inspektionerna i projektet, som fortsätter i år, har varit att hitta och åtgärda allvarliga brister på arbetsplatserna innan de leder till olyckor.
Tapaturmien torjuntaa tehostetaan työpaikoilla – vakavimmat puutteet työvälineissä ja koneissa9.1.2025 08:08:51 EET | Tiedote
Tapaturmien torjuntaan tähtäävässä työsuojeluviranomaisten hankkeessa toteutettiin vuonna 2024 valtakunnallisesti noin 840 työpaikkatarkastusta. Edelleen tänä vuonna jatkuvassa valvontahankkeessa tarkastusten tavoitteena on löytää ja korjata työpaikkojen vakavat puutteet ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin.
Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme