”Lapsilisä pitäisi voida jakaa vanhempien kesken” – Poliittiset päättäjät ja virkamiehet haluaisivat muuttaa vuoroasumista koskevaa lainsäädäntöä
Lasten vuoroasumista helpottaviin muutoksiin lainsäädännössä suhtaudutaan laajalti myönteisesti, kertoo tuore asennekysely. Lastensuojelun Keskusliitto kysyi kansanedustajilta, poliittisilta taustavaikuttajilta ja lasten ja perheiden asioita hoitavilta virkamiehiltä heidän mielipiteitään vuorovanhemmuutta helpottavista uudistuksista.
Kolme vastaajaa neljästä olisi valmis jakamaan lapsilisän molempien vanhempien kesken, jos lapsi vuoroasuu. 66 % vastaajista oli sitä mieltä, että vuoroasuva lapsi pitäisi ottaa huomioon asumistuessa ja että lapsen pitäisi saada saman kunnan alueella koulukyyti molemmista kodeista.
– Koulukyydin tärkeys korostuu erityislapsiperheissä. Erityislapsella ei usein ole mahdollisuutta julkisten kulkuyhteyksien käyttämiseen, jolloin arjen toimivuus lepää koulukyydin varassa. Jos koulukyyti ei onnistu, lapsen mahdollisuus nähdä toista vanhempaansa vähenee merkittävästi, sanoo toiminnanjohtaja Janet Grundström erityislapsiperheiden vanhempien yhdistyksestä Leijonaemoista.
Kun poliittisilta päättäjiltä ja virkamiehiltä kysyttiin vuoroasuvan lapsen oikeudesta saada korvausta asunnon muutostöistä, 55 % poliittisista päättäjistä ja virkamiehistä oli sitä mieltä, että vammaispalvelulain mukaiset muutostyöt pitäisi korvata molemmissa kodeissa.
– Lapsella pitää olla molempien vanhempiensa luona tasavertainen mahdollisuus elää ihan normaalia elämää. Esimerkiksi sähköpyörätuolia käyttävän lapsen kotona pitää olla mahdollisuus päästä pyörätuolilla kotiin sisään. Jos asunnonmuutostyötä ei saada, lapsi ei voi liikkua eikä olla osallinen ja aktiivinen toisessa kodissaan, Grundström sanoo.
Lapsikohtainen vanhempainraha
61 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista ja poliittisista taustavaikuttajista (65 % kaikista vastaajista) kannattaa lapsikohtaisia perhevapaita. Lapsikohtaisilla perhevapailla tarkoitetaan mallia, jossa oikeus perhevapaisiin on jokaiselle syntyvälle tai perheeseen adoptoitavalle lapselle sama perhemuodosta riippumatta.
– Tällä hetkellä tilanne on lasten kannalta epätasa-arvoinen. Esimerkiksi yhden vanhemman perheeseen syntyvä lapsi saa 54 päivää vähemmän ansiosidonnaisesti korvattua aikaa kotona vanhempansa kanssa kuin lapsi, joka syntyy kahden vanhemman perheeseen, sanoo projektipäällikkö Anna Moring Monimuotoiset perheet -verkostosta.
– Lapsikohtainen vanhempainraha asettaisi kaikki lapset samalle viivalle ja olisi sen osalta selvä parannus nykytilaan verrattuna. Olen hyvin iloinen siitä, että näinkin suuri osa kyselyyn vastanneista poliittisista vaikuttajista oli valmiita kannattamaan tätä ratkaisua.
Ylipäätään perhevapaauudistuksen toteuttaminen sai laajaa kannatusta yli puoluerajojen: 71 prosenttia kaikista vastaajista (80 % poliittisista vaikuttajista) oli sitä mieltä, että perhevapaauudistus pitäisi toteuttaa, vaikka se lisäisi perhevapaajärjestelmän kustannuksia. Tärkeimpänä päämääränä uudistukselle pidettiin tasa-arvon lisäämistä työelämässä ja vanhemmuudessa.
Oppikirjat maksuttomiksi
Toisen asteen opintojen oppimateriaalien maksuttomuus saa laajaa kannatusta oppositiopuolueissa, mutta kysymys jakaa hallituspuolueita. Keskustapuolueessa valtaosa (82 %) kannattaa oppimateriaalien maksuttomuutta. Soraääniä taas kuuluu kokoomuksesta ja sinisestä.
– Viime aikoina on puhuttu paljon syrjäytyvistä nuorista. Oppimateriaalien maksuttomuus olisi keino vähentää nuorten syrjäytymistä, sanoo ohjelmapäällikkö Ulla Lindqvist, Emma & Elias -ohjelma, Lastensuojelun Keskusliitto.
Esimerkiksi vuonna 1987 syntyneistä tehty tutkimus kertoo, että vailla peruskoulun jälkeistä jatkotutkintoa olevista yli puolet oli saanut toimeentulotukea. Vastaavasti ylioppilastutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneista vain joka kymmenennelle oli tilastoitu toimeentulotuen käyttöä.
– Tiedetään, että matala koulutustaso, kuten myös korkea koulutustaso, on periytyvää. Maksuton toinen aste kannustaisi mukaan nekin, jotka eivät voi saada kotoa taloudellista tukea.
Monimuotoiset perheet ja lapset erilaisissa elämäntilanteissa -kyselyn tulokset julkaistaan Seuraavat 100 vuotta – Lapsuuden tulevaisuus Suomessa -seminaarissa Hämeenlinnassa. Seminaarin järjestävät Hämeenlinnan kaupunki, Emma & Elias -ohjelma, ITLA ja Lastensuojelun Keskusliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toiminnanjohtaja
Janet Grundström
Leijonaemot ry
040 487 7209
janet@leijonaemot.fi
Projektipäällikkö
Anna Moring
Monimuotoiset perheet -verkosto
Kaikkien perheiden Suomi -hanke
050 3750832
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
Ohjelmapäällikkö
Ulla Lindqvist
Emma & Elias -ohjelma
Lastensuojelun Keskusliitto
050 411 0400
ulla.lindqvist@lskl.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Emma & Elias on STEAn rahoittama ja Lastensuojelun Keskusliiton koordinoima avustusohjelma (2012–2017). Ohjelma kokoaa yhteen järjestöjen hankkeita ja toimintoja, joilla edistetään lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia. Ohjelman avulla pyritään parantamaan yläkouluikäisten (15 vuotta) ja sitä nuorempien lasten kasvuolosuhteita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Geneven lapsen oikeuksien julistuksesta sata vuotta – lapsenoikeustoimijat kutsuvat allekirjoittamaan uusitun julistuksen20.11.2024 07:58:32 EET | Tiedote
Uusittu julistus rakentuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalle ja huomioi esimerkiksi digitaaliset ympäristöt ja bioteknologian kehittymisen. Lastensuojelun Keskusliitto tukee julistusta.
Lapset näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa synkeämpänä11.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa.
Lapsen oikeudet on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla poliittisilla päätöksillä4.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto esittää tavoiteohjelmassaan keinoja, joilla voidaan rakentaa hyvää ja turvallista lapsuutta hyvinvointialueiden ja kuntien seuraavalla valtuustokaudella.
Lastensuojelun arjen sankari -palkinto 2024 myönnettiin Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle9.10.2024 12:59:36 EEST | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät 9.10. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla Lastensuojelun arjen sankari -palkinnon Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle. Kunniamaininnat annettiin Nevalanmäen Perhekodit Oy:n erityisen huolenpidonyksikkö Hiekkalinnan henkilökunnalle, Auta lasta ry:n Järjestövarikko-toimintaa toteuttavalle työparille sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun kotiin vietävien palveluiden tehostetun perhetyön itä-pohjoisen tiimille.
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® puhutaan vaikuttavuudesta7.10.2024 08:26:02 EEST | Tiedote
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla 8.–9.10.2024 työskennellään vaikuttavuuden ja vaikuttamisen teemojen parissa. Vaikuttavinta tukea lastensuojelussa on kokemus välittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme